RESTAURATIE BÄTZ-ORGEL RESTAURATIE BÄTZ-ORGEL

Zaterdag 8 juni klonk ons gerestaureerde orgel weer in hernieuwde pracht tijdens het ingebruiknameconcert. De orgeladviseurs Peter van Dijk en Wim Diepenhorst en onze eigen organist Ad van Pelt speelden allerlei stukken waarin de verschillende klankkleuren goed te horen waren. Verschillende registers waren nogal dof gaan klinken door vuil en de tand des tijds, maar na de restauratie heeft het orgel weer een heldere klank en extra draagkracht gekregen. Op zaterdag 6 juli heeft Peter van Dijk nog een nadere toelichting op de restauratie en de registratiemogelijkheden gegeven voor onze eigen organisten. Een interessante wetenswaardigheid die aan de orde kwam, is onder meer dat het stadsbestuur de orgeltorens in 1768 hoger heeft laten maken dan wat Bätz, de orgelbouwer, oorspronkelijk wilde. Dat is dan ook de reden dat hij op het hoofdwerk een Prestant 16ʹ in plaats van een Prestant 8ʹ heeft geplaatst. Hij heeft laten horen welke fraaie alternatieven er zijn als vervanging van dat register. Naast diverse registratiemogelijkheden gaf hij ook nog enige tips om ervoor te zorgen dat de gemeente bij ieder regel van een psalm of lied op tijd weer inzet. De restauratie van een orgel als dit is maatwerk en daarom zullen de komende tijd nog enige laatste werkzaamheden plaatsvinden. We spreken onze dank uit voor alle inzet van vrijwilligers, van donateurs en van Ad van Pelt, die het nauw betrokken is geweest bij alle werkzaamheden.

MIJN GENADE IS U GENOEG

Voor veel mensen bekende woorden. Ik hoor deze woorden weleens. De toon waarop deze woorden worden uitgesproken kan echter totaal verschillend zijn. Waar de één liefdevol deze woorden spreekt, worden ze door een ander uitgespuugd. Waar de één iets van hoop of iets van berusting ontleent aan deze woorden, roepen ze bij een ander weerstand op; hoezo “mijn genade is u genoeg”?
De apostel Paulus schrijft in zijn brief aan de christenen in Korinthe dat Jezus tot hem heeft gesproken: “Je hebt niet meer dan mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid” (NBV). De zin staat niet op zichzelf. Er gaat het nodige aan vooraf. Na Paulus zijn er in Korinthe nep-apostelen gekomen die invloed hebben gekregen. Paulus heeft van hen kritiek gekregen. Nu moet Paulus iets doen wat hij niet wil: hoog van zichzelf opgeven. Altijd heeft hij God en Jezus centraal gesteld en nu moet hij