Van de beroepingscommissie (voortgangsbericht nr. 8) Van de beroepingscommissie (voortgangsbericht nr. 8)

Na het vorige verslag in Hervormd Woerden is de beroepingscommissie bij elkaar geweest op 2 en 18 september. Er is weer hard gewerkt: de documentatie die we zullen verstrekken aan de te benaderen predikanten is compleet. Ook het beeld van wie wij zoeken is steeds duidelijker geworden. Voor het beluisteren van diensten hebben we een lijst met aandachtspunten vastgesteld.
Het doel van de eerste vergadering was om een volgorde aan te brengen in de lijst van tien gekozen predikanten, naar aanleiding van diensten die we via internet hebben beluisterd of bekeken. Voor deze eerste ronde hadden we de diensten onder elkaar verdeeld. Na hierover met elkaar van gedachten gewisseld te hebben, kwamen er enkele predikanten bovenaan. In de tweede vergadering hebben we daar nog verder en uitgebreider over gesproken. Het resultaat van dit overleg is dat we de komende weken drie predikanten zullen benaderen om te vragen of zij open staan voor een beroep. Dit wordt dus een spannende periode. Opnieuw willen wij u vragen om onze gemeente, de te benaderen predikanten en ons als beroepingscommissie een plek te geven in uw gebeden. De volgende vergaderingen zijn gepland op 3 en 29 oktober.

Namens de beroepingscommissie,

Ellen Verweij (431092)

DE HERE IS MIJN HERDER

Geen bekendere psalm dan Psalm 23. Het lievelingslied van velen. In ons mooie Liedboek staan zelfs acht berijmingen van deze psalm. Blijkbaar raakt het beeld van een herder ons. Het roept iets op van geborgenheid. Eén die voor je zorgt. Heerlijke woorden: “Mij ontbreekt niets. Hij doet mij neerliggen in grazige weiden. Hij voert mij aan rustige wateren …”

En toch is dit geen ‘mooi weer’-psalm. Niet ten onrechte klinkt deze psalm vaak in situaties waarin die woorden ‘mij ontbreekt niets’ volkomen misplaatst zijn. Aan een ziekbed waar álles lijkt te ontbreken. Aan een graf waar je een onmisbare moet loslaten. Hoe kun je het zeggen: mij ontbreekt niets?!

Maar de psalm gaat verder: “Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis …”
Dat dal waar alles ontbreekt, kent de psalmdichter blijkbaar ook. En juist daar belijdt hij dwars tegen alles in: “Ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij.” In dat dal is God niet afwezig. De psalm heeft het dan niet meer over Hij. Nee, God wordt aangesproken: Gij! U bent bij mij. De psalmdichter spreekt niet meer óver God, maar tot God.
Daar komt het op aan in het geloof, dat we niet alleen óver God spreken, maar tot Hem. En