BERICHT VAN CORA EN ANTONIE TREUREN BERICHT VAN CORA EN ANTONIE TREUREN

Sinds een aantal weken zit July op de trap bij de groenteboer, soms met haar man, soms met haar twee dochters, soms met één. Ik schat dat we dezelfde leeftijd hebben. Als we boodschappen doen nemen we vaak wat brood of fruit voor hen mee, toen pas bezoek wat kinderkleding uit Nederland had meegebracht hebben we dat ook gegeven. Afgelopen zaterdag, op de heenweg naar de bakker zat ze er weer, ik zei gedag. Bij de groenteboer legde ik op het laatst nog een extra tros bananen op de weegschaal. Op de trap gaf ik haar de bananen. Ik vond dat ze er slecht uitzag. Ik vroeg hoe het met haar ging, ze was moe zei ze. Ik besloot even bij haar op de trap te gaan zitten. En zo zaten daar twee buitenlanders op een trapje in Colombia. Ze vertelde dat ze drie maanden geleden was aangekomen vanuit Venezuela, zij met de kinderen, haar man te voet. Haar moeder was afgelopen week ook Venezuela ontvlucht en was nu bij haar broer in Brazilië. Bij aankomst in Colombia hadden ze een kamer met keuken kunnen huren voor 26.000 Colombiaanse pesos per dag, omgerekend bijna € 7,-. Ze legt haar hand om mijn arm en zegt: “Het was vreselijk, we deelden de ruimte met de ratten. Het was er vies. Nu zitten we elders; schoner en goedkoper.” Dan vraagt ze: “En jij, hoe zit het met jou? Sinds wanneer woon jij hier?” Ik vertel wat we hier doen en dat we bijna weer naar huis gaan, dan zegt ze: “Dat wil ik ook wel, naar huis …” Ik voel een steek in mijn lijf, de situatie in Venezuela wordt met de dag slechter, uitzicht is er niet. Ik kan in vrijheid naar mijn vaderland, naar mijn thuis. Wat is de toekomst van July, haar man en haar dochters van 4 en 8 jaar?

Heeft u een vraag aan ons of wilt u iets delen, neemt u dan contact op via of Op www.geloofincolombia.nl kunt u nog meer verhalen en foto’s vinden.

Cora en Antonie Treuren zijn door de GZB en mede door u, uitgezonden naar Colombia om de Presbyteriaanse kerk te ondersteunen bij haar diaconale taak.

DE HERE IS MIJN HERDER

Geen bekendere psalm dan Psalm 23. Het lievelingslied van velen. In ons mooie Liedboek staan zelfs acht berijmingen van deze psalm. Blijkbaar raakt het beeld van een herder ons. Het roept iets op van geborgenheid. Eén die voor je zorgt. Heerlijke woorden: “Mij ontbreekt niets. Hij doet mij neerliggen in grazige weiden. Hij voert mij aan rustige wateren …”

En toch is dit geen ‘mooi weer’-psalm. Niet ten onrechte klinkt deze psalm vaak in situaties waarin die woorden ‘mij ontbreekt niets’ volkomen misplaatst zijn. Aan een ziekbed waar álles lijkt te ontbreken. Aan een graf waar je een onmisbare moet loslaten. Hoe kun je het zeggen: mij ontbreekt niets?!

Maar de psalm gaat verder: “Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis …”
Dat dal waar alles ontbreekt, kent de psalmdichter blijkbaar ook. En juist daar belijdt hij dwars tegen alles in: “Ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij.” In dat dal is God niet afwezig. De psalm heeft het dan niet meer over Hij. Nee, God wordt aangesproken: Gij! U bent bij mij. De psalmdichter spreekt niet meer óver God, maar tot God.
Daar komt het op aan in het geloof, dat we niet alleen óver God spreken, maar tot Hem. En