Catechese Catechese

Alle jongeren van 12 tot 15 jaar krijgen een persoonlijke uitnodiging om deel te nemen aan huiscatechese. Bij een gastgezin thuis en onder leiding van een of twee cateche(e)t(en) gaan jongeren in gesprek over verschillende thema’s, zoals God, wereld, Bijbel en kerk. In die ontmoeting met andere jongeren wordt er nagedacht waarom de kerk er is en wat voor mooie en leuke plek jongeren hebben binnen de kerk. De huiscatecheten krijgen begeleiding en coaching door het catecheseteam tijdens drie toerustingavonden gedurende het seizoen. Dit jaar vindt halverwege een gezamenlijke activiteit plaats en wordt het catecheseseizoen afgesloten met een eigen groepactiviteit. In de laatste week van september vinden de eerste bijeenkomsten met de jongeren plaats. De catechese wordt in PKN-breed verband georganiseerd. Contactpersoon: André van Heusden, Waaloord 31, 3448 BE, tel. 423131, e-mail.

HEEL DE AARDE
Zing voor de HEER een nieuw lied, zing voor de HEER, heel de aarde.
Zeg aan de volken: ‘De HEER is koning’.

Psalm 96:1 en 10a

Wat een Evangelie klinkt er uit deze Psalm!
Psalmen zijn vaak liederen van mensen in nood. Ze worden geschreven uit diepte van ellende. Wie zich ellendig voelt heeft meestal weinig zicht op de rest van de wereld. Het eigen leven is al ingewikkeld genoeg. Het eigen gezin, de eigen leefomgeving, misschien het eigen land, maar veel verder wordt er niet gekeken. Dat kan ook bijna niet anders, want alles wordt in beslag genomen door de pijn.
Of de psalmist van Psalm 96 ook met persoonlijk verdriet of rampspoed voor zijn land te maken heeft weten we niet. Maar hij of zij is er in ieder geval niet door in beslag genomen! Hij spreekt van de glans en glorie die uitgaan voor de HEER, de macht en luister die zijn heiligdom vervullen. Zoveel licht en ruimte. Daarom is de blik niet alleen op eigen leven, eigen volk of eigen land gericht. Alle volken wordt zijn majesteit bekendgemaakt. Heel de aarde moet worden meegenomen in het gezang.
Het is (bijna) advent. De naderende koning wordt al aangekondigd.
Ds. J.A. Berkheij