Kerkklokken Kerkklokken

Niet ieder moment in de liturgie van de eredienst is bij iedereen even bekend. Een van de minst bekende onderdelen is het luiden van de klokken tijdens het bidden van het Onze Vader in de kerk. Velen horen het wel, maar realiseren niet altijd waar dat nu precies voor is.
Van oudsher is het luiden van de kerkklokken een gebruik om de hele omgeving op te roepen tot het dagelijks gebed. Dat was behalve pastoraal en missionair ook heel praktisch: de enige manier om te weten hoe laat het was gedurende vele eeuwen was dankzij het uurwerk op de toren van de kerk. Niet voor niets staat de klok van de kerk altijd op een hoge toren die, in de tijd voordat nog hogere gebouwen het stadsbeeld blijvend veranderden, verreweg het hoogste punt voor de hele omgeving was. Het regelmatige luiden van de klokken (vaak om 6.00, 12.00 en 18.00 uur, al verschoof het eerste luiden soms naar een of twee uurtjes later) hielp mensen ook aan een wat structuur in de dag voor de dagelijkse werkzaamheden.
Inmiddels heeft bijna iedereen een eigen horloge of een smartphone om te weten hoe laat het is en allerlei alarmmogelijkheden voor wie hulp nodig heeft om alles op vaste tijden te doen.
Onze gewoonte in Woerden om tijdens het ‘Onze Vader’ de klok te luiden is vanouds een Luthers gebruik, dat kennelijk ooit in onze gemeente is overgenomen. Of zou het al als gewoonte in gebruik genomen zijn toen de Petruskerk nog een Lutherse kerk was? Het is de bedoeling om met het luiden van de klokken aan alle thuisblijvers duidelijk te maken dat op dat moment dit gebed in de kerk wordt gebeden. Deze boodschap is er voor mensen die er graag bij geweest zouden willen zijn maar door ziekte of andere omstandigheden niet konden komen, maar ook voor ieder ander. Niet voor niets gebeurt het luiden van de klokken niet tijdens de gewone gebeden: een voorganger of voorbidder zou iets kunnen zeggen waar je niet achter kunt staan. Maar het ‘Onze Vader’ is het gebed dat de Heer ons geleerd heeft. Door dit gebed te bidden en de klokken gelijkertijd hoorbaar voor iedereen te laten klinken is dit een uitnodiging voor iedereen om zich aan te sluiten bij het gebed dat Christus ons geleerd heeft. Maar het is ook bedoeld als troost voor iedereen: ook al komt u zelf niet tot een gebed, op dit moment wordt er in de kerk voor u gebeden.

J.A. Berkheij

WEERLOOS…?

Je zit gewoon TV te kijken. Maar ineens stopt de uitzending. Op het beeldscherm verschijnt de mededeling: ‘Alle programma’s worden onderbroken voor een extra uitzending van het Journaal.’ Je schakelt naar RTL, maar ook daar geen uitzending… Je zapt verder, de BBC en CNN, alles ligt plat. In afwachting blijkbaar van het grote nieuws. Je wordt nieuwsgierig. Maar je houdt ook je hart vast, wat is er aan de hand? Zou er een ramp gebeurd zijn? Een aanslag als in Utrecht en dan nòg veel erger, of weer een vliegtuig gecrasht? Met onze koning zal toch niets gebeurd zijn? Nee, daar wordt CNN niet voor stil gelegd. Of is er iets met Trump of Poetin…?

Maar daar verschijnt de nieuwslezer: ‘Deze extra uitzending van het Journaal is gewijd aan groot nieuws. Vandaag werd bekend dat vanmorgen in alle vroegte een dode uit het graf is opgestaan! Een gestorvene leeft weer! We hebben verbinding met onze verslaggever in Jeruzalem.’ Enthousiast vertelt hij het verrassende nieuws vanuit Jeruzalem. Het gaat over een zekere Jezus van Nazareth…, ook wel Jezus Christus genoemd. Hij was dood, maar leeft !

Het had zo kunnen gaan. Maar het ging niet zo. Geen extra nieuwsuitzending. Dat bestond toen trouwens nog niet. Werkelijk totaal anders ging het. Vrouwen gingen naar het graf. Zij wilden de dode Jezus een laatste eer brengen. Maar

Wijk Centrum-Oost: Doopdienst op zondag 23 juni in de Maranathakerk.
Doopzitting op maandag 17 juni om 20.30 uur in Het Baken. Graag van te voren aanmelden bij de scriba van de wijkkerkenraad.

Wijken West en Noord: n.n.b.