UIT DE PASTORIE UIT DE PASTORIE
Eind februari werd ik voor het eerst sinds tijden, misschien wel vijfentwintig jaar, geveld door de griep. Zoals anderen dat ook gemerkt hebben was het dit jaar een vervelende variant, misschien wel enkele varianten tegelijk? Het betekende ook dat op het laatste moment besloten werd dat ik de dienst van zondag 4 maart niet zou leiden, maar dat ouderling en kerkenraadspreses Jan Zwaneveld voor mij in zou vallen en dat ook pastor Diny Wolters een eigen inbreng zou hebben bij de gebeden. De dienst zelf had ik voor hem zo goed mogelijk voorbereid, maar de verdere invulling was helemaal aan hen. Tijdens de dienst bleken er ook nog wat extra  hindernissen. Maar het is prima gegaan. Ook dankzij de muziek van drs. Ad van Pelt en Anja van der Maten werd het een gedenkwaardige en mooie dienst. Misschien een idee om, op deze manier, vaker een voorganger uit eigen kring te hebben in plaats van een gastpredikant?
Met vriendelijke groet, mede namens Anneke
ds. Hans Berkheij

MIJN GENADE IS U GENOEG

Voor veel mensen bekende woorden. Ik hoor deze woorden weleens. De toon waarop deze woorden worden uitgesproken kan echter totaal verschillend zijn. Waar de één liefdevol deze woorden spreekt, worden ze door een ander uitgespuugd. Waar de één iets van hoop of iets van berusting ontleent aan deze woorden, roepen ze bij een ander weerstand op; hoezo “mijn genade is u genoeg”?
De apostel Paulus schrijft in zijn brief aan de christenen in Korinthe dat Jezus tot hem heeft gesproken: “Je hebt niet meer dan mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid” (NBV). De zin staat niet op zichzelf. Er gaat het nodige aan vooraf. Na Paulus zijn er in Korinthe nep-apostelen gekomen die invloed hebben gekregen. Paulus heeft van hen kritiek gekregen. Nu moet Paulus iets doen wat hij niet wil: hoog van zichzelf opgeven. Altijd heeft hij God en Jezus centraal gesteld en nu moet hij