Meditatie Meditatie

BREEKBAAR PASEN
We leven toe naar Pasen, door de diepte van het lijden van Jezus heen. Deze weg door de diepte heen krijgt dit jaar een bijzondere lading door de coronacrisis. We hebben te maken met grote bezorgdheid, onzekerheid en angst om het coronavirus. We denken aan de zieken en aan de families die getroffen zijn door overlijden in hun kring. Hoe intens verdrietig en aangrijpend zijn deze situaties. Het is ons gebed dat zij in deze diepte de nabijheid van God mogen ervaren.
Maar de diepte gaat verder. We worden op onszelf en een kleine kring naasten teruggeworpen. Nog breder is de impact enorm: op werk, school, ons zorgstelstel, de dagelijkse boodschap. Op tal van manieren wordt er geschud aan de grondvesten van ons bestaan. We worden erbij stilgezet hoe kwetsbaar we zijn.

Afhankelijk
Jezus heeft zijn kwetsbaarheid intens doorleefd, tot in de dood. Zo wilde hij één zijn met de mensen en de wereld. Kwetsbaar als hij was heeft hij in Getsemané uitgesproken dat hij zijn leven legde in de handen van God. Dat was ook zijn laatste schreeuw aan het kruis. Hij gaf zich over in het vertrouwen dat hij in de diepte van de dood niet alleen gelaten zou worden (Psalm 22).

Hoopvol geloven
In dit spoor door de diepte heen vieren we ook dit jaar Pasen. Anders dan anders, maar het blijft ons hoogfeest van hoop, van leven dat bewaard blijft door het donker heen. Jezus is niet dood, Hij leeft!
In Christus bewijst God zijn liefde en trouw door de diepte van het graf heen. Hij heeft hem opgewekt en in het licht gebracht, als eerste van Zijn nieuwe toekomst waar de dood niet meer zal zijn (Openbaring 21). Dat mag ons opgewekt maken in geloof, hoop en liefde.

Aarzelend
Maar het blijft ook lastig, het licht van Pasen.
Zo eindigt Marcus vol verwarring en is er een ‘beter’ slot nodig om de opstanding goed te laten klinken. Bij Mattheus wordt geprobeerd het verhaal van de opstanding in de doofpot te krijgen. Bij Johannes ontdekt Maria door haar tranen heen dat Jezus leeft, maar de leerlingen kunnen het nauwelijks geloven?
Toch breekt het nieuwe besef gaandeweg wél door. De Emmaüsgangers ontdekken dat Jezus bij hen is, al wisten zij het niet. En Thomas mag zijn handen leggen in de zij van Jezus om tot zich te laten doordringen dat Jezus leeft.

Eigen maken
Pasen vieren is wezenlijk, om je te laten raken in verwondering en geloof. Maar Pasen wil ook landen in ons leven: ons eigen maken dat we leven in het licht van de Opgestane Heer, en dat we op Zijn weg van barmhartigheid, vergeving en toewijding worden gezet. In deze geest gaat Jezus zijn leerlingen voor naar Galilea. Daar is Jezus begonnen met zijn goede nieuws voor de wereld. En dat legt hij nu bij zijn leerlingen neer.
In het Johannesevangelie schenkt Christus daartoe meteen al op de avond van de eerste Paasdag de adem van zijn Geest. Pasen legt meteen al de wereld open.

Hoopvol verbonden
We worden gebracht op de geloofs- en levensweg achter Jezus aan. Hierin worden we hoopvol, verbonden met God en met elkaar, juist nu in deze tijd van extra zorg en aandacht. En we mogen gaan in het vertrouwen dat God ons opwekt, en in het licht van zijn liefde en genade omsloten houdt.

Als Woerdens ministerie wensen we u en jou het licht en de zegen van Pasen toe!
Ds. Hans Berkheij
Ds. Maarten Diepenbroek
Kerkelijk werker Rik Gorter
Ds. Martine van der Herberg
Jeugdwerker Michel Koekkoek
Ds. Wim Koerselman
Jeugdwerker Ester Metselaar
Ds. Jacco Overeem
Ds. Gertjan Robbemond
Ds. Joost Schelling
Kerkelijk werker Karin Timmerman
Kerkelijk werker Bastiaan Visser

BREEKBAAR PASEN

Afhankelijk
Jezus heeft zijn kwetsbaarheid intens doorleefd, tot in de dood. Zo wilde hij één zijn met de mensen en de wereld. Kwetsbaar als hij was heeft hij in Getsemané uitgesproken dat hij zijn leven legde in de handen van God. Dat was ook zijn laatste schreeuw aan het kruis. Hij gaf zich over in het

OVERBELASTING KERKOMROEP

In veel gemeenten zullen veel meer luisteraars via Kerkomroep aangesloten zijn dan normaal. Dit kan leiden tot overbelasting van de website van Kerkomroep. Het zou goed kunnen zijn dat u geen verbinding kunt maken met de live uitzending. Als volgen op de computer niet lukt, kunt u smartphone of tablet proberen, of andersom. Niet alle browsers werken even goed samen met kerkomroep.nl; het proberen van een andere browser kan misschien helpen. U kunt prima de uitzending op een later moment terugluisteren. Als er gespreid geluisterd wordt, zal dat de snelheid ten goede komen. Achteraf kunt u de kerkdienst ook downloaden en afspelen wanneer dat u uitkomt.