Hervormde Gemeente van Woerden Hervormde Gemeente van Woerden

De Hervormde Gemeente van Woerden is een centrale gemeente met vier wijkgemeenten.

Centrum Noord
Oost West

Er is veel dat deze vier wijken samenbindt, al is er ook onderscheid in modaliteit. De wijken Oost en Centrum weten zich verbonden met de beweging van de Gereformeerde Bond, terwijl de wijken Noord en West open-confessioneel van aard zijn. De vier wijkgemeenten horen bij de Classis Woerden in Protestantse Kerk in Nederland.

De Algemene Kerkenraad heeft vooral organisatorische bevoegdheden. Hervormd Woerden telt zo’n 5500 belijdende leden, doopleden en geboorteleden. Naast honderden vrijwilligers, zijn er vier predikanten, meerdere pastores en kerkelijk werkers, vijf parttime organisten, meerdere (hulp)kosters en een administrateur werkzaam. De Hervormde Gemeente Woerden heeft twee kerkgebouwen, de Petruskerk en de Maranathakerk. Het kerkelijk centrum "Het Baken"  in Snel & Polanen is in december 2011 in gebruik genomen. Dit nieuwe gebouw is een initiatief van de Hervormde Gemeente in overleg met vooral de Gereformeerde Kerk. Daarnaast hebben de Gereformeerde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk in Woerden nog drie kerkgebouwen.Brengt u ook eens een bezoek aan de website van de gezamenlijke PKN-kerken in Woerden.

HOOP EN VERTROUWEN

De hemel verhaalt van Gods majesteit, het uitspansel roemt het werk van zijn handen, de dag zegt het voort aan de dag die komt, de nacht vertelt het door aan de volgende nacht. Toch wordt er niets gezegd, geen woord gehoord, het is een spraak zonder klank. Over heel de aarde gaat hun stem, tot aan het einde van de wereld hun taal.

Psalm 19:2-5a

Wat een loflied voor onze Schepper! Het zicht op de hemel die Gods majesteit laat zien wordt mensen echter op veel plaatsen ontnomen. Sla de krant maar open of kijk naar je eigen leven. Tranen van wanhoop of verdriet kunnen je het zicht ontnemen op de grootsheid van de schepping en de vreugde om de wet die doorklinkt in deze psalm.

Wanhoop en verdriet is zeker niet de toon van deze psalm. Toch was het in de tijd dat deze psalm is geschreven ook niet allemaal pais en vree. De bijbelverhalen zijn hier duidelijk over. Maar de toon van deze psalm is die van hoop en vertrouwen. Iedereen kan het zelf beoordelen. Kijk naar de prachtige schepping. En als je niet kan zien, dan kan je de behaaglijke warmte voelen van de zon op je huid. De natuur vertelt van Gods majesteit. Een prachtige zonsondergang of de zon die schijnt op een pak net gevallen sneeuw en die doet glinsteren alsof er wel een miljoen diamantjes op liggen. Om stil van te worden … De psalmdichter vindt het ook geweldig en toch weet hij nóg wat mooiers. De dichter vindt