AFTREK GIFTEN AFTREK GIFTEN

Giften aan de kerk zijn (gedeeltelijk) aftrekbaar, als u ze schriftelijk heeft vastgelegd. Dat geldt voor giften aan kerkbeheer, zoals kerkbalans, collectebonnen, de oudejaarscollecte etc. en voor giften aan de diaconie.

Door gebruik te gaan maken van de zogenoemde periodieke giftenaftrek, kunt u zelfs meer geven zonder dat het u iets extra’s kost. Een periodieke gift is een gift waarbij u minimaal vijf jaar lang jaarlijks eenzelfde bedrag schenkt. Dit bedrag mag u volledig aftrekken bij uw belastingaangifte. U krijgt daardoor meer geld terug van de belastingdienst dan bij een gewone gift. Afhankelijk van uw leeftijd en inkomen kan het totale fiscale voordeel zelfs oplopen tot 52%. Dit voordeel kunt u ten goede laten komen aan de kerk. Zo verhoogt u uw bijdrage, zonder dat het u extra geld kost.
Een voorbeeld: iemand met een inkomen van 50000 wil 300 euro geven aan kerkbalans. Als hij 503 euro overmaakt, dan kan hij dat aftrekken in zijn aangifte als periodieke gift. Hij krijgt dan bijvoorbeeld 203 euro terug van de Belastingdienst. Per saldo betaalt hij dus slechts 503 euro minus 203 euro, dat is dus 300 euro. Voor hetzelfde geld geeft hij dus meer.
Wilt u gebruikmaken van deze regeling? Dan dient u vijf jaar lang een vast bedrag te geven. Neem vóór uw eerste betaling voor de actie kerkbalans contact op met het kerkelijk bureau. Wij regelen in dat geval een overeenkomst die aan de voorwaarden voldoet.

Maakt u geen gebruik van de regeling van de periodieke gift? Dan kan uw gift nog altijd fiscaal aftrekbaar zijn. In dat geval geldt echter een drempelbedrag aan giftenaftrek van 1% van uw inkomen en een maximum van 10%.

Om de belastingaftrek te kunnen claimen, moeten de (al dan periodieke) giften aan onze Hervormde Gemeente in aftrek worden gebracht in de aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt voor alle giften aan onze gemeente voor kerkbeheer, kerkbalans, wijkkas, jeugdwerk en evangelisatie. Het fiscale nummer  (RSIN) dat hiervoor in de aangifte inkomstenbelasting gebruikt moet worden is 6031134. De diaconie valt niet onder de verantwoordelijkheid van het college van kerkrentmeesters, maar onder het college van diakenen. De diaconie heeft daarom ook een eigen RSIN: 824 108 723

Namens de kerkrentmeesters
Wilbert van Vliet

Van Betlehem tot Jeruzalem
Uit jou, Betlehem in Efrata, te klein om tot Juda’s geslachten te behoren, uit jou komt iemand voort die voor mij over Israël zal heersen....
Micha 5:1

Rond de kersttijd hebben we veel gesproken en vooral gezongen over Betlehem. Het is Micha die deze stad
opnieuw in de schijnwerpers plaatst. Niet als stad van het verleden, maar als stad van de toekomst. Maar hoe
zit het dan met Jeruzalem. Dat was toch al de grote stad in de tijd van Micha? Hoe gaat God eigenlijk om
met alles wat tot stand gekomen is in zijn geschiedenis met mensen? Wordt alles wat we samen met God meegemaakt hebben en wat op de een of andere wijze door ons zondig leven niet meer puur en rein is gewoonweg uitgeveegd en begint God opnieuw? Is Jeruzalem nog de stad van David?

Het is juist nadat Micha geprofeteerd heeft over de deplorabele staat van de stad Jeruzalem, dat hij begint
te spreken over Betlehem. Jeruzalem is niet de eerste stad die verbonden wordt met de naam van koning David.
Toen David nog een veelbelovende herdersjongen was, woonde hij in

Wijk Centrum-Oost: Wijk Centrum-Oost: De eerstvolgende doopdienst is op zondag 7 april 2019 in de Petruskerk.
Doopzitting is op dinsdag 2 april om 20.30 uur in Het Baken. Graag van te voren aanmelden bij de scriba van de wijkkerkenraad.

Wijken West en Noord: n.n.b.