Beleid Pastorale Overschrijvingen Beleid Pastorale Overschrijvingen

Achtergrond
In Woerden staan gemeenteleden in principe ingeschreven bij de wijkgemeente waar ze geografisch woonachtig zijn (Centrum, Noord, Oost of West). In de praktijk zijn veel gemeenteleden echter betrokken op een andere wijkgemeente dan waar ze ingeschreven staan. Dit maakt een goede pastorale aandacht door predikanten, kerkelijk werkers en ambtsdragers niet eenvoudig.  Wij hebben namelijk geen toegang tot de gegevens in de kerkelijke ledenadministratie van gemeenteleden die in een andere wijk wonen. Het blijft voor ons soms onduidelijk of iemand nu wel of niet pastorale aandacht ontvangt en van wie dat wordt verwacht. Verder bemoeilijkt het geen toegang hebben tot de administratieve gegevens de opbouw  van de wijkgemeente. We kunnen gemeenteleden namelijk niet uitnodigen en stimuleren naar elkaar om te zien en te mee te doen aan activiteiten van de wijkgemeente waar ze op betrokken zijn. Te denken valt aan uitnodigingen voor kringen, catechese en jeugdwerk.
Om deze redenen willen we als Algemene Kerkenraad tot een actiever beleid van overschrijving komen. Gemeenteleden die betrokken zijn op een andere wijkgemeente dan waar zij geografisch staan ingeschreven, verzoeken we vriendelijk zich te laten overschrijven naar de wijkgemeente waarbij zij actief betrokken willen zijn.

Uitgangspunten
Als gemeentelid blijft u behoren tot de éne Hervormde gemeente van Woerden. U kunt dan ook altijd mee doen met activiteiten die door andere wijken worden georganiseerd en u bent vrij om welke kerkdienst dan ook te bezoeken. Dit beleid is uitsluitend bedoeld om ten aanzien van het pastoraat helderheid en zorgvuldigheid te verschaffen. Als u pastorale zorg nodig heeft, wordt u in principe verwezen naar de wijkgemeente waar u staat ingeschreven.

Wat te doen?
Als u betrokken bent bij de gemeente van uw geografische wijk of als u ‘kerkt’ bij een andere wijk dan waar u geografisch woont en geen bezwaar heeft om vanuit deze wijk pastoraat te ontvangen, dan hoeft u niets te doen.
Wilt u echter betrokken zijn op een andere wijkgemeente dan waar u geografisch woont, dan verzoeken wij u vriendelijk zich naar deze wijk te laten overschrijven. U kunt dit laten weten aan de scriba of één van de wijkouderlingen van de wijk waar u op betrokken bent. Bij hen kunt u ook terecht met uw vragen.

Tot slot
We hopen dat bovenstaande mag bijdragen aan een goede pastorale aandacht en een stimulans voor de opbouw van de wijkgemeenten.
We benadrukken dat dit gezamenlijk beleid is van alle wijken en predikanten.

HEEL DE AARDE
Zing voor de HEER een nieuw lied, zing voor de HEER, heel de aarde.
Zeg aan de volken: ‘De HEER is koning’.

Psalm 96:1 en 10a

Wat een Evangelie klinkt er uit deze Psalm!
Psalmen zijn vaak liederen van mensen in nood. Ze worden geschreven uit diepte van ellende. Wie zich ellendig voelt heeft meestal weinig zicht op de rest van de wereld. Het eigen leven is al ingewikkeld genoeg. Het eigen gezin, de eigen leefomgeving, misschien het eigen land, maar veel verder wordt er niet gekeken. Dat kan ook bijna niet anders, want alles wordt in beslag genomen door de pijn.
Of de psalmist van Psalm 96 ook met persoonlijk verdriet of rampspoed voor zijn land te maken heeft weten we niet. Maar hij of zij is er in ieder geval niet door in beslag genomen! Hij spreekt van de glans en glorie die uitgaan voor de HEER, de macht en luister die zijn heiligdom vervullen. Zoveel licht en ruimte. Daarom is de blik niet alleen op eigen leven, eigen volk of eigen land gericht. Alle volken wordt zijn majesteit bekendgemaakt. Heel de aarde moet worden meegenomen in het gezang.
Het is (bijna) advent. De naderende koning wordt al aangekondigd.
Ds. J.A. Berkheij