Open Petruskerk Open Petruskerk
Weet u, dat het meer dan de moeite waard is om de Petruskerk eens op een andere moment te bekijken dan tijdens de zondagse eredienst? De geschiedenisvan dit monumentaal kerkgebouw spreekt een eeuwenoude taal.
U kunt deze bewering persoonlijk controleren, want de Petruskerk is regelmatig voor bezoekers geopend.
Er zijn gidsen aanwezig om u rond te leiden.

Openingstijden:
11.00 uur - 16.00 uur
Iedere 2e en 4e zaterdag van de maand.
In de maanden juli en augustus iedere zaterdag EN op de woensdagmorgen van 10.00 - 12.00 uur met
aansluitend het
 marktconcert.

Meer weten?

Contactpersoon:
Henk de Valk
Dr. Dreeslaan 5
3445 CX WOERDEN
tel.:       0348-416867

"De Liefde Bijbel" (foto)
Enige tijd geleden kwam een bezoeker een Bijbel brengen, die in de volksmond de De Liefde Bijbel werd genoemd.
Veel mensen hadden vroeger geen geld om een complete bijbel aan te schaffen.
Uitgever Johan de Liefde uit Utrecht bood aan het einde van de negentiende eeuw echter een eenmalige uitgave met kanttekeningen aan, waarbij geïnteresseerden elk Bijbelboek afzonderlijk konden aanschaffen. Zo ontstond de mogelijkheid om de hele Bijbel in termijnen bij elkaar te sparen.
Voor twaalf cent (vaak bij elkaar geschraapt en gespaard met zegeltjes) konden mensen dan een bundeltje papieren kopen en deze aan hun boekwerk toevoegen. Een bijbel op afbetaling zeg maar. Er gingen soms wel jaren overheen voordat het boek eindelijk compleet was.
Volgens gevestigde taxateurs is zo’n Bijbel niet veel waard, omdat er zoveel exemplaren van zijn gemaakt. De “marktwaarde” zou ergens tussen de 150 en 200 euro liggen. De werkelijk waarde is niet in euro’s uit te drukken! Kunt u zich voorstellen wat een rijkdom het voor de spaarders was om eindelijk je eigen Bijbel te hebben?
De Bijbel, die onze bezoeker had, was van zijn ouders en heeft jarenlang bij hem in de kast gestaan. Omdat hij inmiddels op leeftijd is en hij bang is, dat de Bijbel “in de vuilnisbak terecht zou komen als hij er niet meer is”, zoals hij zei, vond hij het beter om deze Bijbel in veilige handen in de Petruskerk achter te laten.
Als er Open Petruskerk is, dan ligt dit prachtig exemplaar te kijk op de liturgische tafel.
Er mocht wél een stukje in Hervormd Woerden komen, maar zijn naam hoeft er niet bij.
En dat respecteren we.

Nel Appeldoorn

Vrij en blij

Wat hebben we bijzondere zondagen achter de rug: Paasfeest en Bevrijdingsdag. De tirannie verdreven, de dood overwonnen. “Want nu de Heer is opgestaan, nu vangt het nieuwe leven aan.” We hebben het beslissende moment van de wereldgeschiedenis opnieuw gevierd: Jezus heeft alles volbracht en is door de dood heen gegaan. En we hebben de bevrijding van de bezettende Duitse macht herdacht en gevierd dat er generaties leven die geen oorlog hebben meegemaakt. Als dat geen vrij en blij leven is?
Of valt dat toch tegen? Leven in een parlementaire democratie en lid zijn van een christelijke gemeente betekent niet automatisch een ontspannen leven. In Lukas 13 ziet Jezus in de synagoge een kromgebogen vrouw ‘die zich in het geheel niet kon oprichten’ (vers 11). En Hij ziet achter de vergroeide wervels en de verkrampte spieren de macht van satan die haar ‘gebonden houdt’ (vers 16). Hoeveel kan er ook in ons leven niet zijn, ook na Pasen en Bevrijdingsdag, wat ons krom buigt of bezet? Aan zorg en ziekte. Aan fysieke pijn of aan innerlijke pijn, angst of woede. Aan zonden van anderen waar we onder lijden of aan concrete zonden waar we zelf ‘aan vast zitten’ en maar geen afstand van willen doen. En zelfs als we

Wijk Centrum-Oost: Doopdienst op zondag 23 juni in de Maranathakerk.
Doopzitting op maandag 17 juni om 20.30 uur in Het Baken. Graag van te voren aanmelden bij de scriba van de wijkkerkenraad.

Wijken West en Noord: Doopdienst op zondag 26 mei in de Maranathakerk. Aanmelden bij ds. Berkheij, of 795233. Het doopgesprek zal zijn op maandag 20 mei. De locatie daarvoor is nog niet bekend.