Belijdeniscatechese Belijdeniscatechese

Op zondag 8 april, de zondag na Pasen, zullen twee jonge mensen uit onze gemeente in het openbaar belijdenis van hun geloof doen: Inez de Korte en Caroline Uittenbogaard.
Een jaar lang hebben we ons op deze dag voorbereid. Hoewel, we hebben het jaar vooral benut om te horen wat er uit de traditie van Bijbel en kerk ons te vertellen was en te kijken hoe we daar zelf tegenover staan. Wie een jaar belijdeniscatechese volgt geeft zichzelf de gelegenheid om dieper in te gaan op de zaken rondom God, deze wereld en jezelf en met meer overtuiging je eigen positie in te nemen.
Op zaterdag 8 april zullen Caroline en Inez voor iedereen zichtbaar aangeven dat ze het ‘Ja’ dat God tegen hen in de Doop heeft uitgesproken, willen beantwoorden met hun eigen ‘ja’. Wat is het goed dat we als mens zo mogen leven dat we weten dat we gedragen worden door de liefde en de trouw van God, zoals we hem hebben leren kennen in de liefde van God de Vader, de genade van Jezus Christus en de troostrijke inspiratie van de Heilige Geest.
J.A. Berkheij

Vrij en blij

Wat hebben we bijzondere zondagen achter de rug: Paasfeest en Bevrijdingsdag. De tirannie verdreven, de dood overwonnen. “Want nu de Heer is opgestaan, nu vangt het nieuwe leven aan.” We hebben het beslissende moment van de wereldgeschiedenis opnieuw gevierd: Jezus heeft alles volbracht en is door de dood heen gegaan. En we hebben de bevrijding van de bezettende Duitse macht herdacht en gevierd dat er generaties leven die geen oorlog hebben meegemaakt. Als dat geen vrij en blij leven is?
Of valt dat toch tegen? Leven in een parlementaire democratie en lid zijn van een christelijke gemeente betekent niet automatisch een ontspannen leven. In Lukas 13 ziet Jezus in de synagoge een kromgebogen vrouw ‘die zich in het geheel niet kon oprichten’ (vers 11). En Hij ziet achter de vergroeide wervels en de verkrampte spieren de macht van satan die haar ‘gebonden houdt’ (vers 16). Hoeveel kan er ook in ons leven niet zijn, ook na Pasen en Bevrijdingsdag, wat ons krom buigt of bezet? Aan zorg en ziekte. Aan fysieke pijn of aan innerlijke pijn, angst of woede. Aan zonden van anderen waar we onder lijden of aan concrete zonden waar we zelf ‘aan vast zitten’ en maar geen afstand van willen doen. En zelfs als we

Wijk Centrum-Oost: Doopdienst op zondag 23 juni in de Maranathakerk.
Doopzitting op maandag 17 juni om 20.30 uur in Het Baken. Graag van te voren aanmelden bij de scriba van de wijkkerkenraad.

Wijken West en Noord: Doopdienst op zondag 26 mei in de Maranathakerk. Aanmelden bij ds. Berkheij, of 795233. Het doopgesprek zal zijn op maandag 20 mei. De locatie daarvoor is nog niet bekend.