AFTREK GIFTEN AFTREK GIFTEN

Giften aan de kerk zijn (gedeeltelijk) aftrekbaar, als u ze schriftelijk heeft vastgelegd. Dat geldt voor giften aan kerkbeheer, zoals kerkbalans, collectebonnen, de oudejaarscollecte etc. en voor giften aan de diaconie.

Door gebruik te gaan maken van de zogenoemde periodieke giftenaftrek, kunt u zelfs meer geven zonder dat het u iets extra’s kost. Een periodieke gift is een gift waarbij u minimaal vijf jaar lang jaarlijks eenzelfde bedrag schenkt. Dit bedrag mag u volledig aftrekken bij uw belastingaangifte. U krijgt daardoor meer geld terug van de belastingdienst dan bij een gewone gift. Afhankelijk van uw leeftijd en inkomen kan het totale fiscale voordeel zelfs oplopen tot 52%. Dit voordeel kunt u ten goede laten komen aan de kerk. Zo verhoogt u uw bijdrage, zonder dat het u extra geld kost.
Een voorbeeld: iemand met een inkomen van 50000 wil 300 euro geven aan kerkbalans. Als hij 503 euro overmaakt, dan kan hij dat aftrekken in zijn aangifte als periodieke gift. Hij krijgt dan bijvoorbeeld 203 euro terug van de Belastingdienst. Per saldo betaalt hij dus slechts 503 euro minus 203 euro, dat is dus 300 euro. Voor hetzelfde geld geeft hij dus meer.
Wilt u gebruikmaken van deze regeling? Dan dient u vijf jaar lang een vast bedrag te geven. Neem vóór uw eerste betaling voor de actie kerkbalans contact op met het kerkelijk bureau. Wij regelen in dat geval een overeenkomst die aan de voorwaarden voldoet.

Maakt u geen gebruik van de regeling van de periodieke gift? Dan kan uw gift nog altijd fiscaal aftrekbaar zijn. In dat geval geldt echter een drempelbedrag aan giftenaftrek van 1% van uw inkomen en een maximum van 10%.

Om de belastingaftrek te kunnen claimen, moeten de (al dan periodieke) giften aan onze Hervormde Gemeente in aftrek worden gebracht in de aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt voor alle giften aan onze gemeente voor kerkbeheer, kerkbalans, wijkkas, jeugdwerk en evangelisatie. Het fiscale nummer  (RSIN) dat hiervoor in de aangifte inkomstenbelasting gebruikt moet worden is 6031134. De diaconie valt niet onder de verantwoordelijkheid van het college van kerkrentmeesters, maar onder het college van diakenen. De diaconie heeft daarom ook een eigen RSIN: 824 108 723

Namens de kerkrentmeesters
Wilbert van Vliet

Vrij en blij

Wat hebben we bijzondere zondagen achter de rug: Paasfeest en Bevrijdingsdag. De tirannie verdreven, de dood overwonnen. “Want nu de Heer is opgestaan, nu vangt het nieuwe leven aan.” We hebben het beslissende moment van de wereldgeschiedenis opnieuw gevierd: Jezus heeft alles volbracht en is door de dood heen gegaan. En we hebben de bevrijding van de bezettende Duitse macht herdacht en gevierd dat er generaties leven die geen oorlog hebben meegemaakt. Als dat geen vrij en blij leven is?
Of valt dat toch tegen? Leven in een parlementaire democratie en lid zijn van een christelijke gemeente betekent niet automatisch een ontspannen leven. In Lukas 13 ziet Jezus in de synagoge een kromgebogen vrouw ‘die zich in het geheel niet kon oprichten’ (vers 11). En Hij ziet achter de vergroeide wervels en de verkrampte spieren de macht van satan die haar ‘gebonden houdt’ (vers 16). Hoeveel kan er ook in ons leven niet zijn, ook na Pasen en Bevrijdingsdag, wat ons krom buigt of bezet? Aan zorg en ziekte. Aan fysieke pijn of aan innerlijke pijn, angst of woede. Aan zonden van anderen waar we onder lijden of aan concrete zonden waar we zelf ‘aan vast zitten’ en maar geen afstand van willen doen. En zelfs als we

Wijk Centrum-Oost: Doopdienst op zondag 23 juni in de Maranathakerk.
Doopzitting op maandag 17 juni om 20.30 uur in Het Baken. Graag van te voren aanmelden bij de scriba van de wijkkerkenraad.

Wijken West en Noord: Doopdienst op zondag 26 mei in de Maranathakerk. Aanmelden bij ds. Berkheij, of 795233. Het doopgesprek zal zijn op maandag 20 mei. De locatie daarvoor is nog niet bekend.