Toelichting Vorming Protestantse Gemeente Woerden Toelichting Vorming Protestantse Gemeente Woerden

Bij de Hervormde Gemeente Woerden en de Gereformeerde Kerk Woerden en Zegveld leeft het verlangen om samen te gaan tot een Protestantse Gemeente Woerden1).

Onderzoeksopdracht
Door de kerkenraden is aan een gezamenlijke stuurgroep de opdracht gegeven om de vorming van een Protestantse Gemeente Woerden te onderzoeken.
Er wordt gewerkt aan het opstellen van een gezamenlijke visie “Het wenkend perspectief”.
Daarna volgt een organisatorische uitwerking  “Hoe ziet de nieuwe gemeente er op hoofdlijnen uit”.

Besluitvorming
Gemeenteleden worden aan de voorkant betrokken door deelname in werkgroepen en door consultaties. De stuurgroep legt de resultaten van het onderzoek vorming PGW voor aan de kerkenraden. Bij de besluitvorming worden - conform de kerkorde - de wijkkerkenraden en de leden van de afzonderlijke gemeenten gehoord. De vorming van een Protestantse Gemeente Woerden vraagt immers om een breed draagvlak en een zorgvuldige afstemming.

Communicatie
Via deze website willen we u informeren over de voortgang, door publicatie van de berichten van de stuurgroep die ook geplaatst zijn in Kerkklanken en Hervormd Woerden. Alle eerdere communicatieberichten over de vorming PGW zijn als een PDF-document beschikbaar.

Vragen?
Mocht u vragen hebben over de vorming van de Protestantse Gemeente Woerden, stuur dan een berichtje naar

Namens de stuurgroep PGW, Jaap Verweij (06-50419211)

1) De term Protestantse Gemeente wordt binnen de PKN gebruikt voor een gemeente die lokaal ontstaat bij een samengaan. De Protestantse Gemeente Woerden zal bestaan uit verschillende geloofsgemeenschappen / wijkgemeenten, met de pluriformiteit van onze huidige kerken en (wijk)gemeenten. We willen samen kerk zijn en daarbij benadrukken wat ons in het geloof verbindt. Binnen onze kerk is en blijft ruimte voor de verschillende geloofsbelevingen, zoals die nu ook aanwezig zijn.

Toen er acht dagen verstreken waren en Hij besneden zou worden, kreeg hij de naam Jezus…..
Lukas 2:21

Het geven van een naam aan een kind is een bijzonder voorrecht. Een naam kies je dan ook zorgvuldig. Je kiest een familienaam of laat je leiden door de namen die op dat moment populair zijn. Je kiest een naam die je als ouders leuk vindt of juist niet omdat die naam verbonden is met iets negatiefs. Wij denken vaak dat “vernoemen” een oeroude traditie is. Maar als je kijkt in de geslachtsregisters van Jezus in Matteüs 1 en Lukas 3, dan valt op dat kinderen helemaal niet naar hun (groot)ouders genoemd worden. In de Bijbel zijn namen niet ontleend aan het verleden (vernoemen) of aan het heden (wat in de mode is) maar gericht op de toekomst. Naamgeving is benoeming: dit zul je worden, zo zul je zijn. Een naam is geen etiket, een naam is een programma. Zoals je heet, zo zul je zijn. Natuurlijk maken mensen die naam niet altijd waar. Maar Jezus krijgt een naam die al door de engel Gabriël genoemd is. God staat achter deze naam en God zorgt ervoor dat deze naam “Jezus” wordt waargemaakt. Het hele evangelie wordt dan ook samengevat in die ene naam: