PKN
Hervormde Gemeente Woerden
 
Masterclass indianen van Amerika 16-12-2019 Masterclass indianen van Amerika 16-12-2019

Op deze avond laat Cameahwait ook een groot aantal beelden zien. Zo komt er meer helderheid over het verhaal dat velen van ons slechts heel fragmentarisch kennen. Waar in Europa de geschiedenis van beide Amerika’s bijna uitsluitend verteld wordt vanuit het gezichtspunt van de ‘ontdekkers’, vertelt Cameahwait hetzelfde verhaal uit het gezichtspunt van de ‘ontdekten’. Op zich is dat al een merkwaardige term. Hoe kan een mens zichzelf zien als ‘ontdekte’? Door het verhaal van de oorspronkelijke bewoners van de Amerikaanse continenten nu nieuw en anders te horen krijgen we niet alleen een idee van de prachtige cultuur die er was voordat Columbus in 1492 Amerika ontdekte. We horen hoe het land werd bewoond door allerlei volkeren, elk met hun eigen cultuur, taal en leefwijze. Er waren beschavingen die hun weerga niet kenden. Zo werd de stadstaat Tenochtitlan de mooiste stad ter wereld genoemd. Ook door de Spanjaarden, die hem met de grond gelijk maakten. We gaan steeds meer ervaren hoe de ontdekking van Noord- en Zuid-Amerika alleen een ontdekking was vanuit het gezichtspunt van de Europeanen. En hoewel de ontdekkers aanvankelijk gastvrij begroet werden, beantwoordden zij dat onthaal niet zelden met moord, verkrachting en roof.  Zelfs de term ‘Indianen’, die we zo goed kennen uit de verhalen over ‘cowboys en indianen’ blijkt een pijnlijk en bovendien hardnekkig misverstand te zijn. Van de oorspronkelijke bevolking in zowel Noord- als Zuid-Amerika is inmiddels getalsmatig niet zoveel meer over. Bovendien is hun positie zwak en wordt steeds verder ondergraven.
Wie op maandagavond 16 december naar de Maranathakerk komt krijgt niet alleen een boeiend verhaal te horen waarbij je op het puntje van je stoel gaat zitten, maar ontvangt ook werkelijk een ‘masterclass indianen van Amerika’.
Het is daarbij niet voor niets dat deze avond juist in een kerk plaatsvindt. Ook kerken, en een verwrongen theologisch denken over zending en verspreiding van het Evangelie, hebben een rol gespeeld in wat Cameahwait wel de ‘Amerikaanse holocaust’ is gaan noemen. Wat dat betreft is deze avond niet alleen leerzaam voor wie meer wil weten over de Indianen, of ‘native Americans’ zoals we misschien beter genoemd worden, maar ook leerzaam voor wie eens kritisch wil kijken naar onze eigen christelijke en Europese manier van benaderen van de wereld om ons heen.      

J.A. Berkheij

terug
 
 
 

Inloggen

Agenda
Ga voor de agenda van alle PKN-kerkelijke activiteiten en vergaderingen naar kerkpleinwoerden.nl
 
Meditatie


Laten we nu naar Bethlehem gaan …

Lukas 2:15

Over die herders in de kerstnacht is veel te doen geweest. Waren het vrome Joden die bij wijze van spreken met de Bijbel op hun knieën op de Messias zaten te wachten? Of waren het ruwe kerels, die ongunstig bekend stonden? Mensen die je in de gaten moest houden en desnoods ook wat op afstand? In de beschrijving van Lukas staat het niet. En dat is eigenlijk ook wel mooi, dat we niet precies weten wat voor mensen het zijn geweest. Want voor God is het allemaal om het even. Het waren mensen, zoals wij. Die volop in het leven stonden. Die hun brood verdienden door het houden van schapen en die in die bewuste nacht, nachtdienst hadden. Harde noodzaak. Er moest gewerkt worden, wilden ze ooit hun schaapjes op het droge krijgen.

Maar midden in die nacht, in hun dagelijkse bezigheden, worden ze onderbroken en komt die engel met die goddelijke boodschap, die evangelieverkondiging, en daarmee worden ze even weggeroepen uit waar ze mee bezig zijn. Gods werkelijkheid komt de werkelijkheid van hun leven binnen. En hun reactie is

meer
 
Werkgroep Geloof en Cultuur

 

 

 
In het activiteitenoverzicht   van de Werkgroep Geloof en Cultuur van de Protestantse kerken van Woerden/Zegveld vindt u een breed scala van activiteiten op het gebied van theologie, spiritualiteit, eredienst, pastoraat, opvoeding, samenleving en cultuur.
 

 
Geven aan de kerk
De gemeente van Christus wordt zichtbaar in onder meer de eredienst, in het pastoraat en in het missionaire werk. Om dit werk doorgang te kunnen laten vinden, is uiteraard geld nodig. Daarom vragen we u graag om uw bijdrage.
>Lees meer
 
Kerkblad Hervormd Woerden

Het kerkblad 'Hervormd Woerden' 

 
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.