Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Vanaf 25 mei 2018 is de AVG van kracht en dat heeft consequenties voor het omgaan met persoonsgegevens.
Als gemeente zijn we een open gemeenschap waarin mensen betrokken zijn op en meeleven met elkaar en waarin privacy en geheimhouding gewaarborgd moeten zijn.
Nauwkeurig omgaan met privacy van personen is in de kerk niet nieuw. We kennen daar in de kerk ook eigen regels voor. Denk bijvoorbeeld aan de bevstiging van ambtsdragers. Dan wordt geheimhouding gevraagd en beloofd.
In de AVG worden de privacy regels aangescherpt en aangepast aan deze tijd. Via internet kunnen gegevens gemakkelijk openbaar worden en dit vraagt om nieuwe regels voor de bescherming van persoonsgegevens.

Vastleggen van persoonsgegevens
Wij maken gebruik van een ledenadministratie. In onze kerk is dat het LRP: Leden Registratiesysteem Protestantse Kerk.
De ledenregistratie voldoet aan de huidige eisen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Er worden niet meer persoonlijke gegevens geregistreerd en verwerkt dan onder de wetgeving is toegestaan.
Wij leggen geen zgn. bijzondere kenmerken vast. Wel hebben wij uw gegevens opgenomen – indien van toepassing – in het doopregister en het register van belijdende leven. We realiseren ons dat we op deze wijze gegevens hebben vastgelegd die gezien mogen worden als een indirect bijzonder kenmerk.

Wij leggen persoonsgegevens vast die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van ons werk. Dat betekent dat wij van iedereen die een abonnement heeft op één van onze bladen de adresgegevens hebben vastgelegd. Naast de adresgegevens hebben wij, indien die gegevens bij ons bekend zijn, ook de bankgegevens vastgelegd.

Wij leggen de persoonsgegevens vast van onze debiteuren en crediteuren, deze gegevens zijn vastgelegd in onze financiele administratie en alleen die gegevens die voor de uitvoering van de werkzaamheden noodzakelijk zijn. Verder hebben wij de persoonsgegevens vastgelegd in onze administratie van mensen die ons financieel steunen (giftgevers), van mensen die ons een machtiging hebben verstrekt (dit overeenkomstig de SEPA richtlijnen) en van mensen die een Overeenkomst periodieke gift in geld met ons hebben gesloten.

Wij verklaren nadrukkelijk dat wij geen gegevens vastleggen die niet direct noodzakelijk zijn voor de uitvoering van onze taak als kerkelijke gemeente.

Verwerkingsovereekomst
De AVG schrijft voor dat er een verwerkingsovereenkomst moet worden gesloten met iedere verwerker van persoonsgegevens die uit onze administratie/database komen. Denk bijvoorbeeld aan de drukker van het kerkblad die adresgegevens nodig heeft.
In de verwerkingsovereenkomsten die wij sluiten zal worden vastgelegd:
Het doel van het verwerken, welke persoinsgegevens worden verstrekt, wat de verwerking daadwerkelijk inhoudt, hoe de gegevens worden aangeleverd, wat er gebeurt met de gegevens na afloop van de verwerking en de rechten en plichten van de verwerkingsverantwoordelijke.

Privacyrechten
Onder de AVG zijn een aantal rechten beschreven:
  • recht van inzage
  • recht van rectificatie
  • recht op dataportabliteit
  • recht op vergetelheid,
  • bezaar maken tegen verwerking
  • intrekken van toestemming.
Het ‘recht op vergeten’ en het ‘recht op dataportabiliteit’ zijn feitelijk nieuwe rechten. Indien iemand op basis van de rechten die binnen AVG van toepassing zijn, hiervan gebruik wil maken dan is het handig om een verzoek te richten aan

29 mei 2018

HEEL DE AARDE
Zing voor de HEER een nieuw lied, zing voor de HEER, heel de aarde.
Zeg aan de volken: ‘De HEER is koning’.

Psalm 96:1 en 10a

Wat een Evangelie klinkt er uit deze Psalm!
Psalmen zijn vaak liederen van mensen in nood. Ze worden geschreven uit diepte van ellende. Wie zich ellendig voelt heeft meestal weinig zicht op de rest van de wereld. Het eigen leven is al ingewikkeld genoeg. Het eigen gezin, de eigen leefomgeving, misschien het eigen land, maar veel verder wordt er niet gekeken. Dat kan ook bijna niet anders, want alles wordt in beslag genomen door de pijn.
Of de psalmist van Psalm 96 ook met persoonlijk verdriet of rampspoed voor zijn land te maken heeft weten we niet. Maar hij of zij is er in ieder geval niet door in beslag genomen! Hij spreekt van de glans en glorie die uitgaan voor de HEER, de macht en luister die zijn heiligdom vervullen. Zoveel licht en ruimte. Daarom is de blik niet alleen op eigen leven, eigen volk of eigen land gericht. Alle volken wordt zijn majesteit bekendgemaakt. Heel de aarde moet worden meegenomen in het gezang.
Het is (bijna) advent. De naderende koning wordt al aangekondigd.
Ds. J.A. Berkheij