Taakomschrijving Contactpersonen Taakomschrijving Contactpersonen

Doel: omzien en verbinden

Contactpersonen geven in onze gemeente gestalte aan het omzien & verbinden. In vreugde en verdriet mogen gemeenteleden elkaar tot steun zijn. Vanuit Gods liefde en de bewogenheid met de ander heeft onze christelijke gemeente oog voor het welzijn van de gemeenteleden en de medemens. Contactpersonen kunnen zorgen dat mensen betrokken blijven bij onze gemeente en ook kunnen ze signaleren of er zorgelijke situaties zijn of dat er behoefte is aan ondersteuning.

Contactpersonen leven mee met een aantal gezinnen of alleenstaande gemeenteleden.
Waar er nood of behoefte is kan pastorale of diaconale hulp worden ingeroepen. Dit sluit ook aan bij de werkwijze in verschillende kerkelijke gemeenten waarbij het zogenaamde huisbezoek alleen op verzoek plaatsvindt. Een structuur met contactpersonen betekent dat wijkouderlingen, diakenen, pastoraal bezoekers en mogelijk ook de wijkpredikant gerichter ingezet kunnen worden. Contactpersonen ontlasten op die manier het werk van met name de (wijk)ouderlingen, doordat het werk in de sectie en het aantal adressen dat bezocht wordt met meer personen kan worden gedeeld.

Contactpersonen zijn geen ambtsdrager maar vervullen het ambt van alle gelovigen. Dit betekent dat in principe ieder gemeentelid ook contactpersoon kan zijn. Een contactpersoon verricht deels ook de werkzaamheden die nu worden  gedaan door bezorgersen de medewerkers van het verjaardagsfonds. Feitelijk zijn zij al contactpersonen, maar dan met een beperkter doel.

Werkzaamheden ContactpersonenGedacht wordt aan contactpersonen die in een deel van een sectie circa 10 gezinnen of alleenstaande gemeenteleden bezoeken. Het streven is om met alle gemeenteleden ten minste 2 à 3 maal per jaar contact te hebben.

Mogelijke contactmomenten:

• Welkom heten van nieuwe gemeenteleden
  • Feliciteren bij verjaardagen, jubilea en andere hoogtepunten
  • Bezorgen van (jeugd)wijkgids
  • Uitnodigen voor clubs, (huis)catechese, seniorenuitje, groothuisbezoek
  • Bezorgen van een bloemetje, bijvoorbeeld bij ziekte
  • Gewoon op afspraak, om bij te kletsen, om een spelletje te doen of om een eindje te gaan wandelen

De contactpersonen worden verbonden aan een kloppend hart. In dit deel van de wijkgemeente neem je deel aan de bijeenkomsten van het kloppendhartteam, en mogelijk door dit team te organiseren activiteiten. Dit overleg is noodzakelijk voor de afstemming binnen de sectie.
Elke deel van de gemeente is anders. Overwogen kan worden om aan een contactpersoon specifieke adressen toe te kennen, bijvoorbeeld specifiek bezoeken van senioren, gezinnen of jongeren. Voor het bezoeken van senioren kent onze wijkgemeente nu al een groep van circa 25 contactpersonen. Dit werk wordt gecoördineerd door de seniorenouderling.

Ook bij andere wijkgemeenten/kerken wordt met contactpersonen gewerkt (bijvoorbeeld Hervormde wijkgemeente Woerden Centrum en Gereformeerde wijkgemeente Oost). Mogelijk kan onze wijkgemeente West in het komende seizoen ook in een aantal secties met contactpersonen aan de slag gaan. Het betreft dan een proef waarbij de invulling afhankelijk is van het aantal contactpersonen dat beschikbaar is.

HEEL DE AARDE
Zing voor de HEER een nieuw lied, zing voor de HEER, heel de aarde.
Zeg aan de volken: ‘De HEER is koning’.

Psalm 96:1 en 10a

Wat een Evangelie klinkt er uit deze Psalm!
Psalmen zijn vaak liederen van mensen in nood. Ze worden geschreven uit diepte van ellende. Wie zich ellendig voelt heeft meestal weinig zicht op de rest van de wereld. Het eigen leven is al ingewikkeld genoeg. Het eigen gezin, de eigen leefomgeving, misschien het eigen land, maar veel verder wordt er niet gekeken. Dat kan ook bijna niet anders, want alles wordt in beslag genomen door de pijn.
Of de psalmist van Psalm 96 ook met persoonlijk verdriet of rampspoed voor zijn land te maken heeft weten we niet. Maar hij of zij is er in ieder geval niet door in beslag genomen! Hij spreekt van de glans en glorie die uitgaan voor de HEER, de macht en luister die zijn heiligdom vervullen. Zoveel licht en ruimte. Daarom is de blik niet alleen op eigen leven, eigen volk of eigen land gericht. Alle volken wordt zijn majesteit bekendgemaakt. Heel de aarde moet worden meegenomen in het gezang.
Het is (bijna) advent. De naderende koning wordt al aangekondigd.
Ds. J.A. Berkheij