Liturgie Herv. Gemeente Woerden West ochtenddienst 1-9-2019 in de Petruskerk Liturgie Herv. Gemeente Woerden West ochtenddienst 1-9-2019 in de Petruskerk

Welkom en afkondigingen

Meditatief orgelspel

Zingen: Lied 837:1,2 en 4

DIENST VAN GEBEDEN EN GAVEN

Inzameling van de gaven (één rondgang)

Dankgebed, voorbeden, stil gebed, Onze Vader (gezamenlijk)

Zingen: Lied 871:1,3 en 4

Wegzending en Zegen, beantwoord met gezongen amen

MIJN GENADE IS U GENOEG

Voor veel mensen bekende woorden. Ik hoor deze woorden weleens. De toon waarop deze woorden worden uitgesproken kan echter totaal verschillend zijn. Waar de één liefdevol deze woorden spreekt, worden ze door een ander uitgespuugd. Waar de één iets van hoop of iets van berusting ontleent aan deze woorden, roepen ze bij een ander weerstand op; hoezo “mijn genade is u genoeg”?
De apostel Paulus schrijft in zijn brief aan de christenen in Korinthe dat Jezus tot hem heeft gesproken: “Je hebt niet meer dan mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid” (NBV). De zin staat niet op zichzelf. Er gaat het nodige aan vooraf. Na Paulus zijn er in Korinthe nep-apostelen gekomen die invloed hebben gekregen. Paulus heeft van hen kritiek gekregen. Nu moet Paulus iets doen wat hij niet wil: hoog van zichzelf opgeven. Altijd heeft hij God en Jezus centraal gesteld en nu moet hij