Beleid Pastorale Overschrijvingen Beleid Pastorale Overschrijvingen

Achtergrond
In Woerden staan gemeenteleden in principe ingeschreven bij de wijkgemeente waar ze geografisch woonachtig zijn (Centrum, Noord, Oost of West). In de praktijk zijn veel gemeenteleden echter betrokken op een andere wijkgemeente dan waar ze ingeschreven staan. Dit maakt een goede pastorale aandacht door predikanten, kerkelijk werkers en ambtsdragers niet eenvoudig.  Wij hebben namelijk geen toegang tot de gegevens in de kerkelijke ledenadministratie van gemeenteleden die in een andere wijk wonen. Het blijft voor ons soms onduidelijk of iemand nu wel of niet pastorale aandacht ontvangt en van wie dat wordt verwacht. Verder bemoeilijkt het geen toegang hebben tot de administratieve gegevens de opbouw  van de wijkgemeente. We kunnen gemeenteleden namelijk niet uitnodigen en stimuleren naar elkaar om te zien en te mee te doen aan activiteiten van de wijkgemeente waar ze op betrokken zijn. Te denken valt aan uitnodigingen voor kringen, catechese en jeugdwerk.
Om deze redenen willen we als Algemene Kerkenraad tot een actiever beleid van overschrijving komen. Gemeenteleden die betrokken zijn op een andere wijkgemeente dan waar zij geografisch staan ingeschreven, verzoeken we vriendelijk zich te laten overschrijven naar de wijkgemeente waarbij zij actief betrokken willen zijn.

Uitgangspunten
Als gemeentelid blijft u behoren tot de éne Hervormde gemeente van Woerden. U kunt dan ook altijd mee doen met activiteiten die door andere wijken worden georganiseerd en u bent vrij om welke kerkdienst dan ook te bezoeken. Dit beleid is uitsluitend bedoeld om ten aanzien van het pastoraat helderheid en zorgvuldigheid te verschaffen. Als u pastorale zorg nodig heeft, wordt u in principe verwezen naar de wijkgemeente waar u staat ingeschreven.

Wat te doen?
Als u betrokken bent bij de gemeente van uw geografische wijk of als u ‘kerkt’ bij een andere wijk dan waar u geografisch woont en geen bezwaar heeft om vanuit deze wijk pastoraat te ontvangen, dan hoeft u niets te doen.
Wilt u echter betrokken zijn op een andere wijkgemeente dan waar u geografisch woont, dan verzoeken wij u vriendelijk zich naar deze wijk te laten overschrijven. U kunt dit laten weten aan de scriba of één van de wijkouderlingen van de wijk waar u op betrokken bent. Bij hen kunt u ook terecht met uw vragen.

Tot slot
We hopen dat bovenstaande mag bijdragen aan een goede pastorale aandacht en een stimulans voor de opbouw van de wijkgemeenten.
We benadrukken dat dit gezamenlijk beleid is van alle wijken en predikanten.

HET LEVEN NA PINKSTEREN
Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en de zee is er niet meer.

Openbaring 21:1

Ons leven begint vol verwondering van alles om ons heen. Wat gaat het leven ons bieden, wat mogen we ervan verwachten, wat is onze plaats in het geheel? We weten het eerst nog niet.
Als we wat ouder worden, beginnen we er iets meer van te begrijpen. Dan merken we ook dat het maar zelden zo is dat we alles bereiken waar we van droomden. In mijn werk als predikant, personal coach en mediator kom ik behalve dankbare mensen ook veel mensen tegen die teleurgesteld zijn. Hoe heeft dit zo kunnen gaan? We droomden van een prachtige loopbaan, van een gezond en feestelijk leven, om zelf iets in de wereld voor anderen te betekenen, en op zijn minst een goed gezin te hebben waar het met al onze kinderen alleen maar goed gaat!
Maar niet alle dromen worden waar. En als ze wel waar worden, blíjft dat niet altijd zo. Soms kijk ik teleurgestelde mensen in hun ogen en zie ik ze denken, om met een tekst van Acda en de Munnik te spreken: “Van al mijn idealen, heb ik alleen het oud worden gehaald”.

De Geest is uitgestort
Hoe kan het toch dat je als christen niet méér van je idealen kunt verwezenlijken. Vanwaar al die teleurstellingen? Met Goede Vrijdag leren we dat Jezus geleden heeft en zelfs gestorven en begraven is. Maar