VAKANTIETIJD – NIET VOOR ELK GEZIN HETZELFDE VAKANTIETIJD – NIET VOOR ELK GEZIN HETZELFDE

De vakantieperiode is in aantocht, vakantieplannen zijn gemaakt, we leven ernaartoe en verheugen ons erop. Dat lijkt zo gewoon, maar er zijn ook gezinnen waarvoor het genieten van een ontspannende vakantie moeilijk of zelfs niet mogelijk is: gezinnen met een ‘bijzonder’ kind met een beperking. Het andere ritme kan ontregelend werken. Voor de ouders van veel van deze ‘bijzondere’ kinderen betekenen de vakantieweken dan vaak ook: extra inspanning om die vrije uren te vullen; steeds de afweging maken of het kind een bepaald uitstapje aan zal kunnen; af moeten zien van een verblijf op een camping of in een zomerhuisje. De diaconie wil de gemeente hierop attent maken. Als u in uw eigen omgeving een gezin met een bijzonder kind kent en laat blijken dat u deze problemen ziet en erkent, zal dat de ouders goed doen en schroom uiteraard niet een helpende hand uit te steken als dat mogelijk is. De diaconie wenst iedereen een goede zomervakantie toe. We bidden dat ook de ‘bijzondere’ kinderen en de gezinnen waartoe ze behoren ontspanning zullen vinden.

HET LEVEN NA PINKSTEREN
Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en de zee is er niet meer.

Openbaring 21:1

Ons leven begint vol verwondering van alles om ons heen. Wat gaat het leven ons bieden, wat mogen we ervan verwachten, wat is onze plaats in het geheel? We weten het eerst nog niet.
Als we wat ouder worden, beginnen we er iets meer van te begrijpen. Dan merken we ook dat het maar zelden zo is dat we alles bereiken waar we van droomden. In mijn werk als predikant, personal coach en mediator kom ik behalve dankbare mensen ook veel mensen tegen die teleurgesteld zijn. Hoe heeft dit zo kunnen gaan? We droomden van een prachtige loopbaan, van een gezond en feestelijk leven, om zelf iets in de wereld voor anderen te betekenen, en op zijn minst een goed gezin te hebben waar het met al onze kinderen alleen maar goed gaat!
Maar niet alle dromen worden waar. En als ze wel waar worden, blíjft dat niet altijd zo. Soms kijk ik teleurgestelde mensen in hun ogen en zie ik ze denken, om met een tekst van Acda en de Munnik te spreken: “Van al mijn idealen, heb ik alleen het oud worden gehaald”.

De Geest is uitgestort
Hoe kan het toch dat je als christen niet méér van je idealen kunt verwezenlijken. Vanwaar al die teleurstellingen? Met Goede Vrijdag leren we dat Jezus geleden heeft en zelfs gestorven en begraven is. Maar