Open Petruskerk Open Petruskerk
Weet u, dat het meer dan de moeite waard is om de Petruskerk eens op een andere moment te bekijken dan tijdens de zondagse eredienst? De geschiedenisvan dit monumentaal kerkgebouw spreekt een eeuwenoude taal.
U kunt deze bewering persoonlijk controleren, want de Petruskerk is regelmatig voor bezoekers geopend.
Er zijn gidsen aanwezig om u rond te leiden.

Openingstijden:
11.00 uur - 16.00 uur
Iedere 2e en 4e zaterdag van de maand.
In de maanden juli en augustus iedere zaterdag EN op de woensdagmorgen van 10.00 - 12.00 uur met
aansluitend het
 marktconcert.

Meer weten?

Contactpersoon:
Henk de Valk
Dr. Dreeslaan 5
3445 CX WOERDEN
tel.:       0348-416867

"De Liefde Bijbel" (foto)
Enige tijd geleden kwam een bezoeker een Bijbel brengen, die in de volksmond de De Liefde Bijbel werd genoemd.
Veel mensen hadden vroeger geen geld om een complete bijbel aan te schaffen.
Uitgever Johan de Liefde uit Utrecht bood aan het einde van de negentiende eeuw echter een eenmalige uitgave met kanttekeningen aan, waarbij geïnteresseerden elk Bijbelboek afzonderlijk konden aanschaffen. Zo ontstond de mogelijkheid om de hele Bijbel in termijnen bij elkaar te sparen.
Voor twaalf cent (vaak bij elkaar geschraapt en gespaard met zegeltjes) konden mensen dan een bundeltje papieren kopen en deze aan hun boekwerk toevoegen. Een bijbel op afbetaling zeg maar. Er gingen soms wel jaren overheen voordat het boek eindelijk compleet was.
Volgens gevestigde taxateurs is zo’n Bijbel niet veel waard, omdat er zoveel exemplaren van zijn gemaakt. De “marktwaarde” zou ergens tussen de 150 en 200 euro liggen. De werkelijk waarde is niet in euro’s uit te drukken! Kunt u zich voorstellen wat een rijkdom het voor de spaarders was om eindelijk je eigen Bijbel te hebben?
De Bijbel, die onze bezoeker had, was van zijn ouders en heeft jarenlang bij hem in de kast gestaan. Omdat hij inmiddels op leeftijd is en hij bang is, dat de Bijbel “in de vuilnisbak terecht zou komen als hij er niet meer is”, zoals hij zei, vond hij het beter om deze Bijbel in veilige handen in de Petruskerk achter te laten.
Als er Open Petruskerk is, dan ligt dit prachtig exemplaar te kijk op de liturgische tafel.
Er mocht wél een stukje in Hervormd Woerden komen, maar zijn naam hoeft er niet bij.
En dat respecteren we.

Nel Appeldoorn

HEEL DE AARDE
Zing voor de HEER een nieuw lied, zing voor de HEER, heel de aarde.
Zeg aan de volken: ‘De HEER is koning’.

Psalm 96:1 en 10a

Wat een Evangelie klinkt er uit deze Psalm!
Psalmen zijn vaak liederen van mensen in nood. Ze worden geschreven uit diepte van ellende. Wie zich ellendig voelt heeft meestal weinig zicht op de rest van de wereld. Het eigen leven is al ingewikkeld genoeg. Het eigen gezin, de eigen leefomgeving, misschien het eigen land, maar veel verder wordt er niet gekeken. Dat kan ook bijna niet anders, want alles wordt in beslag genomen door de pijn.
Of de psalmist van Psalm 96 ook met persoonlijk verdriet of rampspoed voor zijn land te maken heeft weten we niet. Maar hij of zij is er in ieder geval niet door in beslag genomen! Hij spreekt van de glans en glorie die uitgaan voor de HEER, de macht en luister die zijn heiligdom vervullen. Zoveel licht en ruimte. Daarom is de blik niet alleen op eigen leven, eigen volk of eigen land gericht. Alle volken wordt zijn majesteit bekendgemaakt. Heel de aarde moet worden meegenomen in het gezang.
Het is (bijna) advent. De naderende koning wordt al aangekondigd.
Ds. J.A. Berkheij