BEGROTING BEGROTING
Het college van kerkrentmeesters heeft de begroting van de hervormde gemeente voor het jaar 2018 opgesteld en aangeboden aan de Algemene Kerkenraad en deze heeft de begroting voorlopig vastgesteld.
De begroting kan als volgt worden samengevat: het totaal aan baten dat verwacht wordt, is een kleine € 748.000 ,-, waarvan bijna 85% afkomstig is van alle mooie jaarlijkse bijdragen uit de Aktie Kerkbalans, collecten etc. Ook de maandelijkse extra collecte vormt hier een onderdeel van. De lasten worden ingeschat op ongeveer € 745.000,-. Het belangrijkste onderdeel daarvan (circa 60%) wordt gevormd door het budget voor het pastoraat. Alle wijken hebben het recht om een deel van de beschikbare bedrag te besteden aan traktementen en salarissen in het kader van pastoraat. De kosten van het onderhoud van de kerkgebouwen en pastorieën bedragen ca. 12,5% van de totale lasten. Het college is verheugd dat het voor 2018 weer een sluitende begroting heeft kunnen presenteren zonder dat substantiële bezuinigingen op pastoraat nodig waren.
De gehele begroting kan op afspraak worden ingezien door leden van de gemeente. Indien u dit wenst, kunt u een mailtje sturen naar of naar . De penningmeester van het college zal dan een afspraak maken.
Wij wijzen u er nu al op dat er op 15 januari 2018 een gemeenteavond wordt gehouden met betrekking tot de financiën van de gemeente. Op deze avond zal het college van kerkrentmeesters ook de meerjarenbegroting toelichten. Daar hebt u ook ruimschoots de tijd om eventuele vragen te stellen.

HOOP EN VERTROUWEN

De hemel verhaalt van Gods majesteit, het uitspansel roemt het werk van zijn handen, de dag zegt het voort aan de dag die komt, de nacht vertelt het door aan de volgende nacht. Toch wordt er niets gezegd, geen woord gehoord, het is een spraak zonder klank. Over heel de aarde gaat hun stem, tot aan het einde van de wereld hun taal.

Psalm 19:2-5a

Wat een loflied voor onze Schepper! Het zicht op de hemel die Gods majesteit laat zien wordt mensen echter op veel plaatsen ontnomen. Sla de krant maar open of kijk naar je eigen leven. Tranen van wanhoop of verdriet kunnen je het zicht ontnemen op de grootsheid van de schepping en de vreugde om de wet die doorklinkt in deze psalm.

Wanhoop en verdriet is zeker niet de toon van deze psalm. Toch was het in de tijd dat deze psalm is geschreven ook niet allemaal pais en vree. De bijbelverhalen zijn hier duidelijk over. Maar de toon van deze psalm is die van hoop en vertrouwen. Iedereen kan het zelf beoordelen. Kijk naar de prachtige schepping. En als je niet kan zien, dan kan je de behaaglijke warmte voelen van de zon op je huid. De natuur vertelt van Gods majesteit. Een prachtige zonsondergang of de zon die schijnt op een pak net gevallen sneeuw en die doet glinsteren alsof er wel een miljoen diamantjes op liggen. Om stil van te worden … De psalmdichter vindt het ook geweldig en toch weet hij nóg wat mooiers. De dichter vindt