Geven aan de kerk Geven aan de kerk

De gemeente van Christus wordt zichtbaar in onder meer de eredienst, in het pastoraat en in het missionaire werk. Om dit werk doorgang te kunnen laten vinden, is uiteraard geld nodig. Daarom vragen we u graag om uw bijdrage. Wilt u naast de actie kerkbalans en de collectes geven of nalaten aan de Hervormde Gemeente Woerden? Dat kan op volgende manieren:

-  U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekeningnr. NL05FVLB0699946204 ten name van de Hervormde Gemeente te Woerden inzake kerkbeheer. Deze gift is geheel of gedeeltelijk aftrekbaar voor de inkomstenbelasting in het jaar dat u het geld overmaakt . De hoogte van de aftrekpost is afhankelijk van uw inkomen en uw giften aan andere algemeen nut beogende instellingen in dat jaar.-

- U kunt uw gift ook jaarlijks gedurende ten minste vijf jaar overmaken aan de Hervormde Gemeente te Woerden. Dit kan vooraf worden vastgelegd in een notariële akte of (model)overeenkomst van de Belastingdienst. Het voordeel van deze werkwijze is dat een dergelijke gift altijd volledig aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting gedurende de verschillende jaren.

- U kunt ook een bedrag aan de Hervormde Gemeente te Woerden nalaten in uw testament. Dit kan via een legaat. Voorbeeldtekst van een legaat is:  “Ik legateer ( naar keuze vrij van rechten en kosten) uit te keren binnen drie maanden na mijn overlijden, een bedrag van € ……….,… aan het college van kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente Woerden”.

Heeft u interesse om te geven voor een specifiek doel? Bijvoorbeeld voor de Petruskerk, voor het missionaire werk of voor de orgels? Uiteraard kan daar ook over gesproken worden.

Wilt u meer informatie over geven of nalaten aan de kerk (bijvoorbeeld over de notariële akte of het nalaten in uw testament), dan kunt u een e-mailbericht sturen aan . Eén van de kerkrentmeesters neemt dan zo spoedig als mogelijk contact met u op.  Hij kan ook eventueel contact voor u opnemen met een notaris voor het geval u dat zelf nog niet heeft gedaan.

AFTREK GIFTEN AFTREK GIFTEN

Giften aan de kerk zijn (gedeeltelijk) aftrekbaar, als u ze schriftelijk heeft vastgelegd. Dat geldt voor giften aan kerkbeheer, zoals kerkbalans, collectebonnen, de oudejaarscollecte etc. en voor giften aan de diaconie.

Door gebruik te gaan maken van de zogenoemde periodieke giftenaftrek, kunt u zelfs meer geven zonder dat het u iets extra’s kost. Een periodieke gift is een gift waarbij u minimaal vijf jaar lang jaarlijks eenzelfde bedrag schenkt. Dit bedrag mag u volledig aftrekken bij uw belastingaangifte. U krijgt daardoor meer geld terug van de belastingdienst dan bij een gewone gift. Afhankelijk van uw leeftijd en inkomen kan het totale fiscale voordeel zelfs oplopen tot 52%. Dit voordeel kunt u ten goede laten komen aan de kerk. Zo verhoogt u uw bijdrage, zonder dat het u extra geld kost.
Een voorbeeld: iemand met een inkomen van 50000 wil 300 euro geven aan kerkbalans. Als hij 503 euro overmaakt, dan kan hij dat aftrekken in zijn aangifte als periodieke gift. Hij krijgt dan bijvoorbeeld 203 euro terug van de Belastingdienst. Per saldo betaalt hij dus slechts 503 euro minus 203 euro, dat is dus 300 euro. Voor hetzelfde geld geeft hij dus meer.
Wilt u gebruikmaken van deze regeling? Dan dient u vijf jaar lang een vast bedrag te geven. Neem vóór uw eerste betaling voor de actie kerkbalans contact op met het kerkelijk bureau. Wij regelen in dat geval een overeenkomst die aan de voorwaarden voldoet.

Maakt u geen gebruik van de regeling van de periodieke gift? Dan kan uw gift nog altijd fiscaal aftrekbaar zijn. In dat geval geldt echter een drempelbedrag aan giftenaftrek van 1% van uw inkomen en een maximum van 10%.

Om de belastingaftrek te kunnen claimen, moeten de (al dan periodieke) giften aan onze Hervormde Gemeente in aftrek worden gebracht in de aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt voor alle giften aan onze gemeente voor kerkbeheer, kerkbalans, wijkkas, jeugdwerk en evangelisatie. Het fiscale nummer  (RSIN) dat hiervoor in de aangifte inkomstenbelasting gebruikt moet worden is 6031134. De diaconie valt niet onder de verantwoordelijkheid van het college van kerkrentmeesters, maar onder het college van diakenen. De diaconie heeft daarom ook een eigen RSIN: 824 108 723

Namens de kerkrentmeesters
Wilbert van Vliet

PSALM 121: 1, 2 EN 8
Ik kijk omhoog naar de bergen.
Daar komt mijn hulp vandaan.
Daar is de Heer, Hij helpt mij.
Hij heeft de hemel en de aarde gemaakt.
De Heer beschermt je,
overal, waar je ook gaat,
je leven lang.
(vertaling: Bijbel in Gewone Taal)

De troostrijke woorden van psalm 121 spreken veel mensen aan. Velen ervaren dat we in een roerige tijd leven. Die roerige tijd is er natuurlijk al eeuwenlang. Echter het nieuws van over de hele wereld is in slechts een paar minuten in onze huiskamer of daar waar we verbinding hebben met internet. Vaker dan je lief is kan je verzuchten waar het heen moet met ons land, met Europa, met de wereld… Een gevoel van machteloosheid om iets aan een situatie te veranderen vergroot soms je moedeloosheid. Dichter bij huis speelt er vaak ook het nodige. Bijvoorbeeld als je baan op de tocht staat vanwege een reorganisatie of als er iets mis

Wijk Centrum-Oost: Zondag 21 oktober om 9.30 uur in de Petruskerk. Doopzitting op maandag 15 oktober om 20.30 uur in de Maranathakerk. Graag van te voren aanmelden bij de scriba.

Wijken West en Noord: Zondagmorgen 28 oktober in de Maranathakerk. Ouders die hun kind willen laten dopen kunnen contact opnemen met ds. Hans Berkheij (795233). De doopzitting zal plaatsvinden op dinsdagavond 16 oktober om 20.00 uur in de Maranathakerk.