Taakomschrijving Pastoraal bezoekers Taakomschrijving Pastoraal bezoekers

Doel van gemeentepastoraat
Pastoraal bezoekers werken aan de opbouw van de wijkgemeente door bij de gemeenteleden op bezoek te gaan. Ze mogen daarbij de liefde van Christus doorgeven en de gemeenteleden stimuleren en versterken in het geloof.
Vanuit Gods liefde en de bewogenheid met de ander heeft onze christelijke gemeente oog voor het geestelijk welzijn van de gemeenteleden en de medemens. Deze pastorale zorg voor elkaar, in de vorm van luisteren, onderwijzing en bemoediging, is de kerntaak van de pastoraal bezoekers. Het gaat om een dienende taak. De zorg voor de gemeenteleden gebeurt op basis van gelijkwaardigheid.

Het pastorale werk doe je nooit alleen. We mogen het werk doen in opdracht en onder de zegen van God. De pastoraal bezoekers worden toegerust en desgewenst begeleid door een mentor. Voor de bespreking van de pastorale zorg binnen de gemeente is er een aantal keer per jaar een gezamenlijk overleg (consistorievergadering) van alle ouderlingen en pastoraal bezoekers.

De pastoraal bezoekers worden bevestigd in een kerkdienst. Ze zijn echter geen ambtsdragers en worden niet belast met kerkenraadsvergaderingen of het doen van dienst tijdens een kerkdienst. Pastoraal bezoekers concentreren zich op het bezoekwerk en het bijwonen van vergaderingen wordt daarom tot de noodzakelijke afstemming en toerusting beperkt.

Werkzaamheden Pastoraal bezoekers
Een pastoraal bezoeker kan de volledige zorg hebben voor een geografisch deel van de wijk, een zogenaamde sectie. Het is echter ook mogelijk om een afgesproken beperkter aantal adressen te bezoeken. Pastoraal bezoekers ontlasten op die manier het werk van de (wijk)ouderlingen, doordat het werk in de sectie en het aantal adressen dat bezocht wordt met meer personen kan worden gedeeld.

Het streven is om alle gemeenteleden - die bezoek op prijs stellen - periodiek en afhankelijk van de behoefte te bezoeken. Bijzondere gebeurtenissen zijn aanleiding voor een extra huisbezoek. Je kunt hierbij denken aan welkom heten van nieuwe gemeenteleden, geboorte, huwelijksjubilea, ziekte en overlijden. Op deze wijze willen we als gemeente met elkaar meeleven in vreugde en verdriet.
Er zijn gemeenteleden die hebben aangegeven liever geen huisbezoek te krijgen. Deze wens wordt gerespecteerd. Wel zorgt de pastoraal bezoeker ervoor dat elke 2 à 4 jaar wordt nagegaan of die situatie ongewijzigd is.
Elke sectie is anders. Zo zijn er secties met meer of minder adressen en zijn er verschillen in het aantal meelevende gemeenteleden of het verloop. Ook zijn er secties met relatief veel senioren of bijvoorbeeld alleenstaande jongeren. Overwogen kan worden om aan een pastoraal bezoeker specifieke adressen toe te kennen, bijvoorbeeld specifiek bezoeken van senioren, gezinnen of jongeren.

De pastoraal bezoekers zijn verbonden aan een kloppend hart. In dit deel van de wijkgemeente neem je deel aan de bijeenkomsten van het kloppendhartteam, en mogelijk door dit team te organiseren activiteiten zoals een groothuisbezoek.

HOOP EN VERTROUWEN

De hemel verhaalt van Gods majesteit, het uitspansel roemt het werk van zijn handen, de dag zegt het voort aan de dag die komt, de nacht vertelt het door aan de volgende nacht. Toch wordt er niets gezegd, geen woord gehoord, het is een spraak zonder klank. Over heel de aarde gaat hun stem, tot aan het einde van de wereld hun taal.

Psalm 19:2-5a

Wat een loflied voor onze Schepper! Het zicht op de hemel die Gods majesteit laat zien wordt mensen echter op veel plaatsen ontnomen. Sla de krant maar open of kijk naar je eigen leven. Tranen van wanhoop of verdriet kunnen je het zicht ontnemen op de grootsheid van de schepping en de vreugde om de wet die doorklinkt in deze psalm.

Wanhoop en verdriet is zeker niet de toon van deze psalm. Toch was het in de tijd dat deze psalm is geschreven ook niet allemaal pais en vree. De bijbelverhalen zijn hier duidelijk over. Maar de toon van deze psalm is die van hoop en vertrouwen. Iedereen kan het zelf beoordelen. Kijk naar de prachtige schepping. En als je niet kan zien, dan kan je de behaaglijke warmte voelen van de zon op je huid. De natuur vertelt van Gods majesteit. Een prachtige zonsondergang of de zon die schijnt op een pak net gevallen sneeuw en die doet glinsteren alsof er wel een miljoen diamantjes op liggen. Om stil van te worden … De psalmdichter vindt het ook geweldig en toch weet hij nóg wat mooiers. De dichter vindt