Gezamenlijke kerkenraadsdag Noord en West Gezamenlijke kerkenraadsdag Noord en West

De wijkkerkenraden van Hervormd Noord en West hielden op zaterdag 28 september een gezamenlijke kerkenraadsdag. Die begon gezellig en eindigde serieus.

Om half elf stonden in de Petruskerk koffie en gebak klaar – en wat voor gebak! Speciaal voor deze dag hadden enkele semi-professionele banketbakkers zich ingespannen om het thema om te zetten in smaak.
Wat weten we eigenlijk van Woerden? Nog lang niet alles, bleek tijdens de rondleiding door de stad. De gidsen van Het Gilde wezen ons op allerlei bouwwerken en feiten die de kennis van ons werkterrein op een hoger niveau brachten.

Na deze stadswandeling begaven we ons naar de Maranathakerk, waar om te beginnen een welvoorziene lunch gereed stond.

Daarna werd het dan toch tijd om actief te worden. Onder leiding van gemeenteadviseur Beppie van der Waal bespraken we in zes groepen wat onze drijfveren zijn bij ons werk in de kerk en hoe we dat in één zin konden overbrengen op de andere groepen. Een tweede opdracht was het kijken naar elkaar: wat waarderen de beide wijken in de andere wijk? Dat was nog wel lastig, want daarvoor moesten we de verschillen zoeken en die waren er niet zoveel. Kenmerkend was de uitspraak: “We willen ze beter leren kennen”, wat als reactie uitlokte dat “ze verkering vragen”.

Het heeft er inderdaad wat van weg. Aan de andere kant: met een dikke veertig mensen één huis delen (of althans één vergaderruimte) – dat sprak lang niet iedereen aan.

Verder is de verstandhouding prima. Dat bleek eens te meer tijdens het drankje achteraf. De beide wijkkerkenraden hebben er weer helemaal zin in.
(Wil jij / wilt u dat ook? Kom gerust eens praten!)

MIJN GENADE IS U GENOEG

Voor veel mensen bekende woorden. Ik hoor deze woorden weleens. De toon waarop deze woorden worden uitgesproken kan echter totaal verschillend zijn. Waar de één liefdevol deze woorden spreekt, worden ze door een ander uitgespuugd. Waar de één iets van hoop of iets van berusting ontleent aan deze woorden, roepen ze bij een ander weerstand op; hoezo “mijn genade is u genoeg”?
De apostel Paulus schrijft in zijn brief aan de christenen in Korinthe dat Jezus tot hem heeft gesproken: “Je hebt niet meer dan mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid” (NBV). De zin staat niet op zichzelf. Er gaat het nodige aan vooraf. Na Paulus zijn er in Korinthe nep-apostelen gekomen die invloed hebben gekregen. Paulus heeft van hen kritiek gekregen. Nu moet Paulus iets doen wat hij niet wil: hoog van zichzelf opgeven. Altijd heeft hij God en Jezus centraal gesteld en nu moet hij