Liturgie voor de dienst op zondag 14 juli 2019 Maranathakerk Woerden, afscheid kindernevendienst Liturgie voor de dienst op zondag 14 juli 2019 Maranathakerk Woerden, afscheid kindernevendienst

Voorganger: ds Hans Berkheij
Organist: Annelies van Zoelen
Ouderling van dienst: Jaap van Ingen

Orgelspel – ondertussen ook foto’s en namen van kinderen

Afkondigingen

Aanvangslied Psalm 67:1,2

Stil gebed
Votum en Groet

Apostolische geloofsbelijdenis door ouderling van dienst.

Zingen psalm 8b:1,2,4,5 ‘Zie de zon, zie de maan’.

Gebed door Giulia

Zingen Hemelhoog 481 ‘Hé, luister mee naar een nieuw verhaal’

Gesprek met de kinderen, inclusief filmpje!

Schriftlezing uit Lucas 10:30b-35
‘Er was eens iemand die van Jeruzalem naar Jericho reisde en onderweg werd overvallen door rovers, die hem zijn kleren uittrokken, hem mishandelden en hem daarna halfdood achterlieten. 31Toevallig kwam er een priester langs, maar toen hij het slachtoffer zag liggen, liep hij met een boog om hem heen. 32Er kwam ook een Leviet langs, maar bij het zien van het slachtoffer liep ook hij met een boog om hem heen. 33Een Samaritaan echter, die op reis was, kreeg medelijden toen hij hem zag liggen. 34Hij ging naar de gewonde man toe, goot olie en wijn over zijn wonden en verbond ze. Hij zette hem op zijn eigen rijdier en bracht hem naar een logement, waar hij voor hem zorgde. 35De volgende morgen gaf hij twee denarie aan de eigenaar en zei: “Zorg voor hem, en als u meer kosten moet maken, zal ik u die op mijn terugreis vergoeden.”

Zingenpsalm 103e(refrein) 4x ‘Bless the Lord, my soul’. Als eerste en derde deze Engelse tekst, als derde en vierde het lied in vertaling (zie ELB 331)

Verkondiging

Meditatief orgelspel

Zingen Hemelhoog 536 ‘Kom aan boord’

Inzameling van de gaven,

Zingen ‘Er zijn al zo’n twaalf jaar verlopen’ (melodie gotz 79)
Er zijn al zo’n twaalf jaar verlopen
sinds jij hier het levenslicht zag.
De weg lag nog helemaal open,
een traan soms, maar ook vaak een lach.
maar je gaan met veel anderen in zee
Je vader, of moeder, een vriend of een mens
Die gewoon zegt: ‘ik leef met je mee’.

Je was nog heel klein op die morgen
toen doopwater viel op je hoofd.
God beloofde om voor je te zorgen
en wij hebben Zijn woord steeds geloofd.
maar je gaan met veel anderen in zee
Je vader, of moeder, een vriend of een mens
Die gewoon zegt: ‘ik leef met je mee’.

Dat was toen, maar je leeft in het heden.
Ook vandaag ga je verder op weg.
De nevendienst is straks verleden
maar hoor wat een ieder nu zegt:
Je hoeft niet alleen,
maar we gaan graag met jullie in zee
En hopen en bidden, dat jij later
Ook heel gewoon zegt: ‘ik leef met je mee’.

Afscheid oudste kinderen van kindernevendienst met Elsbeth, Maron en Koos (afgebeeld: steeds de bijpassende foto van de kinderen)

Zingen gezang 416: 1,2,3 ‘Ga met God en Hij zal met je zijn’.

Gebeden, afgesloten door gezamenlijk gezongen ‘Onze Vader’, versie Elly en Rikkert

Slotlied uit de bundel ‘Opwekking’ lied 710 ‘Zegen mij’

Zingen gezang 416:4

HET LEVEN NA PINKSTEREN
Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en de zee is er niet meer.

Openbaring 21:1

Ons leven begint vol verwondering van alles om ons heen. Wat gaat het leven ons bieden, wat mogen we ervan verwachten, wat is onze plaats in het geheel? We weten het eerst nog niet.
Als we wat ouder worden, beginnen we er iets meer van te begrijpen. Dan merken we ook dat het maar zelden zo is dat we alles bereiken waar we van droomden. In mijn werk als predikant, personal coach en mediator kom ik behalve dankbare mensen ook veel mensen tegen die teleurgesteld zijn. Hoe heeft dit zo kunnen gaan? We droomden van een prachtige loopbaan, van een gezond en feestelijk leven, om zelf iets in de wereld voor anderen te betekenen, en op zijn minst een goed gezin te hebben waar het met al onze kinderen alleen maar goed gaat!
Maar niet alle dromen worden waar. En als ze wel waar worden, blíjft dat niet altijd zo. Soms kijk ik teleurgestelde mensen in hun ogen en zie ik ze denken, om met een tekst van Acda en de Munnik te spreken: “Van al mijn idealen, heb ik alleen het oud worden gehaald”.

De Geest is uitgestort
Hoe kan het toch dat je als christen niet méér van je idealen kunt verwezenlijken. Vanwaar al die teleurstellingen? Met Goede Vrijdag leren we dat Jezus geleden heeft en zelfs gestorven en begraven is. Maar