Belijdeniscatechese Belijdeniscatechese

Op zondag 8 april, de zondag na Pasen, zullen twee jonge mensen uit onze gemeente in het openbaar belijdenis van hun geloof doen: Inez de Korte en Caroline Uittenbogaard.
Een jaar lang hebben we ons op deze dag voorbereid. Hoewel, we hebben het jaar vooral benut om te horen wat er uit de traditie van Bijbel en kerk ons te vertellen was en te kijken hoe we daar zelf tegenover staan. Wie een jaar belijdeniscatechese volgt geeft zichzelf de gelegenheid om dieper in te gaan op de zaken rondom God, deze wereld en jezelf en met meer overtuiging je eigen positie in te nemen.
Op zaterdag 8 april zullen Caroline en Inez voor iedereen zichtbaar aangeven dat ze het ‘Ja’ dat God tegen hen in de Doop heeft uitgesproken, willen beantwoorden met hun eigen ‘ja’. Wat is het goed dat we als mens zo mogen leven dat we weten dat we gedragen worden door de liefde en de trouw van God, zoals we hem hebben leren kennen in de liefde van God de Vader, de genade van Jezus Christus en de troostrijke inspiratie van de Heilige Geest.
J.A. Berkheij

MIJN GENADE IS U GENOEG

Voor veel mensen bekende woorden. Ik hoor deze woorden weleens. De toon waarop deze woorden worden uitgesproken kan echter totaal verschillend zijn. Waar de één liefdevol deze woorden spreekt, worden ze door een ander uitgespuugd. Waar de één iets van hoop of iets van berusting ontleent aan deze woorden, roepen ze bij een ander weerstand op; hoezo “mijn genade is u genoeg”?
De apostel Paulus schrijft in zijn brief aan de christenen in Korinthe dat Jezus tot hem heeft gesproken: “Je hebt niet meer dan mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid” (NBV). De zin staat niet op zichzelf. Er gaat het nodige aan vooraf. Na Paulus zijn er in Korinthe nep-apostelen gekomen die invloed hebben gekregen. Paulus heeft van hen kritiek gekregen. Nu moet Paulus iets doen wat hij niet wil: hoog van zichzelf opgeven. Altijd heeft hij God en Jezus centraal gesteld en nu moet hij