Hervormde Gemeente van Woerden Hervormde Gemeente van Woerden

De Hervormde Gemeente van Woerden is een centrale gemeente met vier wijkgemeenten.

Centrum Noord
Oost West

Er is veel dat deze vier wijken samenbindt, al is er ook onderscheid in modaliteit. De wijken Oost en Centrum weten zich verbonden met de beweging van de Gereformeerde Bond, terwijl de wijken Noord en West open-confessioneel van aard zijn. De vier wijkgemeenten horen bij de Classis Woerden in Protestantse Kerk in Nederland.

De Algemene Kerkenraad heeft vooral organisatorische bevoegdheden. Hervormd Woerden telt zo’n 5500 belijdende leden, doopleden en geboorteleden. Naast honderden vrijwilligers, zijn er vier predikanten, meerdere pastores en kerkelijk werkers, vijf parttime organisten, meerdere (hulp)kosters en een administrateur werkzaam. De Hervormde Gemeente Woerden heeft twee kerkgebouwen, de Petruskerk en de Maranathakerk. Het kerkelijk centrum "Het Baken"  in Snel & Polanen is in december 2011 in gebruik genomen. Dit nieuwe gebouw is een initiatief van de Hervormde Gemeente in overleg met vooral de Gereformeerde Kerk. Daarnaast hebben de Gereformeerde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk in Woerden nog drie kerkgebouwen.Brengt u ook eens een bezoek aan de website van de gezamenlijke PKN-kerken in Woerden.

DE DERDE DAG
“… en op de derde dag bereik ik de voltooiing”

Lucas 13:32c

Het zijn de Farizeeërs die Jezus waarschuwen. Hij kan maar beter weggaan, want Herodes wil hem doden. Het lijkt wel of Jezus daar niet bang voor is. “Let op, ik drijf demonen uit en vandaag en morgen genees ik mensen, en op de derde dag bereik ik de voltooiing”, zegt Hij tegen hen.
Zou iemand het begrepen hebben? De woorden van Jezus zijn krachtig genoeg om te weten dat hij iets bijzonders zegt. Omstanders hebben ze onthouden, zodat ze later konden worden opgenomen in het Evangelie van Lucas.
Het zal vast niet allemaal duidelijk geweest zijn. Niet daar, en niet direct op dat moment. Maar het moet wel duidelijk geweest zijn dat de aanstaande dood voor Jezus niet het allerbelangrijkste was. Hij keek veel verder dan dat. Maar Jezus had vooral ook zijn aandacht voor het hier en nu: er moesten demonen worden uitgedreven, mensen genezen. Dat was het