PKN
Hervormde Gemeente Woerden
 
BONHOEFFERREIS BONHOEFFERREIS

Waarom een Bonhoefferreis?
Van maandag 5 tot en met zondag 11 oktober 2020 hopen wij met gemeenteleden een Bonhoeffer/Berlijnreis te maken. De aanleiding is dat 75 jaar geleden, op 9 april 1945, Bonhoeffer op bevel van Hitler ter dood werd gebracht. Na 75 jaar blijkt Bonhoeffer nog steeds een bron van inspiratie voor wie zich in zijn theologie en leven verdiept.
Daarom deze reis. Om ons door Bonhoeffer te laten inspireren.
Een bijkomend voordeel is dat Berlijn een buitengewoon interessante stad is om te bezoeken.

Wie was Bonhoeffer?
Bonhoeffer was een uitzonderlijk begaafde jonge theoloog uit Berlijn die al heel vroeg inzag dat het nationaal socialisme van Hitler een grote bedreiging was voor de kerk en voor heel Duitsland. Hij groeide op in een niet erg kerkelijk gezin in de hogere kringen van Berlijn. Toch werd hij predikant. Hij leidde later jonge theologen op tot het predikantschap, en was zeer betrokken bij de ‘Belijdende Kerk’ die zich verzette tegen de ’Deutsche Christen’. Ondanks zijn pacifistische ideeën deed hij mee in een verzetsgroep om Hitler te vermoorden. Uiteindelijk kostte hem dit, nog maar 39 jaar oud, zijn leven.

Wat gaan we doen in Berlijn?
We brengen een bezoek aan het Bonhoefferhuis, waar je zijn studeerkamer kunt binnengaan. We willen plekken bezoeken die de herinnering aan de tweede wereldoorlog levend houden, zoals het Holocaust Denkmal, Gleis 17, het Gedenkstätte Deutscher Widerstand, de Gedächtniskirche. Maar ook hopen we aandacht te besteden aan de geschiedenis na de oorlog: de Muur en haar val, en aan monumenten als de Brandenburger Tor en de Dom. Dit is een greep uit het programma, waarin natuurlijk ook nog enige vrij te besteden tijd zit. Iedere avond in Berlijn willen we na het diner een korte vesper houden rond een thema aangereikt door Bonhoeffer. Op zondagmorgen willen we als afsluiting een kerkdienst bezoeken in de Zionskirche, waarin Bonhoeffer gewerkt heeft.

 
Praktische zaken
We gaan per bus. We logeren in één hotel. De exacte kosten p.p. zijn nog niet bekend.. Doelstelling is met minimaal 30 en maximaal 35 mensen te gaan. Omdat we veel zullen lopen, moet je goed ter been zijn. De logistiek wordt geregeld door reisleider Jan Teeuw, organist in mijn laatste gemeente Overschie, met wie ik vaker gemeentereizen organiseerde. Vooraf willen we in Woerden één of meer voorbereidingsbijeenkomsten houden. Op deze website zullen in de loop van het jaar meer gegevens over de reis volgen. Als u belangstelling heeft voor deze reis, kunt u zich bij mij melden:
 
Wim Koerselman
terug
 
 
 

Inloggen

Agenda
Ga voor de agenda van alle PKN-kerkelijke activiteiten en vergaderingen naar kerkpleinwoerden.nl
 
Meditatie
 

MIJN GENADE IS U GENOEG

Voor veel mensen bekende woorden. Ik hoor deze woorden weleens. De toon waarop deze woorden worden uitgesproken kan echter totaal verschillend zijn. Waar de één liefdevol deze woorden spreekt, worden ze door een ander uitgespuugd. Waar de één iets van hoop of iets van berusting ontleent aan deze woorden, roepen ze bij een ander weerstand op; hoezo “mijn genade is u genoeg”?
De apostel Paulus schrijft in zijn brief aan de christenen in Korinthe dat Jezus tot hem heeft gesproken: “Je hebt niet meer dan mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid” (NBV). De zin staat niet op zichzelf. Er gaat het nodige aan vooraf. Na Paulus zijn er in Korinthe nep-apostelen gekomen die invloed hebben gekregen. Paulus heeft van hen kritiek gekregen. Nu moet Paulus iets doen wat hij niet wil: hoog van zichzelf opgeven. Altijd heeft hij God en Jezus centraal gesteld en nu moet hij

meer
 
Werkgroep Geloof en Cultuur

 

 

 
In het activiteitenoverzicht   van de Werkgroep Geloof en Cultuur van de Protestantse kerken van Woerden/Zegveld vindt u een breed scala van activiteiten op het gebied van theologie, spiritualiteit, eredienst, pastoraat, opvoeding, samenleving en cultuur.
 

 
Geven aan de kerk
De gemeente van Christus wordt zichtbaar in onder meer de eredienst, in het pastoraat en in het missionaire werk. Om dit werk doorgang te kunnen laten vinden, is uiteraard geld nodig. Daarom vragen we u graag om uw bijdrage.
>Lees meer
 
Kerkblad Hervormd Woerden

Het kerkblad 'Hervormd Woerden' 

 
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.