Viering Sint Maarten Viering Sint Maarten

Vorig jaar hebben we voor het eerst samen met de parochie Pax Christi en de protestantse kerken Sint Maarten gevierd. Het feest van Sint Maarten is genoemd naar Martinus van Tours, geboren in Rome in de 4e eeuw. Hij werd soldaat en ging naar Gallië. Toen hij bij de stadspoort een bedelaar zag liggen, gaf hij hem de helft van zijn mantel. Zo deelde hij warmte en liefde. Later werd Maarten bisschop.

Met veel plezier organiseren we dit jaar opnieuw deze activiteit, en wel op zaterdag 9 november om 17.00 uur in de Lutherse kerk. Bij het feest van ‘ontvangen en delen’ past een diaconale activiteit. Dit jaar doen we mee met de Actie Schoenendoos. De kinderen (en ouderen!) mogen een kleinigheidje meenemen voor in een van de schoenendozen. Wij zorgen dat de volle schoenendozen bij de organisatie van deze actie terecht komen.

Het programma ziet er als volgt uit: eerst is er een korte viering (vespers) waarbij jong en oud welkom is. Daarna gaan de kinderen naar buiten met hun lampionnen om het licht te delen in de binnenstad. Neem hiervoor je (zelfgemaakte) lampion mee. Tot slot eten we met elkaar pannenkoeken in de kerk.

Mocht u in de gelegenheid zijn om wat pannenkoeken te bakken, dan vinden we dit heel fijn. U kunt dit melden via het mailadres e-mail.

Namens de organisatie,
Ariadne Rook

DE HERE IS MIJN HERDER

Geen bekendere psalm dan Psalm 23. Het lievelingslied van velen. In ons mooie Liedboek staan zelfs acht berijmingen van deze psalm. Blijkbaar raakt het beeld van een herder ons. Het roept iets op van geborgenheid. Eén die voor je zorgt. Heerlijke woorden: “Mij ontbreekt niets. Hij doet mij neerliggen in grazige weiden. Hij voert mij aan rustige wateren …”

En toch is dit geen ‘mooi weer’-psalm. Niet ten onrechte klinkt deze psalm vaak in situaties waarin die woorden ‘mij ontbreekt niets’ volkomen misplaatst zijn. Aan een ziekbed waar álles lijkt te ontbreken. Aan een graf waar je een onmisbare moet loslaten. Hoe kun je het zeggen: mij ontbreekt niets?!

Maar de psalm gaat verder: “Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis …”
Dat dal waar alles ontbreekt, kent de psalmdichter blijkbaar ook. En juist daar belijdt hij dwars tegen alles in: “Ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij.” In dat dal is God niet afwezig. De psalm heeft het dan niet meer over Hij. Nee, God wordt aangesproken: Gij! U bent bij mij. De psalmdichter spreekt niet meer óver God, maar tot God.
Daar komt het op aan in het geloof, dat we niet alleen óver God spreken, maar tot Hem. En