Beleid Pastorale Overschrijvingen Beleid Pastorale Overschrijvingen

Achtergrond
In Woerden staan gemeenteleden in principe ingeschreven bij de wijkgemeente waar ze geografisch woonachtig zijn (Centrum, Noord, Oost of West). In de praktijk zijn veel gemeenteleden echter betrokken op een andere wijkgemeente dan waar ze ingeschreven staan. Dit maakt een goede pastorale aandacht door predikanten, kerkelijk werkers en ambtsdragers niet eenvoudig.  Wij hebben namelijk geen toegang tot de gegevens in de kerkelijke ledenadministratie van gemeenteleden die in een andere wijk wonen. Het blijft voor ons soms onduidelijk of iemand nu wel of niet pastorale aandacht ontvangt en van wie dat wordt verwacht. Verder bemoeilijkt het geen toegang hebben tot de administratieve gegevens de opbouw  van de wijkgemeente. We kunnen gemeenteleden namelijk niet uitnodigen en stimuleren naar elkaar om te zien en te mee te doen aan activiteiten van de wijkgemeente waar ze op betrokken zijn. Te denken valt aan uitnodigingen voor kringen, catechese en jeugdwerk.
Om deze redenen willen we als Algemene Kerkenraad tot een actiever beleid van overschrijving komen. Gemeenteleden die betrokken zijn op een andere wijkgemeente dan waar zij geografisch staan ingeschreven, verzoeken we vriendelijk zich te laten overschrijven naar de wijkgemeente waarbij zij actief betrokken willen zijn.

Uitgangspunten
Als gemeentelid blijft u behoren tot de éne Hervormde gemeente van Woerden. U kunt dan ook altijd mee doen met activiteiten die door andere wijken worden georganiseerd en u bent vrij om welke kerkdienst dan ook te bezoeken. Dit beleid is uitsluitend bedoeld om ten aanzien van het pastoraat helderheid en zorgvuldigheid te verschaffen. Als u pastorale zorg nodig heeft, wordt u in principe verwezen naar de wijkgemeente waar u staat ingeschreven.

Wat te doen?
Als u betrokken bent bij de gemeente van uw geografische wijk of als u ‘kerkt’ bij een andere wijk dan waar u geografisch woont en geen bezwaar heeft om vanuit deze wijk pastoraat te ontvangen, dan hoeft u niets te doen.
Wilt u echter betrokken zijn op een andere wijkgemeente dan waar u geografisch woont, dan verzoeken wij u vriendelijk zich naar deze wijk te laten overschrijven. U kunt dit laten weten aan de scriba of één van de wijkouderlingen van de wijk waar u op betrokken bent. Bij hen kunt u ook terecht met uw vragen.

Tot slot
We hopen dat bovenstaande mag bijdragen aan een goede pastorale aandacht en een stimulans voor de opbouw van de wijkgemeenten.
We benadrukken dat dit gezamenlijk beleid is van alle wijken en predikanten.

Van Betlehem tot Jeruzalem
Uit jou, Betlehem in Efrata, te klein om tot Juda’s geslachten te behoren, uit jou komt iemand voort die voor mij over Israël zal heersen....
Micha 5:1

Rond de kersttijd hebben we veel gesproken en vooral gezongen over Betlehem. Het is Micha die deze stad
opnieuw in de schijnwerpers plaatst. Niet als stad van het verleden, maar als stad van de toekomst. Maar hoe
zit het dan met Jeruzalem. Dat was toch al de grote stad in de tijd van Micha? Hoe gaat God eigenlijk om
met alles wat tot stand gekomen is in zijn geschiedenis met mensen? Wordt alles wat we samen met God meegemaakt hebben en wat op de een of andere wijze door ons zondig leven niet meer puur en rein is gewoonweg uitgeveegd en begint God opnieuw? Is Jeruzalem nog de stad van David?

Het is juist nadat Micha geprofeteerd heeft over de deplorabele staat van de stad Jeruzalem, dat hij begint
te spreken over Betlehem. Jeruzalem is niet de eerste stad die verbonden wordt met de naam van koning David.
Toen David nog een veelbelovende herdersjongen was, woonde hij in

Wijk Centrum-Oost: Wijk Centrum-Oost: De eerstvolgende doopdienst is op zondag 7 april 2019 in de Petruskerk.
Doopzitting is op dinsdag 2 april om 20.30 uur in Het Baken. Graag van te voren aanmelden bij de scriba van de wijkkerkenraad.

Wijken West en Noord: n.n.b.