JAARREKENING DIACONIE 2018 JAARREKENING DIACONIE 2018
Recent is door het College van Diakenen en het college van de Algemene Kerkenraad de jaarrekening van de Diaconie over het jaar 2018 vastgesteld. In 2018 is er door u als gemeente middels collecten en giften € 47.470,00 gegeven. Aan diaconaal werk is er in 2018 € 45.524,00 verstrekt. Het betreft incidentele hulp aan gemeenteleden en diaconale projecten in de plaats Woerden. Daarnaast aan projecten in Nederland en buiten Nederland voor het Werelddiaconaat. Er waren ook kosten voor beheer, administratie en verplichte afdrachten aan de landelijke kerk. Uiteindelijk teerden wij in 2018 € 4.041,00 in op onze reserves. De ontvangen giften middels de collectes en speciale acties waren 11,7% lager dan in 2017. Deze daling vindt voornamelijk zijn oorzaak in een nalatenschap van € 5.000,00 die wij in 2017 mochten ontvangen. In 2018 ontvingen wij geen gelden vanuit een nalatenschap.
Dankbaarheid is er voor het vele werk dat met uw giften kon worden gedaan. In Woerden besteedden wij gelden aan instellingen zoals: Stichting Present, de Voedselbank, de Meerpaal, ’t Centrum en het Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart (statushouders). Gezamenlijk met de Diaconale Commissie van de Raad van Kerken Woerden werd er geld beschikbaar gesteld voor de Actie Schoen Doen en een kerstgave aan personen en gezinnen waarvan de adressen werden aangeleverd via maatschappelijke organisaties die in Woerden en de kernen werkzaam zijn. Voor de ouderen kenden wij activiteiten in de vorm van seniorenreizen en de vieringen met kerst. Tevens ondersteunden wij de contactmiddagen die door verschillende wijken werden georganiseerd. Jongeren die met World Servants op reis gingen en hun tijd beschikbaar stelden voor opbouwwerkzaamheden mochten ook in 2018 vanuit de Diaconie op een bijdrage rekenen. Zeventien organisaties in Nederland werden met een gift van € 300,00 ondersteund.
Veel konden wij doen in 2018. Dat wij zouden interen op onze reserves was voorzien. Geld door u gegeven moet ‘diaconaal’ zijn bestemming krijgen.Mocht u het werk van uw Diaconie willen ondersteunen, dan verwijzen wij naar het banknummer dat hierboven wordt vermeld. Uw giftis zeerwelkom, om in de toekomst het werk van en door de Diaconie te blijven doen. Het toekennen van een legaat vindt steeds meer ingang. Ook op deze wijze kunt u het werk van onze Diaconie ondersteunen. Ook hiervoor geldt: zeer welkom!

HOOP EN VERTROUWEN

De hemel verhaalt van Gods majesteit, het uitspansel roemt het werk van zijn handen, de dag zegt het voort aan de dag die komt, de nacht vertelt het door aan de volgende nacht. Toch wordt er niets gezegd, geen woord gehoord, het is een spraak zonder klank. Over heel de aarde gaat hun stem, tot aan het einde van de wereld hun taal.

Psalm 19:2-5a

Wat een loflied voor onze Schepper! Het zicht op de hemel die Gods majesteit laat zien wordt mensen echter op veel plaatsen ontnomen. Sla de krant maar open of kijk naar je eigen leven. Tranen van wanhoop of verdriet kunnen je het zicht ontnemen op de grootsheid van de schepping en de vreugde om de wet die doorklinkt in deze psalm.

Wanhoop en verdriet is zeker niet de toon van deze psalm. Toch was het in de tijd dat deze psalm is geschreven ook niet allemaal pais en vree. De bijbelverhalen zijn hier duidelijk over. Maar de toon van deze psalm is die van hoop en vertrouwen. Iedereen kan het zelf beoordelen. Kijk naar de prachtige schepping. En als je niet kan zien, dan kan je de behaaglijke warmte voelen van de zon op je huid. De natuur vertelt van Gods majesteit. Een prachtige zonsondergang of de zon die schijnt op een pak net gevallen sneeuw en die doet glinsteren alsof er wel een miljoen diamantjes op liggen. Om stil van te worden … De psalmdichter vindt het ook geweldig en toch weet hij nóg wat mooiers. De dichter vindt