Taakomschrijving Diakenen en Jeugddiakenen Taakomschrijving Diakenen en Jeugddiakenen

Doel: diaconaal handelen
Het Evangelie vraagt ons als christenen om een naaste te zijn voor onze medemens. Dankbaarheid en bewogenheid inspireren de diaconie om met bereidwillige handen te helpen.
Diakenen ondersteunen en activeren onze wijkgemeente in haar dienende taak, waarbij de gemeente zorgt voor de armen en behoeftigen in de gemeente en daarbuiten. Zeker in deze tijd is er de noodzaak tot diaconaal handelen.

Een kerkelijke diaconale gemeente is zich bewust van de problemen die zich afspelen in onze samenleving. Ze komt op voor mensen in een kwetsbare situatie en de naaste in nood. Ze is bereid om bij te dragen aan vermindering van wereldwijde problemen en zich persoonlijk in te zetten voor het behoud van een leefbare aarde. De diakenen stimuleren en begeleiden de gemeenteleden – waaronder de jongeren - bij het opzetten van diaconale activiteiten.

De praktische activiteiten die door de diakenen zelf worden georganiseerd zijn bijvoorbeeld de seniorenreis en de kerstmaaltijd. Dit werk is een dankbare activiteit want het zijn samenbindende evenementen die door veel ouderen zeer worden gewaardeerd.

Het diaconale werk doe je nooit alleen. We mogen het werk doen in opdracht en onder de zegen van God. Collega diakenen ondersteunen elkaar waar nodig bij het uitoefenen van de taak. Daarnaast is men ook in de andere wijkdiaconieën bezig met het (jeugd)diaconaat.

De Jeugddiakenen hebben een bijzondere taak
Zij richten zich vooral op de activiteiten rondom het jeugddiaconaat, waarbij diaconie dóór en vóór jongeren vorm wordt gegeven.
Diaconaat dóór jongeren stimuleert kinderen, tieners en jongeren uit de kerkelijke gemeente om zelf diaconaal actief te zijn.
Diaconaat vóór jongeren richt zich op jongeren die zelf te maken hebben met problemen, zoals:

• aandacht vanuit de kerkelijke gemeente voor individuele jongeren, die leven in gezinnen waar sprake is van armoede
  • bijeenkomsten vanuit het jeugdwerk over preventie bij pesten, verslaving en budgetbeheer
  • activiteiten waardoor jongeren uit kwetsbare groepen kunnen deelnemen in kerk en samenleving

Deze activiteiten hoef je niet alleen te doen. Het werk wordt ondersteund vanuit het Protestants Jeugd Overleg (PJO) in Woerden. Samen met de andere jeugdwerkers neem je hier aan deel.

Werkzaamheden diakenen
Als (jeugd)diaken ben je lid van de kerkenraad van de wijkgemeente. In de kerkenraad komen zaken aan de orde die te maken hebben met het reilen en zeilen van de kerkelijke gemeente.

Diakenen en jeugddiakenen zijn actief betrokken in de kerkdiensten:

• inzamelen van de gaven (collecte) en na de dienst afhandeling van de collecte
  • klaarmaken van de avondmaalstafel en tijdens de viering van het Heilig Avondmaal het uitdelen van brood en wijn

Als (jeugd)diaken neem je deel aan de bijeenkomsten van de wijkdiaconie. In deze vergaderingen wordt gesproken over de diaconale activiteiten in de eigen wijkgemeente en worden taken verdeeld zoals het organiseren van de seniorenreis en de kerstmaaltijd.

Voor de onderlinge afstemming kent de Hervormde gemeente Woerden een college van diakenen. Hierin hebben de diakenen van alle vier de wijkgemeenten zitting. Vanuit elke wijkgemeente zitten twee diakenen in het dagelijks bestuur (moderamen), dat de vergaderingen voorbereidt. In het college van diakenen komen onderwerpen aan de orde zoals:

• bespreken van verzoeken voor incidentele hulp en besluitvorming voor de juiste vorm van hulp.
  • verslag van afvaardigingen vanuit het college naar organisaties en werkgroepen zowel binnen de eigen (wijk)gemeente als in de regio.

Ter ondersteuning van het diaconale werk wordt er soms ook een gastspreker uitgenodigd.

De diakenen - met uitzondering van de jeugddiakenen - zijn verbonden aan een kloppend hart. In dit deel van de wijkgemeente neem je deel aan de bijeenkomsten van het kloppendhartteam, en mogelijk door dit team te organiseren activiteiten zoals een groothuisbezoek.

HET LEVEN NA PINKSTEREN
Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en de zee is er niet meer.

Openbaring 21:1

Ons leven begint vol verwondering van alles om ons heen. Wat gaat het leven ons bieden, wat mogen we ervan verwachten, wat is onze plaats in het geheel? We weten het eerst nog niet.
Als we wat ouder worden, beginnen we er iets meer van te begrijpen. Dan merken we ook dat het maar zelden zo is dat we alles bereiken waar we van droomden. In mijn werk als predikant, personal coach en mediator kom ik behalve dankbare mensen ook veel mensen tegen die teleurgesteld zijn. Hoe heeft dit zo kunnen gaan? We droomden van een prachtige loopbaan, van een gezond en feestelijk leven, om zelf iets in de wereld voor anderen te betekenen, en op zijn minst een goed gezin te hebben waar het met al onze kinderen alleen maar goed gaat!
Maar niet alle dromen worden waar. En als ze wel waar worden, blíjft dat niet altijd zo. Soms kijk ik teleurgestelde mensen in hun ogen en zie ik ze denken, om met een tekst van Acda en de Munnik te spreken: “Van al mijn idealen, heb ik alleen het oud worden gehaald”.

De Geest is uitgestort
Hoe kan het toch dat je als christen niet méér van je idealen kunt verwezenlijken. Vanwaar al die teleurstellingen? Met Goede Vrijdag leren we dat Jezus geleden heeft en zelfs gestorven en begraven is. Maar