GROTE SCHOONMAAK GROTE SCHOONMAAK

Het is weer zover. De grote schoonmaak van de Petruskerk staat weer op de agenda. Natuurlijk maken de kosters na elke dienst de kerk schoon, maar zij komen dan nooit toe aan het uitgebreidere werk zoals koper poetsen; lampkronen afstoffen; orgelgalerij stofzuigen enzovoort. En dat soort werkzaamheden willen we met plusminus 20 enthousiaste personen op deze zaterdag aanpakken. Op één zaterdagmorgen kan er op deze manier veel werk worden verzet. Wij hopen dat er voldoende personen zich zullen aanmelden. Zaterdag 19 oktober van 9.00 uur tot 12.00 uur. Wij zorgen voor de koffie met iets lekkers. Bent u van de partij? Laat het mij even weten.

Hugo Smit, 06 22480292

DE HERE IS MIJN HERDER

Geen bekendere psalm dan Psalm 23. Het lievelingslied van velen. In ons mooie Liedboek staan zelfs acht berijmingen van deze psalm. Blijkbaar raakt het beeld van een herder ons. Het roept iets op van geborgenheid. Eén die voor je zorgt. Heerlijke woorden: “Mij ontbreekt niets. Hij doet mij neerliggen in grazige weiden. Hij voert mij aan rustige wateren …”

En toch is dit geen ‘mooi weer’-psalm. Niet ten onrechte klinkt deze psalm vaak in situaties waarin die woorden ‘mij ontbreekt niets’ volkomen misplaatst zijn. Aan een ziekbed waar álles lijkt te ontbreken. Aan een graf waar je een onmisbare moet loslaten. Hoe kun je het zeggen: mij ontbreekt niets?!

Maar de psalm gaat verder: “Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis …”
Dat dal waar alles ontbreekt, kent de psalmdichter blijkbaar ook. En juist daar belijdt hij dwars tegen alles in: “Ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij.” In dat dal is God niet afwezig. De psalm heeft het dan niet meer over Hij. Nee, God wordt aangesproken: Gij! U bent bij mij. De psalmdichter spreekt niet meer óver God, maar tot God.
Daar komt het op aan in het geloof, dat we niet alleen óver God spreken, maar tot Hem. En