Gezamenlijke kerkenraadsdag Noord en West Gezamenlijke kerkenraadsdag Noord en West

De wijkkerkenraden van Hervormd Noord en West hielden op zaterdag 28 september een gezamenlijke kerkenraadsdag. Die begon gezellig en eindigde serieus.

Om half elf stonden in de Petruskerk koffie en gebak klaar – en wat voor gebak! Speciaal voor deze dag hadden enkele semi-professionele banketbakkers zich ingespannen om het thema om te zetten in smaak.
Wat weten we eigenlijk van Woerden? Nog lang niet alles, bleek tijdens de rondleiding door de stad. De gidsen van Het Gilde wezen ons op allerlei bouwwerken en feiten die de kennis van ons werkterrein op een hoger niveau brachten.

Na deze stadswandeling begaven we ons naar de Maranathakerk, waar om te beginnen een welvoorziene lunch gereed stond.

Daarna werd het dan toch tijd om actief te worden. Onder leiding van gemeenteadviseur Beppie van der Waal bespraken we in zes groepen wat onze drijfveren zijn bij ons werk in de kerk en hoe we dat in één zin konden overbrengen op de andere groepen. Een tweede opdracht was het kijken naar elkaar: wat waarderen de beide wijken in de andere wijk? Dat was nog wel lastig, want daarvoor moesten we de verschillen zoeken en die waren er niet zoveel. Kenmerkend was de uitspraak: “We willen ze beter leren kennen”, wat als reactie uitlokte dat “ze verkering vragen”.

Het heeft er inderdaad wat van weg. Aan de andere kant: met een dikke veertig mensen één huis delen (of althans één vergaderruimte) – dat sprak lang niet iedereen aan.

Verder is de verstandhouding prima. Dat bleek eens te meer tijdens het drankje achteraf. De beide wijkkerkenraden hebben er weer helemaal zin in.
(Wil jij / wilt u dat ook? Kom gerust eens praten!)

HOOP EN VERTROUWEN

De hemel verhaalt van Gods majesteit, het uitspansel roemt het werk van zijn handen, de dag zegt het voort aan de dag die komt, de nacht vertelt het door aan de volgende nacht. Toch wordt er niets gezegd, geen woord gehoord, het is een spraak zonder klank. Over heel de aarde gaat hun stem, tot aan het einde van de wereld hun taal.

Psalm 19:2-5a

Wat een loflied voor onze Schepper! Het zicht op de hemel die Gods majesteit laat zien wordt mensen echter op veel plaatsen ontnomen. Sla de krant maar open of kijk naar je eigen leven. Tranen van wanhoop of verdriet kunnen je het zicht ontnemen op de grootsheid van de schepping en de vreugde om de wet die doorklinkt in deze psalm.

Wanhoop en verdriet is zeker niet de toon van deze psalm. Toch was het in de tijd dat deze psalm is geschreven ook niet allemaal pais en vree. De bijbelverhalen zijn hier duidelijk over. Maar de toon van deze psalm is die van hoop en vertrouwen. Iedereen kan het zelf beoordelen. Kijk naar de prachtige schepping. En als je niet kan zien, dan kan je de behaaglijke warmte voelen van de zon op je huid. De natuur vertelt van Gods majesteit. Een prachtige zonsondergang of de zon die schijnt op een pak net gevallen sneeuw en die doet glinsteren alsof er wel een miljoen diamantjes op liggen. Om stil van te worden … De psalmdichter vindt het ook geweldig en toch weet hij nóg wat mooiers. De dichter vindt