Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Vanaf 25 mei 2018 is de AVG van kracht en dat heeft consequenties voor het omgaan met persoonsgegevens.
Als gemeente zijn we een open gemeenschap waarin mensen betrokken zijn op en meeleven met elkaar en waarin privacy en geheimhouding gewaarborgd moeten zijn.
Nauwkeurig omgaan met privacy van personen is in de kerk niet nieuw. We kennen daar in de kerk ook eigen regels voor. Denk bijvoorbeeld aan de bevstiging van ambtsdragers. Dan wordt geheimhouding gevraagd en beloofd.
In de AVG worden de privacy regels aangescherpt en aangepast aan deze tijd. Via internet kunnen gegevens gemakkelijk openbaar worden en dit vraagt om nieuwe regels voor de bescherming van persoonsgegevens.

Vastleggen van persoonsgegevens
Wij maken gebruik van een ledenadministratie. In onze kerk is dat het LRP: Leden Registratiesysteem Protestantse Kerk.
De ledenregistratie voldoet aan de huidige eisen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Er worden niet meer persoonlijke gegevens geregistreerd en verwerkt dan onder de wetgeving is toegestaan.
Wij leggen geen zgn. bijzondere kenmerken vast. Wel hebben wij uw gegevens opgenomen – indien van toepassing – in het doopregister en het register van belijdende leven. We realiseren ons dat we op deze wijze gegevens hebben vastgelegd die gezien mogen worden als een indirect bijzonder kenmerk.

Wij leggen persoonsgegevens vast die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van ons werk. Dat betekent dat wij van iedereen die een abonnement heeft op één van onze bladen de adresgegevens hebben vastgelegd. Naast de adresgegevens hebben wij, indien die gegevens bij ons bekend zijn, ook de bankgegevens vastgelegd.

Wij leggen de persoonsgegevens vast van onze debiteuren en crediteuren, deze gegevens zijn vastgelegd in onze financiele administratie en alleen die gegevens die voor de uitvoering van de werkzaamheden noodzakelijk zijn. Verder hebben wij de persoonsgegevens vastgelegd in onze administratie van mensen die ons financieel steunen (giftgevers), van mensen die ons een machtiging hebben verstrekt (dit overeenkomstig de SEPA richtlijnen) en van mensen die een Overeenkomst periodieke gift in geld met ons hebben gesloten.

Wij verklaren nadrukkelijk dat wij geen gegevens vastleggen die niet direct noodzakelijk zijn voor de uitvoering van onze taak als kerkelijke gemeente.

Verwerkingsovereekomst
De AVG schrijft voor dat er een verwerkingsovereenkomst moet worden gesloten met iedere verwerker van persoonsgegevens die uit onze administratie/database komen. Denk bijvoorbeeld aan de drukker van het kerkblad die adresgegevens nodig heeft.
In de verwerkingsovereenkomsten die wij sluiten zal worden vastgelegd:
Het doel van het verwerken, welke persoinsgegevens worden verstrekt, wat de verwerking daadwerkelijk inhoudt, hoe de gegevens worden aangeleverd, wat er gebeurt met de gegevens na afloop van de verwerking en de rechten en plichten van de verwerkingsverantwoordelijke.

Privacyrechten
Onder de AVG zijn een aantal rechten beschreven:
  • recht van inzage
  • recht van rectificatie
  • recht op dataportabliteit
  • recht op vergetelheid,
  • bezaar maken tegen verwerking
  • intrekken van toestemming.
Het ‘recht op vergeten’ en het ‘recht op dataportabiliteit’ zijn feitelijk nieuwe rechten. Indien iemand op basis van de rechten die binnen AVG van toepassing zijn, hiervan gebruik wil maken dan is het handig om een verzoek te richten aan

29 mei 2018

HET LEVEN NA PINKSTEREN
Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en de zee is er niet meer.

Openbaring 21:1

Ons leven begint vol verwondering van alles om ons heen. Wat gaat het leven ons bieden, wat mogen we ervan verwachten, wat is onze plaats in het geheel? We weten het eerst nog niet.
Als we wat ouder worden, beginnen we er iets meer van te begrijpen. Dan merken we ook dat het maar zelden zo is dat we alles bereiken waar we van droomden. In mijn werk als predikant, personal coach en mediator kom ik behalve dankbare mensen ook veel mensen tegen die teleurgesteld zijn. Hoe heeft dit zo kunnen gaan? We droomden van een prachtige loopbaan, van een gezond en feestelijk leven, om zelf iets in de wereld voor anderen te betekenen, en op zijn minst een goed gezin te hebben waar het met al onze kinderen alleen maar goed gaat!
Maar niet alle dromen worden waar. En als ze wel waar worden, blíjft dat niet altijd zo. Soms kijk ik teleurgestelde mensen in hun ogen en zie ik ze denken, om met een tekst van Acda en de Munnik te spreken: “Van al mijn idealen, heb ik alleen het oud worden gehaald”.

De Geest is uitgestort
Hoe kan het toch dat je als christen niet méér van je idealen kunt verwezenlijken. Vanwaar al die teleurstellingen? Met Goede Vrijdag leren we dat Jezus geleden heeft en zelfs gestorven en begraven is. Maar