Taakomschrijving Pastoraal bezoekers Taakomschrijving Pastoraal bezoekers

Doel van gemeentepastoraat
Pastoraal bezoekers werken aan de opbouw van de wijkgemeente door bij de gemeenteleden op bezoek te gaan. Ze mogen daarbij de liefde van Christus doorgeven en de gemeenteleden stimuleren en versterken in het geloof.
Vanuit Gods liefde en de bewogenheid met de ander heeft onze christelijke gemeente oog voor het geestelijk welzijn van de gemeenteleden en de medemens. Deze pastorale zorg voor elkaar, in de vorm van luisteren, onderwijzing en bemoediging, is de kerntaak van de pastoraal bezoekers. Het gaat om een dienende taak. De zorg voor de gemeenteleden gebeurt op basis van gelijkwaardigheid.

Het pastorale werk doe je nooit alleen. We mogen het werk doen in opdracht en onder de zegen van God. De pastoraal bezoekers worden toegerust en desgewenst begeleid door een mentor. Voor de bespreking van de pastorale zorg binnen de gemeente is er een aantal keer per jaar een gezamenlijk overleg (consistorievergadering) van alle ouderlingen en pastoraal bezoekers.

De pastoraal bezoekers worden bevestigd in een kerkdienst. Ze zijn echter geen ambtsdragers en worden niet belast met kerkenraadsvergaderingen of het doen van dienst tijdens een kerkdienst. Pastoraal bezoekers concentreren zich op het bezoekwerk en het bijwonen van vergaderingen wordt daarom tot de noodzakelijke afstemming en toerusting beperkt.

Werkzaamheden Pastoraal bezoekers
Een pastoraal bezoeker kan de volledige zorg hebben voor een geografisch deel van de wijk, een zogenaamde sectie. Het is echter ook mogelijk om een afgesproken beperkter aantal adressen te bezoeken. Pastoraal bezoekers ontlasten op die manier het werk van de (wijk)ouderlingen, doordat het werk in de sectie en het aantal adressen dat bezocht wordt met meer personen kan worden gedeeld.

Het streven is om alle gemeenteleden - die bezoek op prijs stellen - periodiek en afhankelijk van de behoefte te bezoeken. Bijzondere gebeurtenissen zijn aanleiding voor een extra huisbezoek. Je kunt hierbij denken aan welkom heten van nieuwe gemeenteleden, geboorte, huwelijksjubilea, ziekte en overlijden. Op deze wijze willen we als gemeente met elkaar meeleven in vreugde en verdriet.
Er zijn gemeenteleden die hebben aangegeven liever geen huisbezoek te krijgen. Deze wens wordt gerespecteerd. Wel zorgt de pastoraal bezoeker ervoor dat elke 2 à 4 jaar wordt nagegaan of die situatie ongewijzigd is.
Elke sectie is anders. Zo zijn er secties met meer of minder adressen en zijn er verschillen in het aantal meelevende gemeenteleden of het verloop. Ook zijn er secties met relatief veel senioren of bijvoorbeeld alleenstaande jongeren. Overwogen kan worden om aan een pastoraal bezoeker specifieke adressen toe te kennen, bijvoorbeeld specifiek bezoeken van senioren, gezinnen of jongeren.

De pastoraal bezoekers zijn verbonden aan een kloppend hart. In dit deel van de wijkgemeente neem je deel aan de bijeenkomsten van het kloppendhartteam, en mogelijk door dit team te organiseren activiteiten zoals een groothuisbezoek.

HET LEVEN NA PINKSTEREN
Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en de zee is er niet meer.

Openbaring 21:1

Ons leven begint vol verwondering van alles om ons heen. Wat gaat het leven ons bieden, wat mogen we ervan verwachten, wat is onze plaats in het geheel? We weten het eerst nog niet.
Als we wat ouder worden, beginnen we er iets meer van te begrijpen. Dan merken we ook dat het maar zelden zo is dat we alles bereiken waar we van droomden. In mijn werk als predikant, personal coach en mediator kom ik behalve dankbare mensen ook veel mensen tegen die teleurgesteld zijn. Hoe heeft dit zo kunnen gaan? We droomden van een prachtige loopbaan, van een gezond en feestelijk leven, om zelf iets in de wereld voor anderen te betekenen, en op zijn minst een goed gezin te hebben waar het met al onze kinderen alleen maar goed gaat!
Maar niet alle dromen worden waar. En als ze wel waar worden, blíjft dat niet altijd zo. Soms kijk ik teleurgestelde mensen in hun ogen en zie ik ze denken, om met een tekst van Acda en de Munnik te spreken: “Van al mijn idealen, heb ik alleen het oud worden gehaald”.

De Geest is uitgestort
Hoe kan het toch dat je als christen niet méér van je idealen kunt verwezenlijken. Vanwaar al die teleurstellingen? Met Goede Vrijdag leren we dat Jezus geleden heeft en zelfs gestorven en begraven is. Maar