AFTREK GIFTEN AFTREK GIFTEN

Giften aan de kerk zijn (gedeeltelijk) aftrekbaar, als u ze schriftelijk heeft vastgelegd. Dat geldt voor giften aan kerkbeheer, zoals kerkbalans, collectebonnen, de oudejaarscollecte etc. en voor giften aan de diaconie.

Door gebruik te gaan maken van de zogenoemde periodieke giftenaftrek, kunt u zelfs meer geven zonder dat het u iets extra’s kost. Een periodieke gift is een gift waarbij u minimaal vijf jaar lang jaarlijks eenzelfde bedrag schenkt. Dit bedrag mag u volledig aftrekken bij uw belastingaangifte. U krijgt daardoor meer geld terug van de belastingdienst dan bij een gewone gift. Afhankelijk van uw leeftijd en inkomen kan het totale fiscale voordeel zelfs oplopen tot 52%. Dit voordeel kunt u ten goede laten komen aan de kerk. Zo verhoogt u uw bijdrage, zonder dat het u extra geld kost.
Een voorbeeld: iemand met een inkomen van 50000 wil 300 euro geven aan kerkbalans. Als hij 503 euro overmaakt, dan kan hij dat aftrekken in zijn aangifte als periodieke gift. Hij krijgt dan bijvoorbeeld 203 euro terug van de Belastingdienst. Per saldo betaalt hij dus slechts 503 euro minus 203 euro, dat is dus 300 euro. Voor hetzelfde geld geeft hij dus meer.
Wilt u gebruikmaken van deze regeling? Dan dient u vijf jaar lang een vast bedrag te geven. Neem vóór uw eerste betaling voor de actie kerkbalans contact op met het kerkelijk bureau. Wij regelen in dat geval een overeenkomst die aan de voorwaarden voldoet.

Maakt u geen gebruik van de regeling van de periodieke gift? Dan kan uw gift nog altijd fiscaal aftrekbaar zijn. In dat geval geldt echter een drempelbedrag aan giftenaftrek van 1% van uw inkomen en een maximum van 10%.

Om de belastingaftrek te kunnen claimen, moeten de (al dan periodieke) giften aan onze Hervormde Gemeente in aftrek worden gebracht in de aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt voor alle giften aan onze gemeente voor kerkbeheer, kerkbalans, wijkkas, jeugdwerk en evangelisatie. Het fiscale nummer  (RSIN) dat hiervoor in de aangifte inkomstenbelasting gebruikt moet worden is 6031134. De diaconie valt niet onder de verantwoordelijkheid van het college van kerkrentmeesters, maar onder het college van diakenen. De diaconie heeft daarom ook een eigen RSIN: 824 108 723

Namens de kerkrentmeesters
Wilbert van Vliet

HET LEVEN NA PINKSTEREN
Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en de zee is er niet meer.

Openbaring 21:1

Ons leven begint vol verwondering van alles om ons heen. Wat gaat het leven ons bieden, wat mogen we ervan verwachten, wat is onze plaats in het geheel? We weten het eerst nog niet.
Als we wat ouder worden, beginnen we er iets meer van te begrijpen. Dan merken we ook dat het maar zelden zo is dat we alles bereiken waar we van droomden. In mijn werk als predikant, personal coach en mediator kom ik behalve dankbare mensen ook veel mensen tegen die teleurgesteld zijn. Hoe heeft dit zo kunnen gaan? We droomden van een prachtige loopbaan, van een gezond en feestelijk leven, om zelf iets in de wereld voor anderen te betekenen, en op zijn minst een goed gezin te hebben waar het met al onze kinderen alleen maar goed gaat!
Maar niet alle dromen worden waar. En als ze wel waar worden, blíjft dat niet altijd zo. Soms kijk ik teleurgestelde mensen in hun ogen en zie ik ze denken, om met een tekst van Acda en de Munnik te spreken: “Van al mijn idealen, heb ik alleen het oud worden gehaald”.

De Geest is uitgestort
Hoe kan het toch dat je als christen niet méér van je idealen kunt verwezenlijken. Vanwaar al die teleurstellingen? Met Goede Vrijdag leren we dat Jezus geleden heeft en zelfs gestorven en begraven is. Maar