GEMEENTE ZIJN IN HET KADER VAN DE AVG GEMEENTE ZIJN IN HET KADER VAN DE AVG

Samen gemeente zijn betekent dat we samen op een vertrouwde en veilige manier met elkaar en met vertrouwelijke zaken willen omgaan. Het is belangrijk dat je elkaar in de kerk kunt vertrouwen. Dat is van essentieel belang voor alle situaties waarin vertrouwelijke zaken aan de orde komen. In de kerk werken predikanten, functionarissen, ambtsdragers en vrijwilligers. Het is goed om ons te realiseren dat iedereen die in de gemeente actief is een geheimhoudingsplicht heeft. Dat geldt niet alleen voor ambtsdragers maar is van toepassing op iedereen die zich inzet voor onze gemeenten.

We gaan zorgvuldig om met de gegevens die we van elkaar en anderen ontvangen. We houden geheim wat ons in vertrouwelijkheid is meegedeeld of wat wij hebben gehoord en een vertrouwelijk karakter draagt. Overleg hierover kan alleen als de betrokkene daar geen bezwaar tegen heeft.

Soms zijn er echter situaties denkbaar waarbij de geheimhouding niet houdbaar is. Daarbij kun je denken aan situaties waarbij er sprake is van gevaar en/of ernstige schade, situaties waarin de veiligheid van mensen in het geding is. Juist vanwege de zorg voor mensen vraagt dat in die gevallen om actie.
Het is goed om stil te staan bij het belang van een veilige omgeving binnen de gemeente en daarom is het belangrijk dat gemeenteleden zorgvuldig met informatie en privacy omgaan. Dat is onder andere de reden waarom we ook in onze gemeente een privacybeleid hebben opgezet en er een coördinator is benoemd in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Zo willen we samen als gemeente zorgen voor een situatie waarin iedereen zich veilig kan voelen.

MIJN GENADE IS U GENOEG

Voor veel mensen bekende woorden. Ik hoor deze woorden weleens. De toon waarop deze woorden worden uitgesproken kan echter totaal verschillend zijn. Waar de één liefdevol deze woorden spreekt, worden ze door een ander uitgespuugd. Waar de één iets van hoop of iets van berusting ontleent aan deze woorden, roepen ze bij een ander weerstand op; hoezo “mijn genade is u genoeg”?
De apostel Paulus schrijft in zijn brief aan de christenen in Korinthe dat Jezus tot hem heeft gesproken: “Je hebt niet meer dan mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid” (NBV). De zin staat niet op zichzelf. Er gaat het nodige aan vooraf. Na Paulus zijn er in Korinthe nep-apostelen gekomen die invloed hebben gekregen. Paulus heeft van hen kritiek gekregen. Nu moet Paulus iets doen wat hij niet wil: hoog van zichzelf opgeven. Altijd heeft hij God en Jezus centraal gesteld en nu moet hij