GEMEENTE ZIJN IN HET KADER VAN DE AVG GEMEENTE ZIJN IN HET KADER VAN DE AVG

Samen gemeente zijn betekent dat we samen op een vertrouwde en veilige manier met elkaar en met vertrouwelijke zaken willen omgaan. Het is belangrijk dat je elkaar in de kerk kunt vertrouwen. Dat is van essentieel belang voor alle situaties waarin vertrouwelijke zaken aan de orde komen. In de kerk werken predikanten, functionarissen, ambtsdragers en vrijwilligers. Het is goed om ons te realiseren dat iedereen die in de gemeente actief is een geheimhoudingsplicht heeft. Dat geldt niet alleen voor ambtsdragers maar is van toepassing op iedereen die zich inzet voor onze gemeenten.

We gaan zorgvuldig om met de gegevens die we van elkaar en anderen ontvangen. We houden geheim wat ons in vertrouwelijkheid is meegedeeld of wat wij hebben gehoord en een vertrouwelijk karakter draagt. Overleg hierover kan alleen als de betrokkene daar geen bezwaar tegen heeft.

Soms zijn er echter situaties denkbaar waarbij de geheimhouding niet houdbaar is. Daarbij kun je denken aan situaties waarbij er sprake is van gevaar en/of ernstige schade, situaties waarin de veiligheid van mensen in het geding is. Juist vanwege de zorg voor mensen vraagt dat in die gevallen om actie.
Het is goed om stil te staan bij het belang van een veilige omgeving binnen de gemeente en daarom is het belangrijk dat gemeenteleden zorgvuldig met informatie en privacy omgaan. Dat is onder andere de reden waarom we ook in onze gemeente een privacybeleid hebben opgezet en er een coördinator is benoemd in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Zo willen we samen als gemeente zorgen voor een situatie waarin iedereen zich veilig kan voelen.

BREEKBAAR PASEN
We leven toe naar Pasen, door de diepte van het lijden van Jezus heen. Deze weg door de diepte heen krijgt dit jaar een bijzondere lading door de coronacrisis. We hebben te maken met grote bezorgdheid, onzekerheid en angst om het coronavirus. We denken aan de zieken en aan de families die getroffen zijn door overlijden in hun kring. Hoe intens verdrietig en aangrijpend zijn deze situaties. Het is ons gebed dat zij in deze diepte de nabijheid van God mogen ervaren.
Maar de diepte gaat verder. We worden op onszelf en een kleine kring naasten teruggeworpen. Nog breder is de impact enorm: op werk, school, ons zorgstelstel, de dagelijkse boodschap. Op tal van manieren wordt er geschud aan de grondvesten van ons bestaan. We worden erbij stilgezet hoe kwetsbaar we zijn.

Afhankelijk
Jezus heeft zijn kwetsbaarheid intens doorleefd, tot in de dood. Zo wilde hij één zijn met de mensen en de wereld. Kwetsbaar als hij was heeft hij in Getsemané uitgesproken dat hij zijn leven legde in de handen van God. Dat was ook zijn laatste schreeuw aan het kruis. Hij gaf zich over in het

OVERBELASTING KERKOMROEP

In veel gemeenten zullen veel meer luisteraars via Kerkomroep aangesloten zijn dan normaal. Dit kan leiden tot overbelasting van de website van Kerkomroep. Het zou goed kunnen zijn dat u geen verbinding kunt maken met de live uitzending. Als volgen op de computer niet lukt, kunt u smartphone of tablet proberen, of andersom. Niet alle browsers werken even goed samen met kerkomroep.nl; het proberen van een andere browser kan misschien helpen. U kunt prima de uitzending op een later moment terugluisteren. Als er gespreid geluisterd wordt, zal dat de snelheid ten goede komen. Achteraf kunt u de kerkdienst ook downloaden en afspelen wanneer dat u uitkomt.