Zondagsbrief, 23 oktober 2016  Zondagsbrief, 23 oktober 2016

Organist:                                          Annelies van Zoelen
Koster:                                             Jan Vroedsteijn

Inzameling van gaven
Tijdens de dienst:                      het werk van de kerk
Bij de uitgang:                          de diaconie
Maquette bij de uitgang:             onderhoud kerkgebouwen
Bussen bij de uitgang:                zending

Diaconale collecte
Nog niet voor alle mensen is er een Bijbel in hun eigen taal beschikbaar. Wycliffe Bijbelvertalers zorgen voor vertaalwerk en alfabetisering zodat men op termijn zelf de Bijbel in de eigen taal kan lezen. Het streven is om in het jaar 2025 een Bijbelvertaalproject te hebben gestart in elke taal waarvoor dat nodig is. Uit de diaconale collecte bij de uitgang gaat een vast bedrag naar de organisatie Wycliffe Bijbelvertalers.

Het thema is Genesis 42 “Jozefs broers in Egypte”.
De leiding van de kindernevendienst is in handen van Tineke Hanemaaijer, Marc van Spanjen en Maaike van Oosterom.

ORDE VAN DIENST

Welkom en mededelingen

DIENST VAN DE VOORBEREIDING

We zingen: “Heil hem, wien God zijn ontrouw heeft vergeven…” NLB 32:1,2

Stil gebed

Bemoediging en groet

Gemeente zingt: “Amen”

(gemeente gaat zitten)

Thema: “schuld”

We zingen: “Gij zijt , o Heer , mijn schuilplaats en mijn haven” NLB 32:3

Gebed om ontferming

Woord van genade

We zingen: ”Loof de koning heel mijn wezen…” NLB 103c:1,3,4

Leefregel

DIENST VAN HET WOORD

Gebed om Gods Geest bij het openen van de Bijbel

We lezen uit de Bijbel: Genesis 42:18-38 (NBV)

We zingen een kinderlied “Jozef zoekt zijn grote broers…” NLB 166b

Kindermoment
(kinderen gaan naar de kindernevendienst)

Verkondiging

Muzikaal moment

DIENST VAN DE DANKBAARHEID

We zingen: ”Hij wandelt in zijn koningsjas…” NLB 166a:1-5
(kinderen komen terug uit de kindernevendienst)

De gaven worden ingezameld

Dankgebed – Voorbeden – Stil gebed – Onze Vader

We zingen: “O grote God die liefde zijt…” NLB 838:1,3,4
(kinderen worden opgehaald bij de oppas)

Zending en zegen
Gemeente zingt: “Amen, amen, amen”.

Orgelspel

==

Komende kerkdiensten en bijeenkomsten
- vanavond, 18:30 uur, Maranathakerk:
ds. H.J. Prosman uit Nieuwkoop, PKN-dienst
- vanavond, 18:30 uur, Petruskerk:
ds. M.F. van Binnendijk
- 30 oktober, 9:30 uur, Maranathakerk:
ds. G. Schouten, Heilige Doop
- 30 oktober, 10:30 uur, Het Baken:
Jan-Herman Spanjersberg, PKN-samenkomst
- 30 oktober, 18:30 uur, Kruiskerk:
ds. M. Paas-Feenstra, Uur van Lofprijzing

GZB dagboek “Een handvol koren” 2017
Wilt u een dagboek bij het lezen van de Bijbel of om in het gezin te gebruiken? Bestel dan het dagboek “Een handvol koren” van de GZB! “Een handvol koren” biedt elke dag twee overdenkingen: één voor jongeren of om als gezin samen over na te denken, en één voor persoonlijke bezinning. In de periode van Pasen naar Pinksteren wordt extra aandacht aan het zendingswerk gegeven. Een deel van de verkoopprijs is bestemd voor het zendingswerk. Heeft u belangstelling en heeft u het boekje niet eerder besteld, dan kunt u zich nu aanmelden. Bij de uitgang liggen een intekenlijst en een voorbeeldexemplaar. Degenen die jaarlijks een boekje bestellen worden automatisch door een van onze vrijwilligers benaderd.
Voor meer informatie zie Hervormd Woerden.

HOOP EN VERTROUWEN

De hemel verhaalt van Gods majesteit, het uitspansel roemt het werk van zijn handen, de dag zegt het voort aan de dag die komt, de nacht vertelt het door aan de volgende nacht. Toch wordt er niets gezegd, geen woord gehoord, het is een spraak zonder klank. Over heel de aarde gaat hun stem, tot aan het einde van de wereld hun taal.

Psalm 19:2-5a

Wat een loflied voor onze Schepper! Het zicht op de hemel die Gods majesteit laat zien wordt mensen echter op veel plaatsen ontnomen. Sla de krant maar open of kijk naar je eigen leven. Tranen van wanhoop of verdriet kunnen je het zicht ontnemen op de grootsheid van de schepping en de vreugde om de wet die doorklinkt in deze psalm.

Wanhoop en verdriet is zeker niet de toon van deze psalm. Toch was het in de tijd dat deze psalm is geschreven ook niet allemaal pais en vree. De bijbelverhalen zijn hier duidelijk over. Maar de toon van deze psalm is die van hoop en vertrouwen. Iedereen kan het zelf beoordelen. Kijk naar de prachtige schepping. En als je niet kan zien, dan kan je de behaaglijke warmte voelen van de zon op je huid. De natuur vertelt van Gods majesteit. Een prachtige zonsondergang of de zon die schijnt op een pak net gevallen sneeuw en die doet glinsteren alsof er wel een miljoen diamantjes op liggen. Om stil van te worden … De psalmdichter vindt het ook geweldig en toch weet hij nóg wat mooiers. De dichter vindt