RESTAURATIE BÄTZ-ORGEL RESTAURATIE BÄTZ-ORGEL

Zaterdag 8 juni klonk ons gerestaureerde orgel weer in hernieuwde pracht tijdens het ingebruiknameconcert. De orgeladviseurs Peter van Dijk en Wim Diepenhorst en onze eigen organist Ad van Pelt speelden allerlei stukken waarin de verschillende klankkleuren goed te horen waren. Verschillende registers waren nogal dof gaan klinken door vuil en de tand des tijds, maar na de restauratie heeft het orgel weer een heldere klank en extra draagkracht gekregen. Op zaterdag 6 juli heeft Peter van Dijk nog een nadere toelichting op de restauratie en de registratiemogelijkheden gegeven voor onze eigen organisten. Een interessante wetenswaardigheid die aan de orde kwam, is onder meer dat het stadsbestuur de orgeltorens in 1768 hoger heeft laten maken dan wat Bätz, de orgelbouwer, oorspronkelijk wilde. Dat is dan ook de reden dat hij op het hoofdwerk een Prestant 16ʹ in plaats van een Prestant 8ʹ heeft geplaatst. Hij heeft laten horen welke fraaie alternatieven er zijn als vervanging van dat register. Naast diverse registratiemogelijkheden gaf hij ook nog enige tips om ervoor te zorgen dat de gemeente bij ieder regel van een psalm of lied op tijd weer inzet. De restauratie van een orgel als dit is maatwerk en daarom zullen de komende tijd nog enige laatste werkzaamheden plaatsvinden. We spreken onze dank uit voor alle inzet van vrijwilligers, van donateurs en van Ad van Pelt, die het nauw betrokken is geweest bij alle werkzaamheden.

HOOP EN VERTROUWEN

De hemel verhaalt van Gods majesteit, het uitspansel roemt het werk van zijn handen, de dag zegt het voort aan de dag die komt, de nacht vertelt het door aan de volgende nacht. Toch wordt er niets gezegd, geen woord gehoord, het is een spraak zonder klank. Over heel de aarde gaat hun stem, tot aan het einde van de wereld hun taal.

Psalm 19:2-5a

Wat een loflied voor onze Schepper! Het zicht op de hemel die Gods majesteit laat zien wordt mensen echter op veel plaatsen ontnomen. Sla de krant maar open of kijk naar je eigen leven. Tranen van wanhoop of verdriet kunnen je het zicht ontnemen op de grootsheid van de schepping en de vreugde om de wet die doorklinkt in deze psalm.

Wanhoop en verdriet is zeker niet de toon van deze psalm. Toch was het in de tijd dat deze psalm is geschreven ook niet allemaal pais en vree. De bijbelverhalen zijn hier duidelijk over. Maar de toon van deze psalm is die van hoop en vertrouwen. Iedereen kan het zelf beoordelen. Kijk naar de prachtige schepping. En als je niet kan zien, dan kan je de behaaglijke warmte voelen van de zon op je huid. De natuur vertelt van Gods majesteit. Een prachtige zonsondergang of de zon die schijnt op een pak net gevallen sneeuw en die doet glinsteren alsof er wel een miljoen diamantjes op liggen. Om stil van te worden … De psalmdichter vindt het ook geweldig en toch weet hij nóg wat mooiers. De dichter vindt