RESTAURATIE BÄTZ-ORGEL RESTAURATIE BÄTZ-ORGEL

Zaterdag 8 juni klonk ons gerestaureerde orgel weer in hernieuwde pracht tijdens het ingebruiknameconcert. De orgeladviseurs Peter van Dijk en Wim Diepenhorst en onze eigen organist Ad van Pelt speelden allerlei stukken waarin de verschillende klankkleuren goed te horen waren. Verschillende registers waren nogal dof gaan klinken door vuil en de tand des tijds, maar na de restauratie heeft het orgel weer een heldere klank en extra draagkracht gekregen. Op zaterdag 6 juli heeft Peter van Dijk nog een nadere toelichting op de restauratie en de registratiemogelijkheden gegeven voor onze eigen organisten. Een interessante wetenswaardigheid die aan de orde kwam, is onder meer dat het stadsbestuur de orgeltorens in 1768 hoger heeft laten maken dan wat Bätz, de orgelbouwer, oorspronkelijk wilde. Dat is dan ook de reden dat hij op het hoofdwerk een Prestant 16ʹ in plaats van een Prestant 8ʹ heeft geplaatst. Hij heeft laten horen welke fraaie alternatieven er zijn als vervanging van dat register. Naast diverse registratiemogelijkheden gaf hij ook nog enige tips om ervoor te zorgen dat de gemeente bij ieder regel van een psalm of lied op tijd weer inzet. De restauratie van een orgel als dit is maatwerk en daarom zullen de komende tijd nog enige laatste werkzaamheden plaatsvinden. We spreken onze dank uit voor alle inzet van vrijwilligers, van donateurs en van Ad van Pelt, die het nauw betrokken is geweest bij alle werkzaamheden.

HET LEVEN NA PINKSTEREN
Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en de zee is er niet meer.

Openbaring 21:1

Ons leven begint vol verwondering van alles om ons heen. Wat gaat het leven ons bieden, wat mogen we ervan verwachten, wat is onze plaats in het geheel? We weten het eerst nog niet.
Als we wat ouder worden, beginnen we er iets meer van te begrijpen. Dan merken we ook dat het maar zelden zo is dat we alles bereiken waar we van droomden. In mijn werk als predikant, personal coach en mediator kom ik behalve dankbare mensen ook veel mensen tegen die teleurgesteld zijn. Hoe heeft dit zo kunnen gaan? We droomden van een prachtige loopbaan, van een gezond en feestelijk leven, om zelf iets in de wereld voor anderen te betekenen, en op zijn minst een goed gezin te hebben waar het met al onze kinderen alleen maar goed gaat!
Maar niet alle dromen worden waar. En als ze wel waar worden, blíjft dat niet altijd zo. Soms kijk ik teleurgestelde mensen in hun ogen en zie ik ze denken, om met een tekst van Acda en de Munnik te spreken: “Van al mijn idealen, heb ik alleen het oud worden gehaald”.

De Geest is uitgestort
Hoe kan het toch dat je als christen niet méér van je idealen kunt verwezenlijken. Vanwaar al die teleurstellingen? Met Goede Vrijdag leren we dat Jezus geleden heeft en zelfs gestorven en begraven is. Maar