PKN
Hervormde Gemeente Woerden
 
Meditatie Meditatie

“Want nu de Heer is opgestaan,
nu vangt het nieuwe leven aan.”

 
Tranen had hij in zijn ogen, de organist die in de stille week Crucifixus van Bach speelde: “Ik moest vechten om door te spelen, man. Die lage tonen, dat zijn de hamerslagen die Jezus aan het kruis sloegen.” “Maar,” zei hij even later, “Op Paasmorgen, dan gaat het dak van de kerk er af! Bij Daar juicht een toon, daar klinkt een stemgaan we drie keer omhoog. En de hele gemeente gaat het halen, want ik breng ze er heen.” En op Paasmorgen jubelden we op hoge toon: “Nu jaagt de dood geen angst meer aan … nu vangt het nieuwe leven aan … een leven in Zijn heerlijkheid.” En buiten brak de zon door en alle krokussen gingen open. “Jezus heeft de dood tenietgedaan, en het leven en de onvergankelijkheid aan het licht gebracht door het Evangelie” (2 Timotheüs 1:10). “De Heer is waarlijk opgestaan, Halleluja!” 
 
Maar tweede Paasdag was de lucht grijs en miezerde het. Voor ons huis had iemand moeite gehad met inparkeren: een hele strook krokussen plat. En tijdens de familievisite werd er verteld van kanker die toch doorwoekert en van beginnende dementie. En de week na Pasen blijken hoge bloeddruk, paniekaanvallen, depressie, slaapproblemen, eenzaamheid, verslaving, ruzie en ongeloof nog springlevend te zijn. 
 
Als ik naar buiten kijk, zie ik steeds die platte krokussen: de dood tenietgedaan, onvergankelijk leven? Ja, de bollen onder de grond zijn onbeschadigd. En ik geloof in hun kiemkracht. Er zal een nieuwe lente komen, met nieuwe krokussen en warme zon na kille regen. Maar echt nieuw, onvergankelijk, eeuwig leven? Voorbij alle gebrokenheid en vrees voor pijn en dood? Niet-meer-stuk-te-krijgen?
Ja, zo schrijft Paulus aan Timotheüs over Jezus. Jezus heeft het lijden en de dood niet overgeslagen. Hij ging er dwars doorheen, er aan onderdoor, er helemaal stuk aan. Maar Hij kwam aan de andere kant weer boven. Met littekens en al, maar niet meer in staat om te vergaan, onmogelijk om ooit nog weer te sterven. Na de duisternis van Golgotha en graf, brengt Hij de onmacht van de dood en de eeuwige kiemkracht aan het licht. Nee, niet als een bloembol die een jaar moet wachten op een nieuwe lente. Jezus blijft niet ondergronds. Hij ontsteeg lijden en dood om eeuwig te bloeien. En wereldwijd opent Hij voortdurend levens en straalt Zijn heerlijkheid. 

De krokussen liggen nog plat. En Paulus schrijft aan Timotheüs vanuit de gevangenis over zijn naderende dood. Maar Paulus heeft het licht gezien. En daarom kan hij zingen: “Wie in geloof op Jezus ziet, die vreest voor dood en duivel niet.” En kijkend naar geplette krokussen zing ik mee: Eerst Crucifixus, maar dan een toon omhoog: Want nu de Heer is opgestaan, nu vangt het nieuwe leven aan; een leven, door Zijn dood bereid; een leven in Zijn heerlijkheid.

 
Bastiaan Visser
kerkelijk medewerker

terug
 
 
 

Inloggen

Agenda
Ga voor de agenda van alle PKN-kerkelijke activiteiten en vergaderingen naar kerkpleinwoerden.nl
 
Meditatie

“Want nu de Heer is opgestaan,
nu vangt het nieuwe leven aan.”

 
Tranen had hij in zijn ogen, de organist die in de stille week Crucifixus van Bach speelde: “Ik moest vechten om door te spelen, man. Die lage tonen, dat zijn de hamerslagen die Jezus aan het kruis sloegen.” “Maar,” zei hij even later, “Op Paasmorgen, dan gaat het dak van de kerk er af! Bij Daar juicht een toon, daar klinkt een stemgaan we drie keer omhoog. En de hele gemeente gaat het halen, want ik breng ze er heen.” En op Paasmorgen jubelden we op hoge toon: “Nu jaagt de dood geen angst meer aan … nu vangt het nieuwe leven aan … een leven in Zijn heerlijkheid.” En buiten brak de zon door en alle krokussen gingen open. “Jezus heeft de dood tenietgedaan, en het leven en de onvergankelijkheid aan het
 
meer
 
Bediening Heilige Doop

Wijk Centrum-Oost: Zondag 24 juni in de Petruskerk. Doopzitting op maandag 18 juni om 20.30 uur in Het Baken. Graag van te voren aanmelden bij de scriba via 


Wijken Noord en West: Zondag 13 mei om 9.30 uur in de Petruskerk. Ouders kunnen zich melden bij ds. G. Schouten

 
Werkgroep Geloof en Cultuur

 

 

 
In het activiteitenoverzicht   van de Werkgroep Geloof en Cultuur van de Protestantse kerken van Woerden/Zegveld vindt u een breed scala van activiteiten op het gebied van theologie, spiritualiteit, eredienst, pastoraat, opvoeding, samenleving en cultuur.
 

 
Geven aan de kerk
De gemeente van Christus wordt zichtbaar in onder meer de eredienst, in het pastoraat en in het missionaire werk. Om dit werk doorgang te kunnen laten vinden, is uiteraard geld nodig. Daarom vragen we u graag om uw bijdrage.
>Lees meer
 
Kerkblad Hervormd Woerden

Het kerkblad 'Hervormd Woerden' kunt u hier online inzien of downloaden.

 
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.