BERICHT VAN CORA EN ANTONIE TREUREN BERICHT VAN CORA EN ANTONIE TREUREN

Sinds een aantal weken zit July op de trap bij de groenteboer, soms met haar man, soms met haar twee dochters, soms met één. Ik schat dat we dezelfde leeftijd hebben. Als we boodschappen doen nemen we vaak wat brood of fruit voor hen mee, toen pas bezoek wat kinderkleding uit Nederland had meegebracht hebben we dat ook gegeven. Afgelopen zaterdag, op de heenweg naar de bakker zat ze er weer, ik zei gedag. Bij de groenteboer legde ik op het laatst nog een extra tros bananen op de weegschaal. Op de trap gaf ik haar de bananen. Ik vond dat ze er slecht uitzag. Ik vroeg hoe het met haar ging, ze was moe zei ze. Ik besloot even bij haar op de trap te gaan zitten. En zo zaten daar twee buitenlanders op een trapje in Colombia. Ze vertelde dat ze drie maanden geleden was aangekomen vanuit Venezuela, zij met de kinderen, haar man te voet. Haar moeder was afgelopen week ook Venezuela ontvlucht en was nu bij haar broer in Brazilië. Bij aankomst in Colombia hadden ze een kamer met keuken kunnen huren voor 26.000 Colombiaanse pesos per dag, omgerekend bijna € 7,-. Ze legt haar hand om mijn arm en zegt: “Het was vreselijk, we deelden de ruimte met de ratten. Het was er vies. Nu zitten we elders; schoner en goedkoper.” Dan vraagt ze: “En jij, hoe zit het met jou? Sinds wanneer woon jij hier?” Ik vertel wat we hier doen en dat we bijna weer naar huis gaan, dan zegt ze: “Dat wil ik ook wel, naar huis …” Ik voel een steek in mijn lijf, de situatie in Venezuela wordt met de dag slechter, uitzicht is er niet. Ik kan in vrijheid naar mijn vaderland, naar mijn thuis. Wat is de toekomst van July, haar man en haar dochters van 4 en 8 jaar?

Heeft u een vraag aan ons of wilt u iets delen, neemt u dan contact op via of Op www.geloofincolombia.nl kunt u nog meer verhalen en foto’s vinden.

Cora en Antonie Treuren zijn door de GZB en mede door u, uitgezonden naar Colombia om de Presbyteriaanse kerk te ondersteunen bij haar diaconale taak.

HOOP EN VERTROUWEN

De hemel verhaalt van Gods majesteit, het uitspansel roemt het werk van zijn handen, de dag zegt het voort aan de dag die komt, de nacht vertelt het door aan de volgende nacht. Toch wordt er niets gezegd, geen woord gehoord, het is een spraak zonder klank. Over heel de aarde gaat hun stem, tot aan het einde van de wereld hun taal.

Psalm 19:2-5a

Wat een loflied voor onze Schepper! Het zicht op de hemel die Gods majesteit laat zien wordt mensen echter op veel plaatsen ontnomen. Sla de krant maar open of kijk naar je eigen leven. Tranen van wanhoop of verdriet kunnen je het zicht ontnemen op de grootsheid van de schepping en de vreugde om de wet die doorklinkt in deze psalm.

Wanhoop en verdriet is zeker niet de toon van deze psalm. Toch was het in de tijd dat deze psalm is geschreven ook niet allemaal pais en vree. De bijbelverhalen zijn hier duidelijk over. Maar de toon van deze psalm is die van hoop en vertrouwen. Iedereen kan het zelf beoordelen. Kijk naar de prachtige schepping. En als je niet kan zien, dan kan je de behaaglijke warmte voelen van de zon op je huid. De natuur vertelt van Gods majesteit. Een prachtige zonsondergang of de zon die schijnt op een pak net gevallen sneeuw en die doet glinsteren alsof er wel een miljoen diamantjes op liggen. Om stil van te worden … De psalmdichter vindt het ook geweldig en toch weet hij nóg wat mooiers. De dichter vindt