Bonhoefferreis Bonhoefferreis

Waarom een Bonhoefferreis?
Van maandag 5 tot en met zondag 11 oktober 2020 hopen wij met gemeenteleden een Bonhoeffer/Berlijnreis te maken. De aanleiding is dat 75 jaar geleden, op 9 april 1945, Bonhoeffer op bevel van Hitler ter dood werd gebracht. Na 75 jaar blijkt Bonhoeffer nog steeds een bron van inspiratie voor wie zich in zijn theologie en leven verdiept.
Daarom deze reis. Om ons door Bonhoeffer te laten inspireren.
Een bijkomend voordeel is dat Berlijn een buitengewoon klik hier om verder te lezen

DE HERE IS MIJN HERDER

Geen bekendere psalm dan Psalm 23. Het lievelingslied van velen. In ons mooie Liedboek staan zelfs acht berijmingen van deze psalm. Blijkbaar raakt het beeld van een herder ons. Het roept iets op van geborgenheid. Eén die voor je zorgt. Heerlijke woorden: “Mij ontbreekt niets. Hij doet mij neerliggen in grazige weiden. Hij voert mij aan rustige wateren …”

En toch is dit geen ‘mooi weer’-psalm. Niet ten onrechte klinkt deze psalm vaak in situaties waarin die woorden ‘mij ontbreekt niets’ volkomen misplaatst zijn. Aan een ziekbed waar álles lijkt te ontbreken. Aan een graf waar je een onmisbare moet loslaten. Hoe kun je het zeggen: mij ontbreekt niets?!

Maar de psalm gaat verder: “Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis …”
Dat dal waar alles ontbreekt, kent de psalmdichter blijkbaar ook. En juist daar belijdt hij dwars tegen alles in: “Ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij.” In dat dal is God niet afwezig. De psalm heeft het dan niet meer over Hij. Nee, God wordt aangesproken: Gij! U bent bij mij. De psalmdichter spreekt niet meer óver God, maar tot God.
Daar komt het op aan in het geloof, dat we niet alleen óver God spreken, maar tot Hem. En