RESTAURATIE BÄTZ-ORGEL RESTAURATIE BÄTZ-ORGEL

Zaterdag 8 juni klonk ons gerestaureerde orgel weer in hernieuwde pracht tijdens het ingebruiknameconcert. De orgeladviseurs Peter van Dijk en Wim Diepenhorst en onze eigen organist Ad van Pelt speelden allerlei stukken waarin de verschillende klankkleuren goed te horen waren. Verschillende registers waren nogal dof gaan klinken door vuil en de tand des tijds, maar na de restauratie heeft het orgel weer een heldere klank en extra draagkracht gekregen. Op zaterdag 6 juli heeft Peter van Dijk nog een nadere toelichting op de restauratie en de registratiemogelijkheden gegeven voor onze eigen organisten. Een interessante wetenswaardigheid die aan de orde kwam, is onder meer dat het stadsbestuur de orgeltorens in 1768 hoger heeft laten maken dan wat Bätz, de orgelbouwer, oorspronkelijk wilde. Dat is dan ook de reden dat hij op het hoofdwerk een Prestant 16ʹ in plaats van een Prestant 8ʹ heeft geplaatst. Hij heeft laten horen welke fraaie alternatieven er zijn als vervanging van dat register. Naast diverse registratiemogelijkheden gaf hij ook nog enige tips om ervoor te zorgen dat de gemeente bij ieder regel van een psalm of lied op tijd weer inzet. De restauratie van een orgel als dit is maatwerk en daarom zullen de komende tijd nog enige laatste werkzaamheden plaatsvinden. We spreken onze dank uit voor alle inzet van vrijwilligers, van donateurs en van Ad van Pelt, die het nauw betrokken is geweest bij alle werkzaamheden.

DE DERDE DAG
“… en op de derde dag bereik ik de voltooiing”

Lucas 13:32c

Het zijn de Farizeeërs die Jezus waarschuwen. Hij kan maar beter weggaan, want Herodes wil hem doden. Het lijkt wel of Jezus daar niet bang voor is. “Let op, ik drijf demonen uit en vandaag en morgen genees ik mensen, en op de derde dag bereik ik de voltooiing”, zegt Hij tegen hen.
Zou iemand het begrepen hebben? De woorden van Jezus zijn krachtig genoeg om te weten dat hij iets bijzonders zegt. Omstanders hebben ze onthouden, zodat ze later konden worden opgenomen in het Evangelie van Lucas.
Het zal vast niet allemaal duidelijk geweest zijn. Niet daar, en niet direct op dat moment. Maar het moet wel duidelijk geweest zijn dat de aanstaande dood voor Jezus niet het allerbelangrijkste was. Hij keek veel verder dan dat. Maar Jezus had vooral ook zijn aandacht voor het hier en nu: er moesten demonen worden uitgedreven, mensen genezen. Dat was het