Van de beroepingscommissie (voortgangsbericht nr. 9) Van de beroepingscommissie (voortgangsbericht nr. 9)

De beroepingscommissie was op 3 oktober bij elkaar. Zoals in het vorige verslag was aangekondigd, is er telefonisch contact geweest met drie predikanten. Het waren prettige gesprekken. Twee van de drie predikanten gaven aan dat er omstandigheden waren waardoor zij op dit moment een beroep niet in overweging konden nemen. De andere predikant wilde graag nader overleggen. We blijven met deze kandidaat in contact. Een verdere oriëntatie vraagt tijd. Ondertussen proberen we ook een beter beeld te krijgen van de andere predikanten die nog op de lijst staan die eerder door ons is samengesteld. De predikant met wie we al contact hebben, is hiervan op de hoogte. We beluisteren weer verschillende diensten en in de volgende vergadering zullen we bespreken met wie we verder nog in contact zouden willen komen. Uw gebed voor de predikanten, voor ons als beroepingscommissie en voor de gemeente is onmisbaar! Onze volgende vergaderingen zijn gepland op 29 oktober en 20 november.
Namens de beroepingscommissie,
Ellen Verweij (431092)

DE HERE IS MIJN HERDER

Geen bekendere psalm dan Psalm 23. Het lievelingslied van velen. In ons mooie Liedboek staan zelfs acht berijmingen van deze psalm. Blijkbaar raakt het beeld van een herder ons. Het roept iets op van geborgenheid. Eén die voor je zorgt. Heerlijke woorden: “Mij ontbreekt niets. Hij doet mij neerliggen in grazige weiden. Hij voert mij aan rustige wateren …”

En toch is dit geen ‘mooi weer’-psalm. Niet ten onrechte klinkt deze psalm vaak in situaties waarin die woorden ‘mij ontbreekt niets’ volkomen misplaatst zijn. Aan een ziekbed waar álles lijkt te ontbreken. Aan een graf waar je een onmisbare moet loslaten. Hoe kun je het zeggen: mij ontbreekt niets?!

Maar de psalm gaat verder: “Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis …”
Dat dal waar alles ontbreekt, kent de psalmdichter blijkbaar ook. En juist daar belijdt hij dwars tegen alles in: “Ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij.” In dat dal is God niet afwezig. De psalm heeft het dan niet meer over Hij. Nee, God wordt aangesproken: Gij! U bent bij mij. De psalmdichter spreekt niet meer óver God, maar tot God.
Daar komt het op aan in het geloof, dat we niet alleen óver God spreken, maar tot Hem. En