Van de beroepingscommissie (voortgangsbericht nr. 8) Van de beroepingscommissie (voortgangsbericht nr. 8)

Na het vorige verslag in Hervormd Woerden is de beroepingscommissie bij elkaar geweest op 2 en 18 september. Er is weer hard gewerkt: de documentatie die we zullen verstrekken aan de te benaderen predikanten is compleet. Ook het beeld van wie wij zoeken is steeds duidelijker geworden. Voor het beluisteren van diensten hebben we een lijst met aandachtspunten vastgesteld.
Het doel van de eerste vergadering was om een volgorde aan te brengen in de lijst van tien gekozen predikanten, naar aanleiding van diensten die we via internet hebben beluisterd of bekeken. Voor deze eerste ronde hadden we de diensten onder elkaar verdeeld. Na hierover met elkaar van gedachten gewisseld te hebben, kwamen er enkele predikanten bovenaan. In de tweede vergadering hebben we daar nog verder en uitgebreider over gesproken. Het resultaat van dit overleg is dat we de komende weken drie predikanten zullen benaderen om te vragen of zij open staan voor een beroep. Dit wordt dus een spannende periode. Opnieuw willen wij u vragen om onze gemeente, de te benaderen predikanten en ons als beroepingscommissie een plek te geven in uw gebeden. De volgende vergaderingen zijn gepland op 3 en 29 oktober.

Namens de beroepingscommissie,

Ellen Verweij (431092)

HOOP EN VERTROUWEN

De hemel verhaalt van Gods majesteit, het uitspansel roemt het werk van zijn handen, de dag zegt het voort aan de dag die komt, de nacht vertelt het door aan de volgende nacht. Toch wordt er niets gezegd, geen woord gehoord, het is een spraak zonder klank. Over heel de aarde gaat hun stem, tot aan het einde van de wereld hun taal.

Psalm 19:2-5a

Wat een loflied voor onze Schepper! Het zicht op de hemel die Gods majesteit laat zien wordt mensen echter op veel plaatsen ontnomen. Sla de krant maar open of kijk naar je eigen leven. Tranen van wanhoop of verdriet kunnen je het zicht ontnemen op de grootsheid van de schepping en de vreugde om de wet die doorklinkt in deze psalm.

Wanhoop en verdriet is zeker niet de toon van deze psalm. Toch was het in de tijd dat deze psalm is geschreven ook niet allemaal pais en vree. De bijbelverhalen zijn hier duidelijk over. Maar de toon van deze psalm is die van hoop en vertrouwen. Iedereen kan het zelf beoordelen. Kijk naar de prachtige schepping. En als je niet kan zien, dan kan je de behaaglijke warmte voelen van de zon op je huid. De natuur vertelt van Gods majesteit. Een prachtige zonsondergang of de zon die schijnt op een pak net gevallen sneeuw en die doet glinsteren alsof er wel een miljoen diamantjes op liggen. Om stil van te worden … De psalmdichter vindt het ook geweldig en toch weet hij nóg wat mooiers. De dichter vindt