Meditatie Meditatie

HET LEVEN NA PINKSTEREN
Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en de zee is er niet meer.

Openbaring 21:1

Ons leven begint vol verwondering van alles om ons heen. Wat gaat het leven ons bieden, wat mogen we ervan verwachten, wat is onze plaats in het geheel? We weten het eerst nog niet.
Als we wat ouder worden, beginnen we er iets meer van te begrijpen. Dan merken we ook dat het maar zelden zo is dat we alles bereiken waar we van droomden. In mijn werk als predikant, personal coach en mediator kom ik behalve dankbare mensen ook veel mensen tegen die teleurgesteld zijn. Hoe heeft dit zo kunnen gaan? We droomden van een prachtige loopbaan, van een gezond en feestelijk leven, om zelf iets in de wereld voor anderen te betekenen, en op zijn minst een goed gezin te hebben waar het met al onze kinderen alleen maar goed gaat!
Maar niet alle dromen worden waar. En als ze wel waar worden, blíjft dat niet altijd zo. Soms kijk ik teleurgestelde mensen in hun ogen en zie ik ze denken, om met een tekst van Acda en de Munnik te spreken: “Van al mijn idealen, heb ik alleen het oud worden gehaald”.

De Geest is uitgestort
Hoe kan het toch dat je als christen niet méér van je idealen kunt verwezenlijken. Vanwaar al die teleurstellingen? Met Goede Vrijdag leren we dat Jezus geleden heeft en zelfs gestorven en begraven is. Maar met Pasen leren we toch dat Christus is opgestaan van de doden? En met Pinksteren leren we toch dat de Heilige Geest is uitgestort op alle vlees? En als de Geest is uitgestort op iedereen mogen we toch verwachten dat we veel van God gaan merken in deze wereld en in ons eigen leven? Hoe kan het dan soms zo tegenvallen?

Woestijn
Ik denk dat, als we regelmatig in de Bijbel lezen en tot ons door laten dringen wat er staat, we wel weten dat we niet mogen verwachten dat het leven gemakkelijk zal zijn, ook niet voor Gods volk, ook niet voor de kerk. Als het volk Israël bevrijd wordt uit Egypte en later op de berg Sinaï de geboden en beloften van God ontvangt (dit wordt gevierd met het Joodse Pasen en het Joodse Pinksterfeest) zou je misschien ook denken dat mensen daarna het leven als een feest mogen vieren. Maar dat gebeurt niet. Wat volgt is een lange tocht door de woestijn, waar het water bitter is, het brood schaars, en waar het gemopper het loflied bijna meteen alweer doet verbleken.
In het Nieuwe Testament is het niet veel anders. Na Pasen en Pinksteren is het leven van de eerste gemeente gelijk hard, er zijn onderlinge conflicten, en de eerste christenvervolgingen zijn al in aantocht. Zo ziet het leven er dus uit, het leven na Pinksteren. Je zou bijna denken: hoe kan het dan dat de mensen gelovig zijn gebleven en dat de kerk in die tijd zelfs snel groeide?

Gelovig
Veel mensen zijn gelovig gebleven omdat ze wisten dat het geloof de moeite waard is. Wat is het mooi dat het lijden van Jezus en het lijden van volgelingen zin heeft, omdat er een God is die ons ziet en met ons meeleeft en ons troost. Wat is het goed om te horen dat Christus onze zonden vergeeft en ons het goede leven gunt. Wat is het mooi als de Heilige Geest mensen inspireert om goede dingen te doen, om liefde voor mensen te hebben, als het loflied gezongen wordt. “Tel uw zegeningen één voor één”, zingt een lied. Wat hebben we veel om blij mee te zijn en dankbaar voor te zijn. Het is niet voor niets dat, juist in onze tijd, de kerk wereldwijd harder groeit dan ooit! Er is een goede boodschap die uitnodigt om gelovig te worden.
Maar tegelijk weten we dat dit in ons leven niet alles is. Veel van onze dromen en idealen moeten we ook weer loslaten. Dat leren we in de Bijbel, dat weten we uit de praktijk. Daarom is het maar goed dat er een belofte is, over een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want wat er nu is zal op den duur verslijten. Maar God zal alle dingen nieuw maken.

Ds. Hans Berkheij

HET LEVEN NA PINKSTEREN