UIT DE PASTORIE UIT DE PASTORIE
Eind februari werd ik voor het eerst sinds tijden, misschien wel vijfentwintig jaar, geveld door de griep. Zoals anderen dat ook gemerkt hebben was het dit jaar een vervelende variant, misschien wel enkele varianten tegelijk? Het betekende ook dat op het laatste moment besloten werd dat ik de dienst van zondag 4 maart niet zou leiden, maar dat ouderling en kerkenraadspreses Jan Zwaneveld voor mij in zou vallen en dat ook pastor Diny Wolters een eigen inbreng zou hebben bij de gebeden. De dienst zelf had ik voor hem zo goed mogelijk voorbereid, maar de verdere invulling was helemaal aan hen. Tijdens de dienst bleken er ook nog wat extra  hindernissen. Maar het is prima gegaan. Ook dankzij de muziek van drs. Ad van Pelt en Anja van der Maten werd het een gedenkwaardige en mooie dienst. Misschien een idee om, op deze manier, vaker een voorganger uit eigen kring te hebben in plaats van een gastpredikant?
Met vriendelijke groet, mede namens Anneke
ds. Hans Berkheij

Vrij en blij

Wat hebben we bijzondere zondagen achter de rug: Paasfeest en Bevrijdingsdag. De tirannie verdreven, de dood overwonnen. “Want nu de Heer is opgestaan, nu vangt het nieuwe leven aan.” We hebben het beslissende moment van de wereldgeschiedenis opnieuw gevierd: Jezus heeft alles volbracht en is door de dood heen gegaan. En we hebben de bevrijding van de bezettende Duitse macht herdacht en gevierd dat er generaties leven die geen oorlog hebben meegemaakt. Als dat geen vrij en blij leven is?
Of valt dat toch tegen? Leven in een parlementaire democratie en lid zijn van een christelijke gemeente betekent niet automatisch een ontspannen leven. In Lukas 13 ziet Jezus in de synagoge een kromgebogen vrouw ‘die zich in het geheel niet kon oprichten’ (vers 11). En Hij ziet achter de vergroeide wervels en de verkrampte spieren de macht van satan die haar ‘gebonden houdt’ (vers 16). Hoeveel kan er ook in ons leven niet zijn, ook na Pasen en Bevrijdingsdag, wat ons krom buigt of bezet? Aan zorg en ziekte. Aan fysieke pijn of aan innerlijke pijn, angst of woede. Aan zonden van anderen waar we onder lijden of aan concrete zonden waar we zelf ‘aan vast zitten’ en maar geen afstand van willen doen. En zelfs als we

Wijk Centrum-Oost: Doopdienst op zondag 23 juni in de Maranathakerk.
Doopzitting op maandag 17 juni om 20.30 uur in Het Baken. Graag van te voren aanmelden bij de scriba van de wijkkerkenraad.

Wijken West en Noord: Doopdienst op zondag 26 mei in de Maranathakerk. Aanmelden bij ds. Berkheij, of 795233. Het doopgesprek zal zijn op maandag 20 mei. De locatie daarvoor is nog niet bekend.