Gezamenlijke kerkenraadsdag Noord en West Gezamenlijke kerkenraadsdag Noord en West

De wijkkerkenraden van Hervormd Noord en West hielden op zaterdag 28 september een gezamenlijke kerkenraadsdag. Die begon gezellig en eindigde serieus.

Om half elf stonden in de Petruskerk koffie en gebak klaar – en wat voor gebak! Speciaal voor deze dag hadden enkele semi-professionele banketbakkers zich ingespannen om het thema om te zetten in smaak.
Wat weten we eigenlijk van Woerden? Nog lang niet alles, bleek tijdens de rondleiding door de stad. De gidsen van Het Gilde wezen ons op allerlei bouwwerken en feiten die de kennis van ons werkterrein op een hoger niveau brachten.

Na deze stadswandeling begaven we ons naar de Maranathakerk, waar om te beginnen een welvoorziene lunch gereed stond.

Daarna werd het dan toch tijd om actief te worden. Onder leiding van gemeenteadviseur Beppie van der Waal bespraken we in zes groepen wat onze drijfveren zijn bij ons werk in de kerk en hoe we dat in één zin konden overbrengen op de andere groepen. Een tweede opdracht was het kijken naar elkaar: wat waarderen de beide wijken in de andere wijk? Dat was nog wel lastig, want daarvoor moesten we de verschillen zoeken en die waren er niet zoveel. Kenmerkend was de uitspraak: “We willen ze beter leren kennen”, wat als reactie uitlokte dat “ze verkering vragen”.

Het heeft er inderdaad wat van weg. Aan de andere kant: met een dikke veertig mensen één huis delen (of althans één vergaderruimte) – dat sprak lang niet iedereen aan.

Verder is de verstandhouding prima. Dat bleek eens te meer tijdens het drankje achteraf. De beide wijkkerkenraden hebben er weer helemaal zin in.
(Wil jij / wilt u dat ook? Kom gerust eens praten!)

Vrij en blij

Wat hebben we bijzondere zondagen achter de rug: Paasfeest en Bevrijdingsdag. De tirannie verdreven, de dood overwonnen. “Want nu de Heer is opgestaan, nu vangt het nieuwe leven aan.” We hebben het beslissende moment van de wereldgeschiedenis opnieuw gevierd: Jezus heeft alles volbracht en is door de dood heen gegaan. En we hebben de bevrijding van de bezettende Duitse macht herdacht en gevierd dat er generaties leven die geen oorlog hebben meegemaakt. Als dat geen vrij en blij leven is?
Of valt dat toch tegen? Leven in een parlementaire democratie en lid zijn van een christelijke gemeente betekent niet automatisch een ontspannen leven. In Lukas 13 ziet Jezus in de synagoge een kromgebogen vrouw ‘die zich in het geheel niet kon oprichten’ (vers 11). En Hij ziet achter de vergroeide wervels en de verkrampte spieren de macht van satan die haar ‘gebonden houdt’ (vers 16). Hoeveel kan er ook in ons leven niet zijn, ook na Pasen en Bevrijdingsdag, wat ons krom buigt of bezet? Aan zorg en ziekte. Aan fysieke pijn of aan innerlijke pijn, angst of woede. Aan zonden van anderen waar we onder lijden of aan concrete zonden waar we zelf ‘aan vast zitten’ en maar geen afstand van willen doen. En zelfs als we

Wijk Centrum-Oost: Doopdienst op zondag 23 juni in de Maranathakerk.
Doopzitting op maandag 17 juni om 20.30 uur in Het Baken. Graag van te voren aanmelden bij de scriba van de wijkkerkenraad.

Wijken West en Noord: Doopdienst op zondag 26 mei in de Maranathakerk. Aanmelden bij ds. Berkheij, of 795233. Het doopgesprek zal zijn op maandag 20 mei. De locatie daarvoor is nog niet bekend.