PKN
Hervormde Gemeente Woerden
 
Meditatie Meditatie

Omhoog met die poorten, open met die deuren! (Ps. 24:7 en9)

De laatste weken waren er weer overal ‘koninklijke deuren’ te zien, denk bijvoorbeeld aan de deuren van het Prinsenhof in Groningen en aan de vergulde deuren van het paleis in Moskou. Deuren die tot het allerlaatst dichtgehouden worden om de spanning rond de entree van de koning en de koningin of de president te verhogen. 
In Psalm 24 gaat het ook over poortdeuren die open gaan voor de Koning der ere, de HEERE van de legermachten. Het is hoogstwaarschijnlijk een psalm die geschreven is voor de intocht van de ark in Jeruzalem. Als u de tijd neemt om Psalm 24 samen te lezen met 1 Kronieken 15, dan ontstaat er een voorstelling van een indrukwekkende ceremonie. De poortwachters van de burcht Sion houden de poorten gesloten en vragen wie daar de berg opkomt. De priesters die aankomen met de ark, ‘zingen de poortdeuren open’. De hele poort moet omhoog, zo groot is deze Koning die Zijn intocht houdt! 
De beweging in Psalm 24 is omhoog. De poorten en de deuren moeten omhoog (:7 en 9), maar ook de ziel (:4b) en de zegen (:5a). Bij de laatste twee wordt precies hetzelfde werkwoord gebruikt als bij de poorten. Als je je ziel niet ‘omhoog brengt’ voor valse, betekenisloze (digitale of reële) dingen, dan mag je de berg op om de zegen van de Koning ‘op te tillen’ en mee te nemen. Als je reine handen en een puur hart hebt, krijg je de zegen van de Koning van Israël. 
Daarmee zit er een vreemde spanning in deze feestpsalm. Er wordt uitgejubeld dat God komt, alles moet voor Hem open. En tegelijk krijgen we een onmogelijke eis te horen om bij Hem op bezoek te mogen. Wie is er immers perfect en puur? Alleen maar transparant en waar, zinvol en zuiver? De Goddelijke Koning die ons hele leven overziet, ziet ons aankomen… 
En toch is het Koningsfeest. De Koning wacht namelijk niet tot wij oké zijn. Hij besluit Zelf om te komen, dwars door gesloten levensdeuren heen. Toen in Jeruzalem met de ark met het blinkende verzoendeksel. Nu door de Geest van Christus die de hemelen is doorgegaan en de poorten naar God wijd open heeft gezet. We hebben hemelvaart gevierd: Jezus is Boven. En wij ‘tillen onze ziel op’ om Zijn zegen te ontvangen: De vervulling met Zijn pinksterGeest. De Geest die harten opent en transparant maakt. De Geest die mensen, kerken en samenlevingen doorwaait en vernieuwt. 
Omhoog met die poorten en open met die deuren! Laat alle onzuiverheid ‘wegblazen.’ Kom los van alle kleinmenselijke dingen die ons aan de grond houden. 
Geest van hierboven, leer ons geloven, hopen en liefhebben door Uw kracht! 

 
Bastiaan Visser, kerkelijk medewerker

terug
 
 
 

Inloggen

Agenda
Ga voor de agenda van alle PKN-kerkelijke activiteiten en vergaderingen naar kerkpleinwoerden.nl
 
Meditatie

Omhoog met die poorten, open met die deuren! (Ps. 24:7 en9)

De laatste weken waren er weer overal ‘koninklijke deuren’ te zien, denk bijvoorbeeld aan de deuren van het Prinsenhof in Groningen en aan de vergulde deuren van het paleis in Moskou. Deuren die tot het allerlaatst dichtgehouden worden om de spanning rond de entree van de koning en de koningin of de president te verhogen. 
In Psalm 24 gaat het ook over poortdeuren die open gaan voor de Koning der ere, de HEERE van de legermachten. Het is hoogstwaarschijnlijk een psalm die geschreven is voor de intocht van de ark in Jeruzalem. Als u de tijd neemt om Psalm 24 samen te lezen met 1 Kronieken 15, dan ontstaat er een voorstelling van een indrukwekkende ceremonie. De poortwachters van de burcht Sion houden de poorten gesloten en vragen

 
meer
 
Bediening Heilige Doop

Wijk Centrum-Oost:
Zondag 27 mei om 9.30 uur in de Petruskerk. Doopzitting: dinsdag 22 mei om 20.00 uur in Het Baken. Aanmelden via

 

 
Werkgroep Geloof en Cultuur

 

 

 
In het activiteitenoverzicht   van de Werkgroep Geloof en Cultuur van de Protestantse kerken van Woerden/Zegveld vindt u een breed scala van activiteiten op het gebied van theologie, spiritualiteit, eredienst, pastoraat, opvoeding, samenleving en cultuur.
 

 
Geven aan de kerk
De gemeente van Christus wordt zichtbaar in onder meer de eredienst, in het pastoraat en in het missionaire werk. Om dit werk doorgang te kunnen laten vinden, is uiteraard geld nodig. Daarom vragen we u graag om uw bijdrage.
>Lees meer
 
Kerkblad Hervormd Woerden

Het kerkblad 'Hervormd Woerden' kunt u hier online inzien of downloaden.

 
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.