ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING
Op 25 mei treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking (AVG). Vanaf die datum gelden in alle EU-landen dezelfde wettelijke bepalingen met betrekking tot privacy.
Door de AVG worden de privacy-rechten versterkt en worden verplichtingen opgelegd aan instellingen die persoonsgegevens verwerken.

Ook kerkgenootschappen moeten voldoen aan de bepalingen van de AVG. De Protestantse Kerk in Nederland en de gemeenten moeten en willen uiteraard zorgvuldig omgaan met de persoonsgegevens en de privacy van haar leden en bezoekers.
Privacy is van belang. Juist ook in de kerk waar mensen soms op hun kwetsbaarst zijn.
Een goed privacybeleid zorgt ervoor dat de persoonsgegevens van iedereen gewaarborgd zijn, dat
IN HET KORT
  • Op 25 mei treedt de AVG in werking
  • Dit is (voorlopig) het laatste nummer van ‘Hervormd Woerden’ dat gepubliceerd wordt op de site
  • AK en CvK bezinnen zich op de wijze waarop in de toekomst de inhoud van het kerkblad kenbaar wordt gemaakt aan de gemeente
gegevens beveiligd worden en alleen worden gebruikt als dat in de kerk nodig is. De AVG laat alle ruimte voor kerken om hun taak te vervullen en gebruik te maken van persoonsgegevens, zolang de verwerking met voldoende waarborgen is omkleed.
De AVG maakt onderscheid tussen verschillende soorten gegevens en tussen intern of extern gebruik van gegevens.
De AK en het CvK zullen beslissingen moeten nemen over de wijze waarop informatie gedeeld wordt waarin persoonsgegevens staan, die ook door anderen dan gemeenteleden kunnen worden gelezen. Dit betreft bijvoorbeeld het kerkblad en de invulling van de website.
AK en CvK beraden zich op een stappenplan voor onze gemeente om de bepalingen van de AVG op een gestructureerde manier in te voeren.

Omdat dit nummer het laatste nummer van ‘Hervormd Woerden’ is dat verschijnt voor de invoering van de AVG is er een beslissing genomen over het kerkblad.
Het kerkblad zal na 25 mei (voorlopig) niet meer op de site geplaatst worden en alleen worden verspreid onder de abonnees.De kerkbladen zullen ook niet meer achter in de kerk liggen.
De AK en het CvK bezinnen zich op de wijze waarop in de toekomst de inhoud van het kerkblad kenbaar wordt gemaakt aan de gemeente.

DE HERE IS MIJN HERDER

Geen bekendere psalm dan Psalm 23. Het lievelingslied van velen. In ons mooie Liedboek staan zelfs acht berijmingen van deze psalm. Blijkbaar raakt het beeld van een herder ons. Het roept iets op van geborgenheid. Eén die voor je zorgt. Heerlijke woorden: “Mij ontbreekt niets. Hij doet mij neerliggen in grazige weiden. Hij voert mij aan rustige wateren …”

En toch is dit geen ‘mooi weer’-psalm. Niet ten onrechte klinkt deze psalm vaak in situaties waarin die woorden ‘mij ontbreekt niets’ volkomen misplaatst zijn. Aan een ziekbed waar álles lijkt te ontbreken. Aan een graf waar je een onmisbare moet loslaten. Hoe kun je het zeggen: mij ontbreekt niets?!

Maar de psalm gaat verder: “Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis …”
Dat dal waar alles ontbreekt, kent de psalmdichter blijkbaar ook. En juist daar belijdt hij dwars tegen alles in: “Ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij.” In dat dal is God niet afwezig. De psalm heeft het dan niet meer over Hij. Nee, God wordt aangesproken: Gij! U bent bij mij. De psalmdichter spreekt niet meer óver God, maar tot God.
Daar komt het op aan in het geloof, dat we niet alleen óver God spreken, maar tot Hem. En