Gezamenlijke kerkenraadsdag Noord en West Gezamenlijke kerkenraadsdag Noord en West

De wijkkerkenraden van Hervormd Noord en West hielden op zaterdag 28 september een gezamenlijke kerkenraadsdag. Die begon gezellig en eindigde serieus.

Om half elf stonden in de Petruskerk koffie en gebak klaar – en wat voor gebak! Speciaal voor deze dag hadden enkele semi-professionele banketbakkers zich ingespannen om het thema om te zetten in smaak.
Wat weten we eigenlijk van Woerden? Nog lang niet alles, bleek tijdens de rondleiding door de stad. De gidsen van Het Gilde wezen ons op allerlei bouwwerken en feiten die de kennis van ons werkterrein op een hoger niveau brachten.

Na deze stadswandeling begaven we ons naar de Maranathakerk, waar om te beginnen een welvoorziene lunch gereed stond.

Daarna werd het dan toch tijd om actief te worden. Onder leiding van gemeenteadviseur Beppie van der Waal bespraken we in zes groepen wat onze drijfveren zijn bij ons werk in de kerk en hoe we dat in één zin konden overbrengen op de andere groepen. Een tweede opdracht was het kijken naar elkaar: wat waarderen de beide wijken in de andere wijk? Dat was nog wel lastig, want daarvoor moesten we de verschillen zoeken en die waren er niet zoveel. Kenmerkend was de uitspraak: “We willen ze beter leren kennen”, wat als reactie uitlokte dat “ze verkering vragen”.

Het heeft er inderdaad wat van weg. Aan de andere kant: met een dikke veertig mensen één huis delen (of althans één vergaderruimte) – dat sprak lang niet iedereen aan.

Verder is de verstandhouding prima. Dat bleek eens te meer tijdens het drankje achteraf. De beide wijkkerkenraden hebben er weer helemaal zin in.
(Wil jij / wilt u dat ook? Kom gerust eens praten!)

HET LEVEN NA PINKSTEREN
Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en de zee is er niet meer.

Openbaring 21:1

Ons leven begint vol verwondering van alles om ons heen. Wat gaat het leven ons bieden, wat mogen we ervan verwachten, wat is onze plaats in het geheel? We weten het eerst nog niet.
Als we wat ouder worden, beginnen we er iets meer van te begrijpen. Dan merken we ook dat het maar zelden zo is dat we alles bereiken waar we van droomden. In mijn werk als predikant, personal coach en mediator kom ik behalve dankbare mensen ook veel mensen tegen die teleurgesteld zijn. Hoe heeft dit zo kunnen gaan? We droomden van een prachtige loopbaan, van een gezond en feestelijk leven, om zelf iets in de wereld voor anderen te betekenen, en op zijn minst een goed gezin te hebben waar het met al onze kinderen alleen maar goed gaat!
Maar niet alle dromen worden waar. En als ze wel waar worden, blíjft dat niet altijd zo. Soms kijk ik teleurgestelde mensen in hun ogen en zie ik ze denken, om met een tekst van Acda en de Munnik te spreken: “Van al mijn idealen, heb ik alleen het oud worden gehaald”.

De Geest is uitgestort
Hoe kan het toch dat je als christen niet méér van je idealen kunt verwezenlijken. Vanwaar al die teleurstellingen? Met Goede Vrijdag leren we dat Jezus geleden heeft en zelfs gestorven en begraven is. Maar