Open Petruskerk Open Petruskerk
Weet u, dat het meer dan de moeite waard is om de Petruskerk eens op een andere moment te bekijken dan tijdens de zondagse eredienst? De geschiedenisvan dit monumentaal kerkgebouw spreekt een eeuwenoude taal.
U kunt deze bewering persoonlijk controleren, want de Petruskerk is regelmatig voor bezoekers geopend.
Er zijn gidsen aanwezig om u rond te leiden.

Openingstijden:
11.00 uur - 16.00 uur
Iedere 2e en 4e zaterdag van de maand.
In de maanden juli en augustus iedere zaterdag EN op de woensdagmorgen van 10.00 - 12.00 uur met
aansluitend het
 marktconcert.

Meer weten?

Contactpersoon:
Henk de Valk
Dr. Dreeslaan 5
3445 CX WOERDEN
tel.:       0348-416867

"De Liefde Bijbel" (foto)
Enige tijd geleden kwam een bezoeker een Bijbel brengen, die in de volksmond de De Liefde Bijbel werd genoemd.
Veel mensen hadden vroeger geen geld om een complete bijbel aan te schaffen.
Uitgever Johan de Liefde uit Utrecht bood aan het einde van de negentiende eeuw echter een eenmalige uitgave met kanttekeningen aan, waarbij geïnteresseerden elk Bijbelboek afzonderlijk konden aanschaffen. Zo ontstond de mogelijkheid om de hele Bijbel in termijnen bij elkaar te sparen.
Voor twaalf cent (vaak bij elkaar geschraapt en gespaard met zegeltjes) konden mensen dan een bundeltje papieren kopen en deze aan hun boekwerk toevoegen. Een bijbel op afbetaling zeg maar. Er gingen soms wel jaren overheen voordat het boek eindelijk compleet was.
Volgens gevestigde taxateurs is zo’n Bijbel niet veel waard, omdat er zoveel exemplaren van zijn gemaakt. De “marktwaarde” zou ergens tussen de 150 en 200 euro liggen. De werkelijk waarde is niet in euro’s uit te drukken! Kunt u zich voorstellen wat een rijkdom het voor de spaarders was om eindelijk je eigen Bijbel te hebben?
De Bijbel, die onze bezoeker had, was van zijn ouders en heeft jarenlang bij hem in de kast gestaan. Omdat hij inmiddels op leeftijd is en hij bang is, dat de Bijbel “in de vuilnisbak terecht zou komen als hij er niet meer is”, zoals hij zei, vond hij het beter om deze Bijbel in veilige handen in de Petruskerk achter te laten.
Als er Open Petruskerk is, dan ligt dit prachtig exemplaar te kijk op de liturgische tafel.
Er mocht wél een stukje in Hervormd Woerden komen, maar zijn naam hoeft er niet bij.
En dat respecteren we.

Nel Appeldoorn

HET LEVEN NA PINKSTEREN
Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en de zee is er niet meer.

Openbaring 21:1

Ons leven begint vol verwondering van alles om ons heen. Wat gaat het leven ons bieden, wat mogen we ervan verwachten, wat is onze plaats in het geheel? We weten het eerst nog niet.
Als we wat ouder worden, beginnen we er iets meer van te begrijpen. Dan merken we ook dat het maar zelden zo is dat we alles bereiken waar we van droomden. In mijn werk als predikant, personal coach en mediator kom ik behalve dankbare mensen ook veel mensen tegen die teleurgesteld zijn. Hoe heeft dit zo kunnen gaan? We droomden van een prachtige loopbaan, van een gezond en feestelijk leven, om zelf iets in de wereld voor anderen te betekenen, en op zijn minst een goed gezin te hebben waar het met al onze kinderen alleen maar goed gaat!
Maar niet alle dromen worden waar. En als ze wel waar worden, blíjft dat niet altijd zo. Soms kijk ik teleurgestelde mensen in hun ogen en zie ik ze denken, om met een tekst van Acda en de Munnik te spreken: “Van al mijn idealen, heb ik alleen het oud worden gehaald”.

De Geest is uitgestort
Hoe kan het toch dat je als christen niet méér van je idealen kunt verwezenlijken. Vanwaar al die teleurstellingen? Met Goede Vrijdag leren we dat Jezus geleden heeft en zelfs gestorven en begraven is. Maar