BEGROTING BEGROTING
Het college van kerkrentmeesters heeft de begroting van de hervormde gemeente voor het jaar 2018 opgesteld en aangeboden aan de Algemene Kerkenraad en deze heeft de begroting voorlopig vastgesteld.
De begroting kan als volgt worden samengevat: het totaal aan baten dat verwacht wordt, is een kleine € 748.000 ,-, waarvan bijna 85% afkomstig is van alle mooie jaarlijkse bijdragen uit de Aktie Kerkbalans, collecten etc. Ook de maandelijkse extra collecte vormt hier een onderdeel van. De lasten worden ingeschat op ongeveer € 745.000,-. Het belangrijkste onderdeel daarvan (circa 60%) wordt gevormd door het budget voor het pastoraat. Alle wijken hebben het recht om een deel van de beschikbare bedrag te besteden aan traktementen en salarissen in het kader van pastoraat. De kosten van het onderhoud van de kerkgebouwen en pastorieën bedragen ca. 12,5% van de totale lasten. Het college is verheugd dat het voor 2018 weer een sluitende begroting heeft kunnen presenteren zonder dat substantiële bezuinigingen op pastoraat nodig waren.
De gehele begroting kan op afspraak worden ingezien door leden van de gemeente. Indien u dit wenst, kunt u een mailtje sturen naar of naar . De penningmeester van het college zal dan een afspraak maken.
Wij wijzen u er nu al op dat er op 15 januari 2018 een gemeenteavond wordt gehouden met betrekking tot de financiën van de gemeente. Op deze avond zal het college van kerkrentmeesters ook de meerjarenbegroting toelichten. Daar hebt u ook ruimschoots de tijd om eventuele vragen te stellen.

HEEL DE AARDE
Zing voor de HEER een nieuw lied, zing voor de HEER, heel de aarde.
Zeg aan de volken: ‘De HEER is koning’.

Psalm 96:1 en 10a

Wat een Evangelie klinkt er uit deze Psalm!
Psalmen zijn vaak liederen van mensen in nood. Ze worden geschreven uit diepte van ellende. Wie zich ellendig voelt heeft meestal weinig zicht op de rest van de wereld. Het eigen leven is al ingewikkeld genoeg. Het eigen gezin, de eigen leefomgeving, misschien het eigen land, maar veel verder wordt er niet gekeken. Dat kan ook bijna niet anders, want alles wordt in beslag genomen door de pijn.
Of de psalmist van Psalm 96 ook met persoonlijk verdriet of rampspoed voor zijn land te maken heeft weten we niet. Maar hij of zij is er in ieder geval niet door in beslag genomen! Hij spreekt van de glans en glorie die uitgaan voor de HEER, de macht en luister die zijn heiligdom vervullen. Zoveel licht en ruimte. Daarom is de blik niet alleen op eigen leven, eigen volk of eigen land gericht. Alle volken wordt zijn majesteit bekendgemaakt. Heel de aarde moet worden meegenomen in het gezang.
Het is (bijna) advent. De naderende koning wordt al aangekondigd.
Ds. J.A. Berkheij