Belijdeniscatechese Belijdeniscatechese

Op zondag 8 april, de zondag na Pasen, zullen twee jonge mensen uit onze gemeente in het openbaar belijdenis van hun geloof doen: Inez de Korte en Caroline Uittenbogaard.
Een jaar lang hebben we ons op deze dag voorbereid. Hoewel, we hebben het jaar vooral benut om te horen wat er uit de traditie van Bijbel en kerk ons te vertellen was en te kijken hoe we daar zelf tegenover staan. Wie een jaar belijdeniscatechese volgt geeft zichzelf de gelegenheid om dieper in te gaan op de zaken rondom God, deze wereld en jezelf en met meer overtuiging je eigen positie in te nemen.
Op zaterdag 8 april zullen Caroline en Inez voor iedereen zichtbaar aangeven dat ze het ‘Ja’ dat God tegen hen in de Doop heeft uitgesproken, willen beantwoorden met hun eigen ‘ja’. Wat is het goed dat we als mens zo mogen leven dat we weten dat we gedragen worden door de liefde en de trouw van God, zoals we hem hebben leren kennen in de liefde van God de Vader, de genade van Jezus Christus en de troostrijke inspiratie van de Heilige Geest.
J.A. Berkheij

HET LEVEN NA PINKSTEREN
Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en de zee is er niet meer.

Openbaring 21:1

Ons leven begint vol verwondering van alles om ons heen. Wat gaat het leven ons bieden, wat mogen we ervan verwachten, wat is onze plaats in het geheel? We weten het eerst nog niet.
Als we wat ouder worden, beginnen we er iets meer van te begrijpen. Dan merken we ook dat het maar zelden zo is dat we alles bereiken waar we van droomden. In mijn werk als predikant, personal coach en mediator kom ik behalve dankbare mensen ook veel mensen tegen die teleurgesteld zijn. Hoe heeft dit zo kunnen gaan? We droomden van een prachtige loopbaan, van een gezond en feestelijk leven, om zelf iets in de wereld voor anderen te betekenen, en op zijn minst een goed gezin te hebben waar het met al onze kinderen alleen maar goed gaat!
Maar niet alle dromen worden waar. En als ze wel waar worden, blíjft dat niet altijd zo. Soms kijk ik teleurgestelde mensen in hun ogen en zie ik ze denken, om met een tekst van Acda en de Munnik te spreken: “Van al mijn idealen, heb ik alleen het oud worden gehaald”.

De Geest is uitgestort
Hoe kan het toch dat je als christen niet méér van je idealen kunt verwezenlijken. Vanwaar al die teleurstellingen? Met Goede Vrijdag leren we dat Jezus geleden heeft en zelfs gestorven en begraven is. Maar