Open Petruskerk Open Petruskerk
Weet u, dat het meer dan de moeite waard is om de Petruskerk eens op een andere moment te bekijken dan tijdens de zondagse eredienst? De geschiedenisvan dit monumentaal kerkgebouw spreekt een eeuwenoude taal.
U kunt deze bewering persoonlijk controleren, want de Petruskerk is regelmatig voor bezoekers geopend.
Er zijn gidsen aanwezig om u rond te leiden.

Openingstijden:
11.00 uur - 16.00 uur
Iedere 2e en 4e zaterdag van de maand.
In de maanden juli en augustus iedere zaterdag EN op de woensdagmorgen van 10.00 - 12.00 uur met
aansluitend het
 marktconcert.

Meer weten?

Contactpersoon:
Henk de Valk
Dr. Dreeslaan 5
3445 CX WOERDEN
tel.:       0348-416867

"De Liefde Bijbel" (foto)
Enige tijd geleden kwam een bezoeker een Bijbel brengen, die in de volksmond de De Liefde Bijbel werd genoemd.
Veel mensen hadden vroeger geen geld om een complete bijbel aan te schaffen.
Uitgever Johan de Liefde uit Utrecht bood aan het einde van de negentiende eeuw echter een eenmalige uitgave met kanttekeningen aan, waarbij geïnteresseerden elk Bijbelboek afzonderlijk konden aanschaffen. Zo ontstond de mogelijkheid om de hele Bijbel in termijnen bij elkaar te sparen.
Voor twaalf cent (vaak bij elkaar geschraapt en gespaard met zegeltjes) konden mensen dan een bundeltje papieren kopen en deze aan hun boekwerk toevoegen. Een bijbel op afbetaling zeg maar. Er gingen soms wel jaren overheen voordat het boek eindelijk compleet was.
Volgens gevestigde taxateurs is zo’n Bijbel niet veel waard, omdat er zoveel exemplaren van zijn gemaakt. De “marktwaarde” zou ergens tussen de 150 en 200 euro liggen. De werkelijk waarde is niet in euro’s uit te drukken! Kunt u zich voorstellen wat een rijkdom het voor de spaarders was om eindelijk je eigen Bijbel te hebben?
De Bijbel, die onze bezoeker had, was van zijn ouders en heeft jarenlang bij hem in de kast gestaan. Omdat hij inmiddels op leeftijd is en hij bang is, dat de Bijbel “in de vuilnisbak terecht zou komen als hij er niet meer is”, zoals hij zei, vond hij het beter om deze Bijbel in veilige handen in de Petruskerk achter te laten.
Als er Open Petruskerk is, dan ligt dit prachtig exemplaar te kijk op de liturgische tafel.
Er mocht wél een stukje in Hervormd Woerden komen, maar zijn naam hoeft er niet bij.
En dat respecteren we.

Nel Appeldoorn

HOOP EN VERTROUWEN

De hemel verhaalt van Gods majesteit, het uitspansel roemt het werk van zijn handen, de dag zegt het voort aan de dag die komt, de nacht vertelt het door aan de volgende nacht. Toch wordt er niets gezegd, geen woord gehoord, het is een spraak zonder klank. Over heel de aarde gaat hun stem, tot aan het einde van de wereld hun taal.

Psalm 19:2-5a

Wat een loflied voor onze Schepper! Het zicht op de hemel die Gods majesteit laat zien wordt mensen echter op veel plaatsen ontnomen. Sla de krant maar open of kijk naar je eigen leven. Tranen van wanhoop of verdriet kunnen je het zicht ontnemen op de grootsheid van de schepping en de vreugde om de wet die doorklinkt in deze psalm.

Wanhoop en verdriet is zeker niet de toon van deze psalm. Toch was het in de tijd dat deze psalm is geschreven ook niet allemaal pais en vree. De bijbelverhalen zijn hier duidelijk over. Maar de toon van deze psalm is die van hoop en vertrouwen. Iedereen kan het zelf beoordelen. Kijk naar de prachtige schepping. En als je niet kan zien, dan kan je de behaaglijke warmte voelen van de zon op je huid. De natuur vertelt van Gods majesteit. Een prachtige zonsondergang of de zon die schijnt op een pak net gevallen sneeuw en die doet glinsteren alsof er wel een miljoen diamantjes op liggen. Om stil van te worden … De psalmdichter vindt het ook geweldig en toch weet hij nóg wat mooiers. De dichter vindt