Geven aan de kerk Geven aan de kerk

De gemeente van Christus wordt zichtbaar in onder meer de eredienst, in het pastoraat en in het missionaire werk. Om dit werk doorgang te kunnen laten vinden, is uiteraard geld nodig. Daarom vragen we u graag om uw bijdrage. Wilt u naast de actie kerkbalans en de collectes geven of nalaten aan de Hervormde Gemeente Woerden? Dat kan op volgende manieren:

-  U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekeningnr. NL05FVLB0699946204 ten name van de Hervormde Gemeente te Woerden inzake kerkbeheer. Deze gift is geheel of gedeeltelijk aftrekbaar voor de inkomstenbelasting in het jaar dat u het geld overmaakt . De hoogte van de aftrekpost is afhankelijk van uw inkomen en uw giften aan andere algemeen nut beogende instellingen in dat jaar.-

- U kunt uw gift ook jaarlijks gedurende ten minste vijf jaar overmaken aan de Hervormde Gemeente te Woerden. Dit kan vooraf worden vastgelegd in een notariële akte of (model)overeenkomst van de Belastingdienst. Het voordeel van deze werkwijze is dat een dergelijke gift altijd volledig aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting gedurende de verschillende jaren.

- U kunt ook een bedrag aan de Hervormde Gemeente te Woerden nalaten in uw testament. Dit kan via een legaat. Voorbeeldtekst van een legaat is:  “Ik legateer ( naar keuze vrij van rechten en kosten) uit te keren binnen drie maanden na mijn overlijden, een bedrag van € ……….,… aan het college van kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente Woerden”.

Heeft u interesse om te geven voor een specifiek doel? Bijvoorbeeld voor de Petruskerk, voor het missionaire werk of voor de orgels? Uiteraard kan daar ook over gesproken worden.

Wilt u meer informatie over geven of nalaten aan de kerk (bijvoorbeeld over de notariële akte of het nalaten in uw testament), dan kunt u een e-mailbericht sturen aan . Eén van de kerkrentmeesters neemt dan zo spoedig als mogelijk contact met u op.  Hij kan ook eventueel contact voor u opnemen met een notaris voor het geval u dat zelf nog niet heeft gedaan.

AFTREK GIFTEN AFTREK GIFTEN

Giften aan de kerk zijn (gedeeltelijk) aftrekbaar, als u ze schriftelijk heeft vastgelegd. Dat geldt voor giften aan kerkbeheer, zoals kerkbalans, collectebonnen, de oudejaarscollecte etc. en voor giften aan de diaconie.

Door gebruik te gaan maken van de zogenoemde periodieke giftenaftrek, kunt u zelfs meer geven zonder dat het u iets extra’s kost. Een periodieke gift is een gift waarbij u minimaal vijf jaar lang jaarlijks eenzelfde bedrag schenkt. Dit bedrag mag u volledig aftrekken bij uw belastingaangifte. U krijgt daardoor meer geld terug van de belastingdienst dan bij een gewone gift. Afhankelijk van uw leeftijd en inkomen kan het totale fiscale voordeel zelfs oplopen tot 52%. Dit voordeel kunt u ten goede laten komen aan de kerk. Zo verhoogt u uw bijdrage, zonder dat het u extra geld kost.
Een voorbeeld: iemand met een inkomen van 50000 wil 300 euro geven aan kerkbalans. Als hij 503 euro overmaakt, dan kan hij dat aftrekken in zijn aangifte als periodieke gift. Hij krijgt dan bijvoorbeeld 203 euro terug van de Belastingdienst. Per saldo betaalt hij dus slechts 503 euro minus 203 euro, dat is dus 300 euro. Voor hetzelfde geld geeft hij dus meer.
Wilt u gebruikmaken van deze regeling? Dan dient u vijf jaar lang een vast bedrag te geven. Neem vóór uw eerste betaling voor de actie kerkbalans contact op met het kerkelijk bureau. Wij regelen in dat geval een overeenkomst die aan de voorwaarden voldoet.

Maakt u geen gebruik van de regeling van de periodieke gift? Dan kan uw gift nog altijd fiscaal aftrekbaar zijn. In dat geval geldt echter een drempelbedrag aan giftenaftrek van 1% van uw inkomen en een maximum van 10%.

Om de belastingaftrek te kunnen claimen, moeten de (al dan periodieke) giften aan onze Hervormde Gemeente in aftrek worden gebracht in de aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt voor alle giften aan onze gemeente voor kerkbeheer, kerkbalans, wijkkas, jeugdwerk en evangelisatie. Het fiscale nummer  (RSIN) dat hiervoor in de aangifte inkomstenbelasting gebruikt moet worden is 6031134. De diaconie valt niet onder de verantwoordelijkheid van het college van kerkrentmeesters, maar onder het college van diakenen. De diaconie heeft daarom ook een eigen RSIN: 824 108 723

Namens de kerkrentmeesters
Wilbert van Vliet

‘Eer aan God in de hoogste hemel
vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft.’
Lucas 2:14

Zal 2017 voor u het mooiste kerstfeest brengen dat u ooit heeft meegemaakt? Of komt er een ander kerstfeest van jaren geleden in gedachten dat zo mooi was dat het nooit overtroffen kan worden?
Wat maakt een kerstfeest eigenlijk mooi? Zouden we kunnen leren van onze ervaringen van andere jaren om het dit jaar beter, eerlijker en misschien feestelijker dan ooit te maken?

Kerstfeest zal zeker dit jaar anders zijn dan andere jaren. Maar hoe het zal zijn hebben we niet in de hand. Het zal erom gaan of we het aandurven om het niet in de hand te hebben. Of we open durven staan voor de boodschap van God. In Bethlehem werd Christus geboren. Het wonder werd aan Jozef en Maria en aan de herders in het veld geopenbaard. Zij hadden het niet in de hand maar stonden open voor wat er op hun moment in de tijd en in hun wereld gebeurde. Zij zagen Christus. Zij hebben Hem voor hun ogen mogen zien opgroeien.
En wij? Natuurlijk mogen we van alles voorbereiden en ons

Wijk Centrum-Oost: Zondag 17 december in de Petruskerk. Doopzitting op maandag 11 december om 20.15 uur in Het Baken. Graag aanmelden bij de scriba via

Wijk Centrum-Oost: zondag  18 februari, Petruskerk. Graag vooraf aanmelden bij de scriba via

Het kerkblad 'Hervormd Woerden' kunt u hier online inzien of downloaden.