Beleid Pastorale Overschrijvingen Beleid Pastorale Overschrijvingen

Achtergrond
In Woerden staan gemeenteleden in principe ingeschreven bij de wijkgemeente waar ze geografisch woonachtig zijn (Centrum, Noord, Oost of West). In de praktijk zijn veel gemeenteleden echter betrokken op een andere wijkgemeente dan waar ze ingeschreven staan. Dit maakt een goede pastorale aandacht door predikanten, kerkelijk werkers en ambtsdragers niet eenvoudig.  Wij hebben namelijk geen toegang tot de gegevens in de kerkelijke ledenadministratie van gemeenteleden die in een andere wijk wonen. Het blijft voor ons soms onduidelijk of iemand nu wel of niet pastorale aandacht ontvangt en van wie dat wordt verwacht. Verder bemoeilijkt het geen toegang hebben tot de administratieve gegevens de opbouw  van de wijkgemeente. We kunnen gemeenteleden namelijk niet uitnodigen en stimuleren naar elkaar om te zien en te mee te doen aan activiteiten van de wijkgemeente waar ze op betrokken zijn. Te denken valt aan uitnodigingen voor kringen, catechese en jeugdwerk.
Om deze redenen willen we als Algemene Kerkenraad tot een actiever beleid van overschrijving komen. Gemeenteleden die betrokken zijn op een andere wijkgemeente dan waar zij geografisch staan ingeschreven, verzoeken we vriendelijk zich te laten overschrijven naar de wijkgemeente waarbij zij actief betrokken willen zijn.

Uitgangspunten
Als gemeentelid blijft u behoren tot de éne Hervormde gemeente van Woerden. U kunt dan ook altijd mee doen met activiteiten die door andere wijken worden georganiseerd en u bent vrij om welke kerkdienst dan ook te bezoeken. Dit beleid is uitsluitend bedoeld om ten aanzien van het pastoraat helderheid en zorgvuldigheid te verschaffen. Als u pastorale zorg nodig heeft, wordt u in principe verwezen naar de wijkgemeente waar u staat ingeschreven.

Wat te doen?
Als u betrokken bent bij de gemeente van uw geografische wijk of als u ‘kerkt’ bij een andere wijk dan waar u geografisch woont en geen bezwaar heeft om vanuit deze wijk pastoraat te ontvangen, dan hoeft u niets te doen.
Wilt u echter betrokken zijn op een andere wijkgemeente dan waar u geografisch woont, dan verzoeken wij u vriendelijk zich naar deze wijk te laten overschrijven. U kunt dit laten weten aan de scriba of één van de wijkouderlingen van de wijk waar u op betrokken bent. Bij hen kunt u ook terecht met uw vragen.

Tot slot
We hopen dat bovenstaande mag bijdragen aan een goede pastorale aandacht en een stimulans voor de opbouw van de wijkgemeenten.
We benadrukken dat dit gezamenlijk beleid is van alle wijken en predikanten.

Vrij en blij

Wat hebben we bijzondere zondagen achter de rug: Paasfeest en Bevrijdingsdag. De tirannie verdreven, de dood overwonnen. “Want nu de Heer is opgestaan, nu vangt het nieuwe leven aan.” We hebben het beslissende moment van de wereldgeschiedenis opnieuw gevierd: Jezus heeft alles volbracht en is door de dood heen gegaan. En we hebben de bevrijding van de bezettende Duitse macht herdacht en gevierd dat er generaties leven die geen oorlog hebben meegemaakt. Als dat geen vrij en blij leven is?
Of valt dat toch tegen? Leven in een parlementaire democratie en lid zijn van een christelijke gemeente betekent niet automatisch een ontspannen leven. In Lukas 13 ziet Jezus in de synagoge een kromgebogen vrouw ‘die zich in het geheel niet kon oprichten’ (vers 11). En Hij ziet achter de vergroeide wervels en de verkrampte spieren de macht van satan die haar ‘gebonden houdt’ (vers 16). Hoeveel kan er ook in ons leven niet zijn, ook na Pasen en Bevrijdingsdag, wat ons krom buigt of bezet? Aan zorg en ziekte. Aan fysieke pijn of aan innerlijke pijn, angst of woede. Aan zonden van anderen waar we onder lijden of aan concrete zonden waar we zelf ‘aan vast zitten’ en maar geen afstand van willen doen. En zelfs als we

Wijk Centrum-Oost: Doopdienst op zondag 23 juni in de Maranathakerk.
Doopzitting op maandag 17 juni om 20.30 uur in Het Baken. Graag van te voren aanmelden bij de scriba van de wijkkerkenraad.

Wijken West en Noord: Doopdienst op zondag 26 mei in de Maranathakerk. Aanmelden bij ds. Berkheij, of 795233. Het doopgesprek zal zijn op maandag 20 mei. De locatie daarvoor is nog niet bekend.