Catechese Catechese

Alle jongeren van 12 tot 15 jaar krijgen een persoonlijke uitnodiging om deel te nemen aan huiscatechese. Bij een gastgezin thuis en onder leiding van een of twee cateche(e)t(en) gaan jongeren in gesprek over verschillende thema’s, zoals God, wereld, Bijbel en kerk. In die ontmoeting met andere jongeren wordt er nagedacht waarom de kerk er is en wat voor mooie en leuke plek jongeren hebben binnen de kerk. De huiscatecheten krijgen begeleiding en coaching door het catecheseteam tijdens drie toerustingavonden gedurende het seizoen. Dit jaar vindt halverwege een gezamenlijke activiteit plaats en wordt het catecheseseizoen afgesloten met een eigen groepactiviteit. In de laatste week van september vinden de eerste bijeenkomsten met de jongeren plaats. De catechese wordt in PKN-breed verband georganiseerd. Contactpersoon: André van Heusden, Waaloord 31, 3448 BE, tel. 423131, e-mail.

VOORBEREIDING OP DE BEGRAFENIS
“Zij heeft dit bewaard met het oog op de dag van Mijn begrafenis.”

Johannes 12:7

Minder dan een week voor Zijn kruisiging, gaat Jezus naar Bethanië. Daar wonen vrienden van Hem. Het gezin van Martha, Maria en Lazarus. Daar kwam Hij graag. Daar woont liefde. Vergeet niet: de Zoon van God was ook mens. Met alle menselijke emoties zoals jij en ik. Juist nu zoekt Hij de warmte van vertrouwde mensen om Zich heen.
Tijdens de maaltijd gaat Maria naar Jezus toe en zalft Hem met zuivere narduszalf van zeer grote waarde. Een uiting van haar liefde en toewijding voor Hem. ‘Als je veel van iemand houdt, geef je ’t mooiste wat je hebt …’ De geur van dat flesje vult het hele huis, maar dat was eigenlijk de geur van dodenzorg. Dat parfum werd toentertijd gebruikt om de graflucht te overvleugelen. Denk maar aan de vrouwen die op de Paasmorgen naar het graf van Jezus gaan met heerlijk ruikende specerijen. Ook hier bij Maria wordt zalven balsemen.
Deze uiting van haar liefde, van wat er leefde in haar hart, wordt zo door Jezus herkend en aanvaard: “Zij heeft dit bewaard met het oog op de dag van Mijn begrafenis.” Wel te vroeg natuurlijk, want Jezus