250 JAAR BÄTZ ORGEL PETRUSKERK 250 JAAR BÄTZ ORGEL PETRUSKERK
250 jaar geleden, op 5 mei 1768, levert Johann Heinrich Hartmann Bätz ons prachtige orgel op. Hij is de vader van de beroemde orgelfamilie Bätz, een familie die vele orgels in ons land bouwt. Van hem zijn vijf orgels bewaard gebleven en het orgel in de Petruskerk is het op één na grootste daarvan. Iedere zondag mogen we genieten van de klank van dit majesteitelijke instrument. Ter ere van het 250 jarige bestaan wordt op 2 juni aanstaande een concert gegeven met medewerking van onze eigen organisten Ad van Pelt, Annelies van Zoelen-Kuus, Kees Bruggeman, Marnix van der Ploeg en Nico van der Kooy. Zij zullen stukken ten gehore brengen die de (kerk)muzikale ontwikkeling van de 18e eeuw tot heden weergeven (o.a. Böhm, Walther, Bach en Rutter) en onze orgeladviseur, de heer Peter van Dijk, zal samen met Ad van Pelt aandacht besteden aan de historie en bouw van het orgel. Daarnaast is er uiteraard ook aandacht voor de belangrijkste functie van ons orgel: de begeleiding van de gemeentezang. Na afloop is er gelegenheid voor een hapje en een drankje. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur.  Iedereen is van harte uitgenodigd!

RESTAURATIE BÄTZ ORGEL
Zoals al in de pers was opgemerkt, heeft de Provincie Utrecht een subsidie verstrekt om de helft van de kosten te dekken voor restauratie van ons orgel. Eens in de veertig of vijftig jaar is een dergelijke restauratie nodig en de laatste restauratie dateert uit de jaren zeventig. Bij het inleveren van de kopij van deze kerkbode was de besluitvorming hierover nog niet afgerond. Wij verwijzen graag naar de hervormdwoerden.nl onder kerkbeheer voor actuele informatie. Als alle plannen doorgaan, zal de restauratie ook tijdens het concert op 2 juni aan de orde komen. Er zal dan eveneens gecollecteerd worden voor de restauratie.

HET LEVEN NA PINKSTEREN
Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en de zee is er niet meer.

Openbaring 21:1

Ons leven begint vol verwondering van alles om ons heen. Wat gaat het leven ons bieden, wat mogen we ervan verwachten, wat is onze plaats in het geheel? We weten het eerst nog niet.
Als we wat ouder worden, beginnen we er iets meer van te begrijpen. Dan merken we ook dat het maar zelden zo is dat we alles bereiken waar we van droomden. In mijn werk als predikant, personal coach en mediator kom ik behalve dankbare mensen ook veel mensen tegen die teleurgesteld zijn. Hoe heeft dit zo kunnen gaan? We droomden van een prachtige loopbaan, van een gezond en feestelijk leven, om zelf iets in de wereld voor anderen te betekenen, en op zijn minst een goed gezin te hebben waar het met al onze kinderen alleen maar goed gaat!
Maar niet alle dromen worden waar. En als ze wel waar worden, blíjft dat niet altijd zo. Soms kijk ik teleurgestelde mensen in hun ogen en zie ik ze denken, om met een tekst van Acda en de Munnik te spreken: “Van al mijn idealen, heb ik alleen het oud worden gehaald”.

De Geest is uitgestort
Hoe kan het toch dat je als christen niet méér van je idealen kunt verwezenlijken. Vanwaar al die teleurstellingen? Met Goede Vrijdag leren we dat Jezus geleden heeft en zelfs gestorven en begraven is. Maar