Rouwdiensten Rouwdiensten

De predikant en de kerkelijk werker worden, indien mogelijk en gewenst, betrokken bij het proces van afscheid nemen en sterven. Indien men daaraan toe is, kan reeds in die fase over de inhoud van een afscheidsdienst gesproken worden. Wanneer het levenseinde onverwacht komt zal het eerste contact met de familie pas op de dag van overlijden plaatsvinden. Door de familie dient persoonlijk contact opgenomen te worden met de voorganger, voordat door de begrafenisondernemer vaste afspraken worden gemaakt over tijd en plaats van de begrafenis- of crematieplechtigheid.

HEEL DE AARDE
Zing voor de HEER een nieuw lied, zing voor de HEER, heel de aarde.
Zeg aan de volken: ‘De HEER is koning’.

Psalm 96:1 en 10a

Wat een Evangelie klinkt er uit deze Psalm!
Psalmen zijn vaak liederen van mensen in nood. Ze worden geschreven uit diepte van ellende. Wie zich ellendig voelt heeft meestal weinig zicht op de rest van de wereld. Het eigen leven is al ingewikkeld genoeg. Het eigen gezin, de eigen leefomgeving, misschien het eigen land, maar veel verder wordt er niet gekeken. Dat kan ook bijna niet anders, want alles wordt in beslag genomen door de pijn.
Of de psalmist van Psalm 96 ook met persoonlijk verdriet of rampspoed voor zijn land te maken heeft weten we niet. Maar hij of zij is er in ieder geval niet door in beslag genomen! Hij spreekt van de glans en glorie die uitgaan voor de HEER, de macht en luister die zijn heiligdom vervullen. Zoveel licht en ruimte. Daarom is de blik niet alleen op eigen leven, eigen volk of eigen land gericht. Alle volken wordt zijn majesteit bekendgemaakt. Heel de aarde moet worden meegenomen in het gezang.
Het is (bijna) advent. De naderende koning wordt al aangekondigd.
Ds. J.A. Berkheij