Taakomschrijving Pastoraal bezoekers Taakomschrijving Pastoraal bezoekers

Doel van gemeentepastoraat
Pastoraal bezoekers werken aan de opbouw van de wijkgemeente door bij de gemeenteleden op bezoek te gaan. Ze mogen daarbij de liefde van Christus doorgeven en de gemeenteleden stimuleren en versterken in het geloof.
Vanuit Gods liefde en de bewogenheid met de ander heeft onze christelijke gemeente oog voor het geestelijk welzijn van de gemeenteleden en de medemens. Deze pastorale zorg voor elkaar, in de vorm van luisteren, onderwijzing en bemoediging, is de kerntaak van de pastoraal bezoekers. Het gaat om een dienende taak. De zorg voor de gemeenteleden gebeurt op basis van gelijkwaardigheid.

Het pastorale werk doe je nooit alleen. We mogen het werk doen in opdracht en onder de zegen van God. De pastoraal bezoekers worden toegerust en desgewenst begeleid door een mentor. Voor de bespreking van de pastorale zorg binnen de gemeente is er een aantal keer per jaar een gezamenlijk overleg (consistorievergadering) van alle ouderlingen en pastoraal bezoekers.

De pastoraal bezoekers worden bevestigd in een kerkdienst. Ze zijn echter geen ambtsdragers en worden niet belast met kerkenraadsvergaderingen of het doen van dienst tijdens een kerkdienst. Pastoraal bezoekers concentreren zich op het bezoekwerk en het bijwonen van vergaderingen wordt daarom tot de noodzakelijke afstemming en toerusting beperkt.

Werkzaamheden Pastoraal bezoekers
Een pastoraal bezoeker kan de volledige zorg hebben voor een geografisch deel van de wijk, een zogenaamde sectie. Het is echter ook mogelijk om een afgesproken beperkter aantal adressen te bezoeken. Pastoraal bezoekers ontlasten op die manier het werk van de (wijk)ouderlingen, doordat het werk in de sectie en het aantal adressen dat bezocht wordt met meer personen kan worden gedeeld.

Het streven is om alle gemeenteleden - die bezoek op prijs stellen - periodiek en afhankelijk van de behoefte te bezoeken. Bijzondere gebeurtenissen zijn aanleiding voor een extra huisbezoek. Je kunt hierbij denken aan welkom heten van nieuwe gemeenteleden, geboorte, huwelijksjubilea, ziekte en overlijden. Op deze wijze willen we als gemeente met elkaar meeleven in vreugde en verdriet.
Er zijn gemeenteleden die hebben aangegeven liever geen huisbezoek te krijgen. Deze wens wordt gerespecteerd. Wel zorgt de pastoraal bezoeker ervoor dat elke 2 à 4 jaar wordt nagegaan of die situatie ongewijzigd is.
Elke sectie is anders. Zo zijn er secties met meer of minder adressen en zijn er verschillen in het aantal meelevende gemeenteleden of het verloop. Ook zijn er secties met relatief veel senioren of bijvoorbeeld alleenstaande jongeren. Overwogen kan worden om aan een pastoraal bezoeker specifieke adressen toe te kennen, bijvoorbeeld specifiek bezoeken van senioren, gezinnen of jongeren.

De pastoraal bezoekers zijn verbonden aan een kloppend hart. In dit deel van de wijkgemeente neem je deel aan de bijeenkomsten van het kloppendhartteam, en mogelijk door dit team te organiseren activiteiten zoals een groothuisbezoek.

BREEKBAAR PASEN
We leven toe naar Pasen, door de diepte van het lijden van Jezus heen. Deze weg door de diepte heen krijgt dit jaar een bijzondere lading door de coronacrisis. We hebben te maken met grote bezorgdheid, onzekerheid en angst om het coronavirus. We denken aan de zieken en aan de families die getroffen zijn door overlijden in hun kring. Hoe intens verdrietig en aangrijpend zijn deze situaties. Het is ons gebed dat zij in deze diepte de nabijheid van God mogen ervaren.
Maar de diepte gaat verder. We worden op onszelf en een kleine kring naasten teruggeworpen. Nog breder is de impact enorm: op werk, school, ons zorgstelstel, de dagelijkse boodschap. Op tal van manieren wordt er geschud aan de grondvesten van ons bestaan. We worden erbij stilgezet hoe kwetsbaar we zijn.

Afhankelijk
Jezus heeft zijn kwetsbaarheid intens doorleefd, tot in de dood. Zo wilde hij één zijn met de mensen en de wereld. Kwetsbaar als hij was heeft hij in Getsemané uitgesproken dat hij zijn leven legde in de handen van God. Dat was ook zijn laatste schreeuw aan het kruis. Hij gaf zich over in het

OVERBELASTING KERKOMROEP

In veel gemeenten zullen veel meer luisteraars via Kerkomroep aangesloten zijn dan normaal. Dit kan leiden tot overbelasting van de website van Kerkomroep. Het zou goed kunnen zijn dat u geen verbinding kunt maken met de live uitzending. Als volgen op de computer niet lukt, kunt u smartphone of tablet proberen, of andersom. Niet alle browsers werken even goed samen met kerkomroep.nl; het proberen van een andere browser kan misschien helpen. U kunt prima de uitzending op een later moment terugluisteren. Als er gespreid geluisterd wordt, zal dat de snelheid ten goede komen. Achteraf kunt u de kerkdienst ook downloaden en afspelen wanneer dat u uitkomt.