Beleid Pastorale Overschrijvingen Beleid Pastorale Overschrijvingen

Achtergrond
In Woerden staan gemeenteleden in principe ingeschreven bij de wijkgemeente waar ze geografisch woonachtig zijn (Centrum, Noord, Oost of West). In de praktijk zijn veel gemeenteleden echter betrokken op een andere wijkgemeente dan waar ze ingeschreven staan. Dit maakt een goede pastorale aandacht door predikanten, kerkelijk werkers en ambtsdragers niet eenvoudig.  Wij hebben namelijk geen toegang tot de gegevens in de kerkelijke ledenadministratie van gemeenteleden die in een andere wijk wonen. Het blijft voor ons soms onduidelijk of iemand nu wel of niet pastorale aandacht ontvangt en van wie dat wordt verwacht. Verder bemoeilijkt het geen toegang hebben tot de administratieve gegevens de opbouw  van de wijkgemeente. We kunnen gemeenteleden namelijk niet uitnodigen en stimuleren naar elkaar om te zien en te mee te doen aan activiteiten van de wijkgemeente waar ze op betrokken zijn. Te denken valt aan uitnodigingen voor kringen, catechese en jeugdwerk.
Om deze redenen willen we als Algemene Kerkenraad tot een actiever beleid van overschrijving komen. Gemeenteleden die betrokken zijn op een andere wijkgemeente dan waar zij geografisch staan ingeschreven, verzoeken we vriendelijk zich te laten overschrijven naar de wijkgemeente waarbij zij actief betrokken willen zijn.

Uitgangspunten
Als gemeentelid blijft u behoren tot de éne Hervormde gemeente van Woerden. U kunt dan ook altijd mee doen met activiteiten die door andere wijken worden georganiseerd en u bent vrij om welke kerkdienst dan ook te bezoeken. Dit beleid is uitsluitend bedoeld om ten aanzien van het pastoraat helderheid en zorgvuldigheid te verschaffen. Als u pastorale zorg nodig heeft, wordt u in principe verwezen naar de wijkgemeente waar u staat ingeschreven.

Wat te doen?
Als u betrokken bent bij de gemeente van uw geografische wijk of als u ‘kerkt’ bij een andere wijk dan waar u geografisch woont en geen bezwaar heeft om vanuit deze wijk pastoraat te ontvangen, dan hoeft u niets te doen.
Wilt u echter betrokken zijn op een andere wijkgemeente dan waar u geografisch woont, dan verzoeken wij u vriendelijk zich naar deze wijk te laten overschrijven. U kunt dit laten weten aan de scriba of één van de wijkouderlingen van de wijk waar u op betrokken bent. Bij hen kunt u ook terecht met uw vragen.

Tot slot
We hopen dat bovenstaande mag bijdragen aan een goede pastorale aandacht en een stimulans voor de opbouw van de wijkgemeenten.
We benadrukken dat dit gezamenlijk beleid is van alle wijken en predikanten.

HOOP EN VERTROUWEN

De hemel verhaalt van Gods majesteit, het uitspansel roemt het werk van zijn handen, de dag zegt het voort aan de dag die komt, de nacht vertelt het door aan de volgende nacht. Toch wordt er niets gezegd, geen woord gehoord, het is een spraak zonder klank. Over heel de aarde gaat hun stem, tot aan het einde van de wereld hun taal.

Psalm 19:2-5a

Wat een loflied voor onze Schepper! Het zicht op de hemel die Gods majesteit laat zien wordt mensen echter op veel plaatsen ontnomen. Sla de krant maar open of kijk naar je eigen leven. Tranen van wanhoop of verdriet kunnen je het zicht ontnemen op de grootsheid van de schepping en de vreugde om de wet die doorklinkt in deze psalm.

Wanhoop en verdriet is zeker niet de toon van deze psalm. Toch was het in de tijd dat deze psalm is geschreven ook niet allemaal pais en vree. De bijbelverhalen zijn hier duidelijk over. Maar de toon van deze psalm is die van hoop en vertrouwen. Iedereen kan het zelf beoordelen. Kijk naar de prachtige schepping. En als je niet kan zien, dan kan je de behaaglijke warmte voelen van de zon op je huid. De natuur vertelt van Gods majesteit. Een prachtige zonsondergang of de zon die schijnt op een pak net gevallen sneeuw en die doet glinsteren alsof er wel een miljoen diamantjes op liggen. Om stil van te worden … De psalmdichter vindt het ook geweldig en toch weet hij nóg wat mooiers. De dichter vindt