Voortgangsbericht beroepingswerk 2 Voortgangsbericht beroepingswerk 2
Zoals u heeft kunnen lezen of hebt gemerkt is op zondag 24 maart in de ochtenddienst een invulformulier uitgereikt, waarop u kon aangeven wat u belangrijk vindt in het profiel van een te beroepen predikant. Ook was er ruimte om namen te noemen van mogelijk passende predikanten. U heeft massaal van die gelegenheid gebruik gemaakt, en samen met de reacties per mail zijn er zo’n honderd formulieren bij ons binnen gekomen. Wij mogen erg dankbaar zijn voor zo’n meelevende gemeente. Op basis van deze reacties en het beleidsplan heeft een kleine commissie op 30 maart een profielschets gemaakt voor een nieuwe predikant. Deze wordt nu voorgelegd aan de kerkenraad. Tegelijkertijd worden er mensen benaderd om zitting te nemen in de beroepingscommissie. Deze commissie zal volgens de kerkorde uit tenminste drie kerkenraadsleden bestaan. Voor het grootste deel worden de plekken ingevuld door gemeenteleden. Eind april zal de beroepingscommissie echt aan het werk gaan.
     Henk de Heer

DE HERE IS MIJN HERDER

Geen bekendere psalm dan Psalm 23. Het lievelingslied van velen. In ons mooie Liedboek staan zelfs acht berijmingen van deze psalm. Blijkbaar raakt het beeld van een herder ons. Het roept iets op van geborgenheid. Eén die voor je zorgt. Heerlijke woorden: “Mij ontbreekt niets. Hij doet mij neerliggen in grazige weiden. Hij voert mij aan rustige wateren …”

En toch is dit geen ‘mooi weer’-psalm. Niet ten onrechte klinkt deze psalm vaak in situaties waarin die woorden ‘mij ontbreekt niets’ volkomen misplaatst zijn. Aan een ziekbed waar álles lijkt te ontbreken. Aan een graf waar je een onmisbare moet loslaten. Hoe kun je het zeggen: mij ontbreekt niets?!

Maar de psalm gaat verder: “Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis …”
Dat dal waar alles ontbreekt, kent de psalmdichter blijkbaar ook. En juist daar belijdt hij dwars tegen alles in: “Ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij.” In dat dal is God niet afwezig. De psalm heeft het dan niet meer over Hij. Nee, God wordt aangesproken: Gij! U bent bij mij. De psalmdichter spreekt niet meer óver God, maar tot God.
Daar komt het op aan in het geloof, dat we niet alleen óver God spreken, maar tot Hem. En