BEGROTING BEGROTING
Het college van kerkrentmeesters heeft de begroting van de hervormde gemeente voor het jaar 2018 opgesteld en aangeboden aan de Algemene Kerkenraad en deze heeft de begroting voorlopig vastgesteld.
De begroting kan als volgt worden samengevat: het totaal aan baten dat verwacht wordt, is een kleine € 748.000 ,-, waarvan bijna 85% afkomstig is van alle mooie jaarlijkse bijdragen uit de Aktie Kerkbalans, collecten etc. Ook de maandelijkse extra collecte vormt hier een onderdeel van. De lasten worden ingeschat op ongeveer € 745.000,-. Het belangrijkste onderdeel daarvan (circa 60%) wordt gevormd door het budget voor het pastoraat. Alle wijken hebben het recht om een deel van de beschikbare bedrag te besteden aan traktementen en salarissen in het kader van pastoraat. De kosten van het onderhoud van de kerkgebouwen en pastorieën bedragen ca. 12,5% van de totale lasten. Het college is verheugd dat het voor 2018 weer een sluitende begroting heeft kunnen presenteren zonder dat substantiële bezuinigingen op pastoraat nodig waren.
De gehele begroting kan op afspraak worden ingezien door leden van de gemeente. Indien u dit wenst, kunt u een mailtje sturen naar of naar . De penningmeester van het college zal dan een afspraak maken.
Wij wijzen u er nu al op dat er op 15 januari 2018 een gemeenteavond wordt gehouden met betrekking tot de financiën van de gemeente. Op deze avond zal het college van kerkrentmeesters ook de meerjarenbegroting toelichten. Daar hebt u ook ruimschoots de tijd om eventuele vragen te stellen.

Vrij en blij

Wat hebben we bijzondere zondagen achter de rug: Paasfeest en Bevrijdingsdag. De tirannie verdreven, de dood overwonnen. “Want nu de Heer is opgestaan, nu vangt het nieuwe leven aan.” We hebben het beslissende moment van de wereldgeschiedenis opnieuw gevierd: Jezus heeft alles volbracht en is door de dood heen gegaan. En we hebben de bevrijding van de bezettende Duitse macht herdacht en gevierd dat er generaties leven die geen oorlog hebben meegemaakt. Als dat geen vrij en blij leven is?
Of valt dat toch tegen? Leven in een parlementaire democratie en lid zijn van een christelijke gemeente betekent niet automatisch een ontspannen leven. In Lukas 13 ziet Jezus in de synagoge een kromgebogen vrouw ‘die zich in het geheel niet kon oprichten’ (vers 11). En Hij ziet achter de vergroeide wervels en de verkrampte spieren de macht van satan die haar ‘gebonden houdt’ (vers 16). Hoeveel kan er ook in ons leven niet zijn, ook na Pasen en Bevrijdingsdag, wat ons krom buigt of bezet? Aan zorg en ziekte. Aan fysieke pijn of aan innerlijke pijn, angst of woede. Aan zonden van anderen waar we onder lijden of aan concrete zonden waar we zelf ‘aan vast zitten’ en maar geen afstand van willen doen. En zelfs als we

Wijk Centrum-Oost: Doopdienst op zondag 23 juni in de Maranathakerk.
Doopzitting op maandag 17 juni om 20.30 uur in Het Baken. Graag van te voren aanmelden bij de scriba van de wijkkerkenraad.

Wijken West en Noord: Doopdienst op zondag 26 mei in de Maranathakerk. Aanmelden bij ds. Berkheij, of 795233. Het doopgesprek zal zijn op maandag 20 mei. De locatie daarvoor is nog niet bekend.