Belijdeniscatechese 2019-2020 Belijdeniscatechese 2019-2020

Kun je lid van de kerk zijn zonder ooit geloofsbelijdenis te doen? Natuurlijk kan dat. Er zijn zelfs kerken waar men onze openbare geloofsbelijdenis niet kent. Toch heeft de openbare geloofsbelijdenis iets moois. Het is zoiets als het beantwoorden van de liefde die God in de doop heeft uitgesproken met het eigen ‘ja’. Nodig? Nee dat is het niet, zoals er ook relaties tussen mensen zijn die nooit die woorden ‘ik hou van jou’ uitspreken, maar het gewoon van elkaar weten. Zo kan het ook. Maar dat neemt niet weg dat het goed is om het zo nu en dan wel duidelijk uit te spreken. Zoals het ook goed is om regelmatig in de kerk ons geloof met elkaar te belijden. Bij deze doe ik alvast de oproep om hier eens over na te denken, of om hierover met mij een afspraak te maken om te kijken of dit het juiste moment is.
Het is de bedoeling dat er komend seizoen in ieder geval een groep voor jongeren is. Deze groep is dit jaar niet alleen bedoeld voor de jongeren uit onze Hervormde gemeente maar ook voor die van de Protestantse Ontmoetingskerk in Kamerik. Uiteraard kunnen anderen zich er ook bij aansluiten.
Daarnaast is er misschien een groep voor ouderen die nu alsnog belijdenis willen doen maar zo’n jonge groep minder zien zitten. Neem maar eens contact op, dan zullen we zien of we met elkaar iets af kunnen spreken. De liefde van God die over ons is uitgesproken vraagt ook vandaag om ons antwoord.

J.A. Berkheij

HET LEVEN NA PINKSTEREN
Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en de zee is er niet meer.

Openbaring 21:1

Ons leven begint vol verwondering van alles om ons heen. Wat gaat het leven ons bieden, wat mogen we ervan verwachten, wat is onze plaats in het geheel? We weten het eerst nog niet.
Als we wat ouder worden, beginnen we er iets meer van te begrijpen. Dan merken we ook dat het maar zelden zo is dat we alles bereiken waar we van droomden. In mijn werk als predikant, personal coach en mediator kom ik behalve dankbare mensen ook veel mensen tegen die teleurgesteld zijn. Hoe heeft dit zo kunnen gaan? We droomden van een prachtige loopbaan, van een gezond en feestelijk leven, om zelf iets in de wereld voor anderen te betekenen, en op zijn minst een goed gezin te hebben waar het met al onze kinderen alleen maar goed gaat!
Maar niet alle dromen worden waar. En als ze wel waar worden, blíjft dat niet altijd zo. Soms kijk ik teleurgestelde mensen in hun ogen en zie ik ze denken, om met een tekst van Acda en de Munnik te spreken: “Van al mijn idealen, heb ik alleen het oud worden gehaald”.

De Geest is uitgestort
Hoe kan het toch dat je als christen niet méér van je idealen kunt verwezenlijken. Vanwaar al die teleurstellingen? Met Goede Vrijdag leren we dat Jezus geleden heeft en zelfs gestorven en begraven is. Maar